2013. december 8., vasárnap

Elkészültek az elsők...



A legtovább elálló, (persze csak akkor,  ha nem eszik meg  :-) ) karácsonyi családi kedvenc nálunk az u.n. "Amerikai sütemény" ami valójában afféle műzlis süti.







Ha érdekelne valakit a recept, íme:

30 dk. zabpehely
15 dk. liszt
10 dk. cukor 
2 cs. vaníliás-cukor
1 cs. sütőpor
csipet só
/Az alant felsorolt ízesítőket is ekkor kell beletenni, és még száraz állapotban egyenletesen elkeverni!/
15 dk. vaj /Rama/
3 egész tojás

Ízesítés: kakaó, dió, kókuszreszelék, mogyoró, mazsola, vagy ami még eszedbe jut …

Jól összedolgozni a masszát, majd kanállal kiszedni, gombócokká gömbölyíteni, végül
ellapítani a két tenyered közt.
Vajazott, lisztezett, vagy  barna sütőpapírral bélelt tepsiben, szárítva/lassan/ sütni.

A fenti képen a barna színűekben kakaó, mazsola és dió van, a fehérebbekben kókuszreszelék, földimogyoró és kevés cukrozott narancshéj. (A fent leírt recept duplájából készült mindegyik fajta)

9 megjegyzés:

  1. Ez finom lehet, kipróbálom pici módosítással. Jó, hogy feltetted, mert az időérzékem elszállt...:) Figyelmeztess, hogy mikor sütsz, főzöl, nehogy elkéssek!:( Egyelőre rámolás, dobozolás, kipakolás, elpakolás a program, de ezt gyorsan beiktatom!;)Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Tiff: én mindig ezzel kezdem, - tényleg nagyon sokáig eláll, s olyan 3 hét múlva is, mint a frissen sült. Ez után jön a linzer - amit csak tálaláskor ragasztok össze lekvárral, majd a családom egyik tagjának kedvence a sós stangli (anélkül nincs ünnep) végül a grillázsos ostya. Ezek elkészítése ezer éve karácsonykor mindig az én feladatom.
    A családban mindenki mást-mást süt, és akkor össze-vissza ajándékozzuk egymást, s így mindenkinek van mindenféle sütije.

    VálaszTörlés
  3. Tegnap mi is hasonlóan elállós karácsonyi sütit készítettünk zabpehely nélkül. Ha az előző elfogy ezt a zabpelyheset is kipróbálom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  4. tudod, lehet, hogy kipróbálom! most kedvet kaptam (ami nálam ritka, úgyhogy ki kell használni az alkalmat!) :-)

    VálaszTörlés
  5. Gaia: te ezt kóstoltad már ! :-)

    Igazán nem nagy kunszt, csak a sütéssel kell figyelni !

    VálaszTörlés
  6. Ja, hogy ilyennel kínáltál! :-)

    Éééés megcsináltam!!! Ez igazi világszenzáció :-)) Szerintem igazán ízletes lett, bár az én ízlelőkéim nincsenek kalibrálva, eléggé el vannak vadulva, és alacsony igényűek, de egy a lényeg: nekem ízlenek a "zabfalatkák" :-)

    Igazából nincs mérlegem, úgyhogy mindent gyakorlatlan szemmértékkel méricskéltem. Aztán volt ilyen: "... hm, talán ez lehet a sütőpapír...", aztán a megsült adagot kivéve: "aha, akkor valóban ez volt a sütőpapír! Király!" :-D Keményre sültek, a formájuk sokféle, és kókuszos és mazsolás az összes egyben! Nincs itthon a fényképezőm, hogy lefotózzam :-)

    Szóval köszi a motivációt! Igazából én büszke vagyok magamra :-)

    VálaszTörlés
  7. Örülök és gratulálok ! Ugye nem volt ördöngősség ? És ha elég jó szárazak lettek, akkor (hacsak meg nem eszed előbb) jó sokáig eláll.
    Holnapra van egy újabb fantasztikus receptem, esetleg nézz be !(=Házi Ferrero)

    VálaszTörlés
  8. Hiányolom a házi Ferrerot! Kérném szépen :-)

    VálaszTörlés
  9. Gaia, nagyon rábeszéllek a Ferrero-ra - gyorsan megy, nem komplikált és mennyei finom !!!!!!!!

    VálaszTörlés