2013. december 1., vasárnap

Gombapince a belvárosban



Az alábbi képek „csak úgy” mondhatnám nosztalgiából kerültek ide.…  Előbb-utóbb el fog tűnni a városnak ez a része is… Elismerem rettentően ronda helyszín s ha valaki hirtelenjében nem ismerné fel, ez a Rózsa Ferenc és a Rákóczi úti kereszteződésben van.
Számomra igen emlékezetes, már majdnem azt írtam, kedves hely. Vagy két éven keresztül béreltük egy kolléganőmmel a kereszteződés alatti hatalmas pincének  egy részét, melybe itt van a lejárat. Ember el nem hiszi, míg nem látja, micsoda óriási labirintus van itt a föld alatt !! Téglával boltozott, cseppet nem vizes, tágas, íves hatalmas folyosók – ki tudja hová vezetők…Többekkel béreltük a pincét – én nem is tudom már pontosan kitől (nem én intéztem az adminisztrációját – tán a Tanácstól) – de gombapincének nagyon jó volt. Igaz, a be- meg a kitelepítés kissé fáradságos volt, de akkor semmit sem gondoltam lehetetlennek.

Aki még nem tenyésztett gombát – annak mondom, hogy ez úgy volt anno, hogy az üszögpusztai gazdaság állította elő az alapanyagot, ez afféle gombaspórával beoltott szalmaszerűség volt, amit bizonyos idő után „takarni kellett” meghatározott minőségű földdel, aztán locsolni. Közben állandóan figyelni a hőmérsékletet és a levegőztetést és újra locsolni és várni…
És akkor egyszer csak megjelentek az aranyos kis sampionocskák. Reggeltől estig nőttek és estétől reggelig még gyorsabban nőttek. Már „csak szedni” kellett. Négykézláb az alsó sorokból, nyújtózkodva a felső-belsőkről….Reggeli torna. Dömping idején hajnali 2-től akár….
Igen. Ilyen volt, ha jó volt az anyag…
Ha meg rossz volt, akkor csak a gyötrődés…Permetezni, fertőtleníteni, nyamvadt gombákkal szégyenkezni. Eldobálni, káromkodni, tapogatni az üres pénztárcádat. Aztán újra nekilendülni, mert az nem lehet, hogy kétszer egymás után befuccsolj…
De. Lehet.
Aztán a következő alkalommal annyi terem, hogy nem bírod eladni. Vagy olyankor terem, amikor nem bírod leadni. Szerződésben voltunk a gazdasággal, habár nem volt igazán előnyös, ám mivel 8-ra dolgozni mentünk, (az irodánkba) az éjjel-hajnalban leszedett gombát már nem tudtuk volna a piacon árusítani. Így hát nyomottabb áron átvette a gazdaság és ő csinált bizniszt belőle….

Nem voltak könnyű évek. Mégis, mégis, ma amikor visszamentem oda fényképezni, sok szép és jó emlék jutott eszembe.
Tán mert fiatal voltam. Tán mert akkor még azt hittem, nekem – ha nagyon akarom – minden sikerülhet.
Hát ez az idő elmúlt. A pincebejáró  is lassan összeomlik….








 

7 megjegyzés:

  1. Nem tudom jelenleg felidézni magamban,hogy hol lennének további fotók (linkek) a földalatti pincerendszerről,mert lennének. Sajnálatos egy történet,hogy - úgy tudom - semmi érdemleges nem történt az évek során a pincerendszer hasznosítására. (Igaz,vagy 2 éve ?-már nem kutakodom ez után a téma után sem.)
    A HBC Center (?)alatti pince

    VálaszTörlés
  2. Ismerjem el,"kapásból" én sem tudtam,hogy mi az utca "új" elnevezése,csak azt éreztem,hogy Rózsa Ferenc u. nem lehet...manapság ismét Alsómalom u.-nak nevezik.
    Valamelyest örültem,hogy a beírt link működik (nekem) - remélem a szöveget is elolvastátok hozzá. A pincerendszer adatai.(450 ezer tégla és ilyesmik.)

    VálaszTörlés
  3. @x: nem emlékszem rá, hogy ezt az ajánlott cikket olvastam volna. Kösz - nagyon érdekes és jók a fotók.

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus pincerendszer es milyen szepen helyreallitottak.Kar,hogy kihasznalatlan.
    Emlekszem annak idejen hozzank is elert a pincegombaszat es a nagymamam pincejeben is probalkoztak ismerosei. Tobb,de inkabb kevesebb sikerrel.

    VálaszTörlés
  5. Bizony nem egyszerű a gombatermelés, a rizikó, hogy nem jön be egy telepítés, mindig ott lebeg az ember feje fölött.

    VálaszTörlés
  6. A "Rózsakert" alatt is van ilyen pince és a barátaink ott gombásztak... egykor.... nem volt egyszerű ....mint ahogy írtad is...

    VálaszTörlés
  7. Vera: ezt nem is tudtam, hogy ott is volt pince, ill. lehetőség a gombázásra....Csak a közeli - Borgazdasági - pincékben jártam sok sok évvel ezelőtt.

    VálaszTörlés