2013. december 13., péntek

Csillagok, csillagok …meg Harald Lesch



Akit az efféle „űri dolgok” nem érdekelnek, átugorhat ma más blogokra, de nekem muszáj megírnom a hajnali élményemet. A BR  és a BR alpha tévécsatornák hajnalok hajnalán sugároznak egy bizonyos műsort, melynek Space Night  a címe. Ezek tulajdonképpen „csak” képek a Földről, mely filmek az épp most is felettünk keringő ISS-ről, vagy régebbi műholdakról, űrhajókból készültek. A mostanában készült képek már fantasztikus minőségűek, de azért a régebbiek is élvezhetők. Közben csak ilyen-olyan zene szól, és ha szerencsém van, ezen a túl sok odafigyelést nem igénylő „műsoron” sokszor újra el tudok aludni. Nemám úgy, mint ma…
Mostanában többnyire már az ISS képeit mutatják és be kell valljam, számomra  öröm látni ezeket, miközben arra gondolok, ha valaki „megkínálna” egy ilyesféle űrhajós repüléssel, azonnal beszállnék és a legkisebb félelem nélkül felrepülnék velük az űrbe, csak azért, hogy láthassam saját szememmel is ezt a csodát.
Mellesleg ez se egy rossz video:




Itt van egy másik film, amit hosszas keresgélés után találtam, melyben mutatják azt is, amitől ma úgy elájultam, nevezetesen fentről az északi fényt. Valahogy úgy alakult, hogy eddig ilyen képeket nem láttam, vagy nem ilyen minőségben ( mellesleg a tévé  adásban még ennél is sokkal, sokkal szebb képek voltak).


 
És ha már a témánál tartok azt is elárulhatom,  hogy egy másik nagyon kedvelt műsorom ugyancsak hajnalok hajnalán látható, bizonyos Harald Lesch előadásai. (Harald Lesch -született 28. Július 1960-ben Gießen, Hessen- német fizikus, csillagász, természettudós, író, televíziós műsorvezető, a fizika professzora, a Ludwig Maximilian Egyetem természetfilozófia-filozófia professzora.) Egyszerűen csak azt tudom mondani, félelmetes, mit tud ez az ember, de ami a legcsodálatosabb, olyan előadó, hogy ezeket a cseppet sem egyszerű  témákat, melyekről ő beszél, még én is megértem, pedig nincs se felsőfokú nyelvvizsgám, se nem tanultam soha az életben asztrofizikát. Csak áll egy ósdi fekete tábla előtt, ezeréves padok között és fél órát beszél – és nem lehet abbahagyni a hallgatását. A hajnali műsor címe:  alfa-Centauri.  

Egyszóval gyönyörű a Földünk, csodálatos a világegyetem és örülök, hogy én ezeket a dolgokat láthatom – végülis majdhogynem hálás vagyok az alvás-zavaromért, mert különben ezekről lemaradtam volna….

4 megjegyzés:

  1. Rendben van,- (mármint az)- ha már nem bírsz aludni,inkább a tv-t nézzed,mint ha a számítógépen kutakodnál.Csak tényközlés : már meg nem mondom,melyik magyar tv.híradóban(?)-is mutatták ezt a videot,egyszerre a kettőt !- mert volt egy régebbi is,(talán írtál is róla ?) - amikor "csak" az éjszakai fényeket mutatták egy hasonló videon.
    Most nem nagyon van kedvem/időm kutakodni,de valamelyik (online oldalon) index.hu (?) - volt az az északai fényes video is.
    Más : ezt-azt hallgatva/nézve Farkas Bertalanról (tv-ben) - ne nagyon akarjad,hogy téged elvigyenek egy utazásra.. (űrbe)- mert kétlem,hogy pl. magát a "felkészítést" kibírnád ! Tételezzük fel,hogy igen... :-) -viszont onnan (űrhajó) - "menet közben" kiszállni nem lehet !- és ne bonyolítsam ! :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodás, de jó, hogy megmutattad ezt a linket az ISS-ről, fantasztikusan szép a Földünk. Én is azonnal beneveznék egy ilyen űrutazásba.

    VálaszTörlés
  3. Örülök Kavics, hogy ide találtál - Lesch-ről nem írsz. Hallottad már előadását ?
    Ha nem, egyszer ha valahol kifogod a műsorát, feltétlenül nézd meg !

    VálaszTörlés