2013. október 5., szombat

No még kettő…



 …a morgolódásaimból. (Már gondoltam, kellene egy olyan téma-sort/címkét csinálnom, hogy „morgolódás” – jutna bele anyag bőségesen.)
Nemrég  említettem az álságos rezsicsökkentést....
Ebben az igencsak hűvös őszben kicsit már kell esténként fűteni. Tévénézés közben fázni kezdtem, pedig emlékezetem szerint 4-esre tekertem a gázkonvektort. Égett is, de olyan pici lánggal, hogy a kályha tetejére simán rátehettem a kezem – az nem forrósodott át. Már tavaly is probléma volt ezzel a gáz-minőséggel (http://www.pecsma.hu/vezeto-hir/futoertek-a-magyarazatok-nem-gazosak ) és olyan prímán meg tudtak magyarázni mindent. Most sem jobb a helyzet, sőt. Az én gázkészülékeim évente ellenőrizve vannak, nem mondhatja senki, hogy elhanyagoltam őket…Meggyőződésem, hogy igenis át vagyunk mi verve rendesen. Semmilyen módon ellenőrizni nem tudjuk a gáz minőségét, csak azt vesszük észre, hogy – rezsicsökkentés ide, vagy oda – emelkedik a számlánk összege, ill. a fogyasztásunk. Egyébként nem is tudom, miért hisszük el mi hülye kis fogyasztók, hogy a nagy gázszolgáltatók épp a mi kedvünkért (netán fenyegetésünkre  ha-ha-ha) majd lemondanak a nyereségükről. Látszólag belemennek egy csökkentésbe, aztán valami titkos extra módon mégis csak úgy alakul a dolog, hogy mi járunk rosszul.
Más, de tán kicsit hasonló téma: Nézek ma hajnalban egy műsort – csak azért nem kapcsoltam el, mert az elején elmondták, hogy a jól ismert H.PP bébitápszeres cégről is szó lesz benne. (Einsfestival TV: Baby, Baby mach mich reich = kb. Baba, tégy engem gazdaggá ! ) Nem győzöm a közelemben élő érintetteket agitálni, hogy inkább főzzenek meg s.k. 2 sárgarépát, meg egy krumplit, semhogy ezt a bébiételt (vagy másikat) vegyék meg. Az a válaszuk, hogy: de az ilyen bio, meg olyan bio…. Meg rá van írva… Hát menjenek a fészkesbe… 

Vagy nézzék a német tévét. Ott (most is) kiderült, hogy pl. a létező  legmagasabb cukortartalmú a piacon épp ez a tápszer. És persze a létező legmagasabb nyereségű is. És a világ meg tele van dagadt, cukorbeteg gyerekekkel, meg lusta anyákkal. (Tisztelet a kivételnek !) Esküszöm nem tudom 500 millió, vagy 500 milliárd euró az éves nyereségük. (Bár úgy rémlik, hogy mégis inkább az utolsó a jó szám – tán épp azért, mert hirtelenjében azt akartam elképzelni, a szám leírásához hány nulla kellene….) Nekem ezek a méretű számok már semmit nem mondanak, mindegyik az érthetetlenség magasságában van.

(Mellesleg ezt is ma láttam: feltalálták azt a „kijelzőt” – vagy nem is tudom minek nevezzem, ami akkora, mint egy karóra, rá lehet akasztani a baba pelenkájára és anyunak – aki épp a facebukon szörföl - csenget a mobilja, ha a gyerek bekakált…… Na, szóval tényleg ideje lenne elhúznom – mint ősszel a darvak, mert ez már tényleg nem az én világom.)


2 megjegyzés:

  1. Vívódtam magamban...( mi értelme hozzászólnom ?- mert aki ennyire görcsösen ragaszkodik a véleményéhez,reménytelen bármivel is eltántorítani attól.) Megjegyzem : a cikk és a táblázat is 2012-es - hagyján!- de pl. a grafikonból nem állapítható meg, pontosak mit (miket) is tartalmaz... én pl. tudom,hogy mennyi m3 gázt fogyasztok (havonta)- majd a számla végösszegét elosztom azzal - és kész! nekem annyi 1m3 gáz ára. Nem fogom magam felhergelni holmiféle ÁFA-val, alapdíjjal,biztonsági készletezéssel...meg tudom is mikkel. ("szorzó"... ?)
    Sajnos (vagy szerencsére ?) számlarészletezés az évente egyszer van, (nekünk márciusban volt/2013) - azon pl. a fűtőérték (havonta) olvasható,- kb. 33,30- 34,51 között) - így aztán csak-csak van pl. a fűtőértékben is eltérés.
    Más : szerintem most kezdünk fűteni, minden bizonnyal a lehűlt lakás "felfűtése" is tovább tart... (és -talán - nem a gáz gyengébb...)
    Már csak annyit : "volt barátnőm mániája" a "hidegben való alvás"... este lekapcsol, reggelig meg csak a nagy semmi... Méréssel (!) bebizonyítottam, ha éjjel csak egy alkalommal elindul(na) az automata... kevesebb lenne a napi fogyasztásunk, - értsd : mert reggel sokáig tart,amíg újra bemelegedik a lakás... ( aki nem hiszi, próbálja meg )
    Viszont ( a hús ÁFA csökkentési tervek kapcsán...) - én is úgy érzem, hogy pl. nem az ÁFA-t kellene csökkenteni, hanem magának a húsnak az ÁFA-nélküli alap árát... értve ezt az energiára - de ne bonyolítsam.
    Ennyit - talán - a gázról.
    Kimaradt : Szegeden nem E-ON van és másak (valamelyest) a gázárak.

    VálaszTörlés
  2. No még kettőt... ami inkább 3-ra sikeredett... azokkal nem foglalkoznék.
    2 "kedvelt gondolatom" ?- a "polihisztorok kora lejárt" - értve úgy, hogy ... (csak-csak a netről és/vagy a tv-ből szerzed te is az ismereteidet ) - a másik meg az, hogy én rég' letettem arról, hogy "megmentsem az egész világmindenséget!" Ki-ki értse,ahogy akarja ! Ja ! - nem akarnék én úgy járni, mint a napokban egy illető, aki azt írta ... "mindenki azt kapja, amit megérdemel(t.)"- vagy valami ilyesmi. (de az egy más történet)

    VálaszTörlés