2013. október 12., szombat

Pókos







Aki ismer, tudja, „pókos” vagyok, azaz pók-kedvelő. Amióta a kertem fölé kifüggesztettem az égető nyári napok és a jég elleni védelmül a madárhálót, nem nagyon volt keresztesem (általában azok tanyáznak a kertünkben). Most pár hete egész véletlenül a szemeteskuka  környékén beleakadtam egy nagy hálóba – és ahogy alaposabban körülnéztem, észrevettem a levél alatt megbúvó hatalmas keresztesnét…(A mérete miatt gondolom, hogy ő nőstény.)  Szóval szétrontottam a hálóját és ettől szörnyű lelkifúrásom lett.
Egy nagyobb levélbe csomagolva, egy – általam biztonságosnak és megfelelőnek ítélt - helyre szállítottam pókanyut. És vártam a másnap reggelt.

Aztán kiderült, hogy a hely megítélését illetőn nem volt azonos a véleményünk, ám mégsem menekült el, hanem keresett magának egy jobb helyet a közelben. Utóbb beláttam, tényleg nem rossz – sőt az általam kiválasztottnál bizonyos szempontokat figyelembe véve, kedvezőbb ez a hely...

Na, azóta szeretetből és hálából, hogy itt maradt nálam, minden nap etetem. Kiteszem a macska-kaja maradékot, amire perceken belül megérkeznek a nagy döglegyek – én pedig nagy szeretettel  és a légycsapóval várom őket. Aztán beteszem őket pókanyu hálójába ! És máris lepereg a csodafilm előttem: először csak a lábát mozdítja, mintha kérdezné : Jól érzékeltem, valami bekerült a hálómba ?? És miután meggyőződött róla, hogy igen, van ott valami, máris leszalad érte, seperc alatt bepörgeti/burkolja és a legtöbb esetben csomagjával együtt visszatér a háló közepére.
Amennyiben éhes és amennyiben másnap jó idő várható, reggelre az összekaszabolt háló gyönyörűen ki van javítva, újra van szőve. Ha rossz idő várható, megmarad a jó kis búvóhelyén, az ereszcsatorna alatt, ahol meg is próbáltam lefényképezni…

Nem tudom, hány szép őszi napunk lesz még, de amíg ő előjön, és elkészíti a hálóját én addig fogom etetni. És jövő tavaszra – hálából - remélem meglep egy gombóc bébipókkal :- )


3 megjegyzés:

  1. Bár én elég sok (?) "posztmodern" (?) könyvet is olvasok, vagy nem is tudom... de pl. lelkifúrásról (?) még nem halottam. Esetleg lelkifurdalásról.. ill. kedvelt témám...mert pl. a lelkiismeret-furdalást illik kötőjellel írni ( 8 szótag)...bár én már eléggé el vagyok bizonytalanodva... pl. l.d. a burát...
    ( tv.sorozat és egy könyv is)- még mindig úgy írják, hogy búra.
    Más : valahogy nem lennék én sem rovar,sem másfajta állat a te kiskertedben... de azért csak csináljad! [ magam is tapasztaltam, az én (jónak gondolt) madáretető elhelyezéseim sem nagyon válnak be -de az egy más történet.] Jut is eszembe... kellene az idei madármagról (beszerzés) pár szót váltanunk... (?)

    VálaszTörlés
  2. ...hagyján, hogy ...valahogyan 2x "ment el" a hozzászólásom, viszont tudat alatti, vagy tudattalan lenne ?- persze,hogy hallottam -ot írtam volna.

    VálaszTörlés
  3. Nem akartam tegnap belekezdeni,- (nekem is van egy elég nagy pókom) - kivittem neki egy előzőleg lecsapott legyet...hát arra rá sem mozdult.
    majd - kicsit később- belerepült a hálójába valamilyen bogár.. arra azonnal rástartolt és megette.
    Várom a mai fejleményeket... mert szombaton kb.21:00 órakor volt az eső...nem tudom, mi maradt a pókból,meg a hálójából.

    VálaszTörlés