2013. október 30., szerda

Magyarország egészség(ügy)i állapota:



A barátnőm rendes ember, s mint ilyen, rendszeresen eljárt a (ma még) ingyenes ilyen-olyan szűrésekre, kontrollokra. Nem hipochonder, csak törődik az egészségével. Évente szokott bőrgyógyászati ellenőrzésre is járni, hisz az idős ember bőrén itt-ott megjelennek már foltok, anyajegyek egyéb nem-szeretem-ségek, lássa azt szakember.
Tavaly is volt, meg is mutatta  az akkor nemrégiben keletkezett „foltot” a kezén  a doktornőnek – aki semmi különösebb jelentőséget nem tulajdonított ennek. A folt ugyan nem változott az elmúlt egy év alatt, most azonban a doktornő, mint riadtan kodáló felriasztott tyúk, azonnal a klinikára küldte, hogy ott szövettani vizsgálatot végezzenek, mert a folt (ami miként mondtam, tavaly óta semmit nem változott) gyanús !!!

Már ez is elég ijesztő esemény – főleg, ha az embert váratlanul éri, egy olyan esetben, mely miatt eddig nem aggódott. Szóval elment a klinikára,  ott egy kisebb darabkát kivágtak belőle, közölvén, hogy 3 hét múlva jöhet az eredményért. Nem volt vidám a 3 hét, hiszen ki az, akinek a fejében egy ilyen esetben nem fordulnak meg ijesztő gondolatok ? Mindegy, kivárta és a jelzett időpontban felkereste a kórházat. Ahol a legteljesebb lelki nyugalommal közölték, hogy még nem jött meg az eredmény, érdeklődjön 1-2 hét múlva… Újabb nyugtalanító napok… nem-alvások azzal a gondolattal, hogy ha ez tényleg rossz indulatú, akkor nem a hetek, hanem a napok és az órák is számíthatnak akár….

Elmúlt egy hét, semmi. Elmúlt két hét: lehet jönni az eredményért ! A kis doki belenézett a gépébe, s az amúgy is izgatott idős hölgynek azt mondta: itt a lelete, a folt rossz indulatú, menjen fel az emeletre a műtéthez időpontot kérni. Nyilván el tudjátok képzelni, mit érzett a barátnőm, mire felért a második emeletre. Aholis azt mondták először, várjon egy kicsit (= 1 órát), mert a doktornő, aki még egyszer megnézi, épp operál. Várt. Aztán a doktornő jött, megnézte a papírját és a félelemtől már majdnem rosszul lévő idős hölggyel közölte, hogy nincs semmi baj, semmiféle rosszindulatú dolog nincs, nem kell műteni.

Nem nagyon  tudok a történéshez mit hozzáfűzni.

Magyarország egészség(ügy)i állapota: Beteg. Nagyon beteg….. Talán gyógyíthatatlanul.
                                                                  
                                                               ********

Képet kerestem a témához. Ezt találtam. Szerintem a béka  s        felé tartunk...  Lejjebb nem lehet menni ugyanis.


4 megjegyzés:

  1. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az emberi , orvosi hozzáállással volt jelen esetben a gond. Pécs város orvosi intézményeinek felkészültsége nagyon magas fokon áll. A férjem valóban rosszindulatú melanomás leletét anno Pécsre küldték és ott pontosították. Pedig itt a fővárosban is korrekt lelet született a Kékgolyóban.

    VálaszTörlés
  2. Sudi: tegnap este ért el a hír, hogy egy gyerekkori barátnőm 4 nappal ezelőtti (első) bélműtétje "nem sikerült"...Másodszori felnyitás után sem. Harmadszorra találták meg a baj okát. Nem tudom életben marad-e....
    Ennyit a jelenlegi eü. helyzetről.

    VálaszTörlés
  3. Sajnálatos, és bízom benne, hogy életben fog maradni, sőt emberhez méltó életet tud majd még élni. Ellenben nagy kedvem lenne megkérdezni az összes külföldre ácsingózó orvostanhallgatót, hogy ha ők itt jól kitanulták a mesterségüket, és nem is fizetős szakon, akkor mi a büdös fenéért akarnak külföldön érvényesülni, és az itthon maradt kollegáikra valamint a hazai eü.rendszerre miért tonjak????

    VálaszTörlés
  4. Hát bonyolult kérdések, nem most "romlott" el a helyzet. Valahol sokkal, sokkal régebben s nem tudom, miképp lehetne ezt helyrehozni - holott hát mindenkinek fontos lenne, mert csak egy életünk van.

    VálaszTörlés