2013. november 24., vasárnap

Macik






Nem tudok betelni az ilyesféle filmekkel !

Ember+vadállat+természet…órákon át képes vagyok/lennék nézni. Pár napja épp egy amerikai biológus, bizonyos Dr. Lynn Leroy Rogersről meg a medvéiről szólt a film. A biológus fiatal korában rettenetesen félt a medvéktől, mégis hosszú évtizedek alatt képes volt valami olyan csodálatos kapcsolatot kiépíteni a teljesen vadon élő állatokkal, hogy az már szinte hihetetlen. Amikor a medvék területére ér, fennhangon figyelmezteti őket, hogy „csak ő van itt, s nem kell félniük !” s az állatok mintha megértenék….

Több, mint 40 éve tanulmányozza a veszélyesnek és vadnak kikiáltott fekete medvéket a Minnesotában, az Egyesült Államok északkeleti részén. Radarral követhető nyakbavalót tesz rájuk – de nem ám kábító-puskázás után, hanem mogyoróval magához csalogatja a hatalmas jószágokat, azok meg eltűrik, hogy az adó-vevőt felcsatolja a nyakukra. Szinte hihetetlen – márpedig a saját szememmel láttam….A barlangba bújt anyamedve megengedi neki, hogy a pár hetes kis bocsokat kézbe vegye…jelenléte  a medvéket  az egyébként legveszélyesebb időszakukban, a párosodás idején sem zavarja.

Szomorú volt látni, hogy – mivel a medvevadászat az év bizonyos időszakában nem tiltott – a nyakbavalóval, sőt  lila, figyelem-felkeltő szalaggal ellátott „kísérleti megfigyelés alatti” (bár valójában teljesen szabadon) élő medvéket is kilövik azok, akiket az efféle gyilkolási szenvedély tesz boldoggá…..
Az enyhe kifejezés, hogy utálom a vadászokat. Nem csak az amerikaiakat.
(Aki nem olvasta Robert Franklin Leslie: „A medvék és én” c. könyvét, annak figyelmébe ajánlom !)





4 megjegyzés:

  1. Bar meghittnek tunik,de azok a "macik" ott a kepeken bizony nem csak vadnak es veszelyesnek kikialtottak,hanem valojaban azok is.Egyik pillanatrol a masikra elojon beloluk az oszton es a medvebocs koruk ota ismert gondozojukat is szettepik,es valljuk be oszinten nem is okolhatjuk oket,nem megfontolasbol teszik. Ott van peldaul a vilaghiru nemet szarmazasu Siegfrid es Roy Las Vegas-i buveszpar. A tigriseiket kolyokkoruktol nevelgetik,szabadon setalgatnak az udvarukon,az agyukba fekszenek,stb,aztan egy fellepesukon megtortenik a baj.Montecore nevu kedvenc tigrisuk Roy-t fogaival nyakonragadva lecibalja a szinpadrol.Kb 10 eve tortent,utolag magyarazzak,hogy a tigris nem tamadasbol tette.Roy bar szerencsesen eletben maradt ,sosem epul fol,nyomorekkent kell elje le eletet.
    Evrol-evre rengeteg esetet hallani,filmekben "alkalmazott" szeliditett medve megtamadta gondozojat,stb. 2009-ben tortent, hogy egy haziallatkent nevelt 15 eves csimpanz,egy idos holgye,aki oltoztette,egy asztalnal evett vele,es meg arra is megtanitotta,hogy a wc-re uljon.Egy napon ez a csimpanz a holgy baratnojere tamadt,mert allitolag uj frizuraja volt es nem ismerte fol.Ugy szetmarcangolta,hogy az arcabol,kezebol nem maradt semmi,de eletben maradt.Probaljak az arcat helyreallitani,de latni peldaul mar nem fog es a google-be beirva szornyi kepeket lehet talalni rola.Vagy a Grizzly Man a medvek kozt elt Alaszkaban,amig ot es baratnojet meg nem tamadtak es folfaltak 2003-ban.Egy nemet rendezo filmet is keszitett rola,a cime:Grizzly Man.
    Ne haragudj,hogy ilyen hosszan irtam,de amikor ilyet latok,hallok,olvasok azonnal eszembejutnak ezek az esetek.Csodalatos allatok,de nem hiaba hivjuk vadallatoknak oket.

    VálaszTörlés
  2. Igen Tselszi, én is azt hiszem, hogy a vadállatoknak nem véletlenül az a nevük, ami...Mindenki - akármilyen formában közelít hozzájuk - bizony rizikózza az életét. A Siegfrid és Roy ügyét igencsak jól ismerem- tekintve, hogy német tévécsatornákat nézek. - Nemrég volt épp velük ismét egy interjú, szegény Roy, nem tudom mi mindenen ment keresztül, hogy úgy-ahogy emberré varázsolják - de hát sosem lesz már ő "egész"...Nagyon sajnálom.
    Ez a film majdnem azt mondom, hogy a hihetetlenség határán volt - de azért csak csak láttam, amit láttam, még ha megmagyarázni nem is tudom.
    A baj tán ott van, hogy egy ilyen filmet látva, aki óvatlan, tapasztalatlan és meggondolatlan - azt hiheti, hogy ha másnak sikerült, neki is sikerülhet. Ez pedig azért nem így működik....

    VálaszTörlés
  3. Én úgy gondolom, ahogy pl. van "jó és rossz" ember, úgy van "jó" és "rossz" vadász" is.Miközben eléggé sokan (?) -azon fáradoznak,hogy kipusztulóban lévő állatokat megmentsenek,- ( bár ritkán tudom meg azt,hogy milyen pénzből ?-)- vannak,akik ellenkezőleg.
    Viszont épp' a napokban láttam valamelyik tv.csatornán egy hírt, hogy - talán a veresegyházi medveotthonban (medvefarmon) már készítik/ássák télre a barlangjukat,de a megszokotthoz képest jóval nagyobbat ástak. Feltételezik, csak nem azért,mert az idei tél keményebb lesz ?

    VálaszTörlés
  4. @x: ne ijesztgess ! :-) Félek enélkül is a téltől....Felőlem már most jöhetne a tavasz.

    VálaszTörlés