2013. december 25., szerda

Nálunk családi szokás a Luca-búza ültetés…Minden évben elgondolkodom, 10 nap alatt milyen csoda megy végbe itt a szemem előtt, hiszen a 13.-án elültetett magból  23.-ára ekkora szép növényke lesz. Minden évben reményt ígér – igaz aztán a következő időszak gondjai bajai bekövetkeztekor már nincs lehetőségem számon kérni tőle, hogy hát nem erről volt szó…


 

Lucabúza a Luca napján (dec. 13.) csíráztatás céljából edénybe tett búza. Karácsonyi búzának is nevezik. Naponta vagy szükség szerint megöntözik, s a növény fejlődéséből következtetnek az eljövendő esztendő búzatermésére és a család, valamint a jószágállomány egészségére. – A rítus eredetileg az analógiás mágia körébe tartozó, a vetés növekedését mágikusan serkentő cselekmény lehetett.

Legkorábbi előfordulási helyei: a Mediterráneum keleti fele és India ÉNy-i része közötti térségben összpontosulnak. A néprajzi szakirodalom többnyire Adonisz-kert néven tartja számon e rítust, amely Vajda László szerint Kisázsia déli részében és Szíriában visszavezethető az i. e. 17. sz.-ig. Egyiptomban a gabonacsíráztatás rítusa az Ozirisz-kultuszban játszott fontos szerepet. Az Adonisz-kultuszhoz kapcsolódva az i. e. 7. sz.-ban eljutott a görögökhöz, majd az i. e. 2. sz.-tól Itáliába is. Feltehető, hogy a lucabúzában különböző áttételeken keresztül az Adonisz-kultusz és bizonyos vonatkozásban a Démétér-kultusz nyomai őrződtek meg.  

A rítus első írásos magyar említése a 18. sz.-ból származik; Telegdi István Kolozsvár környékéről írja levelében: „Sok jó régi szántóvető emberektől hallottam, hogy István Király napján, három edénykében, egy-egy kis egyféle búzát kell vetni, úgy hogy az egyik edény jegyezze: Szeptembert, a másik: Októbert, a harmadik pedig: Novembert, s minekutána kikél, nézze meg a gazda: melyik hónapot jegyző edénybeli búza mutatja magát, s abból vessen, mert nem vallja kárát...”

Hódmezővásárhelyen Luca napján a gazdaasszony tányérkába búzát tesz, azt naponként harmatszerűen locsolgatja, s ha a búza karácsonyra 30–40 cm magasra megnő, jó jelnek veszik a jövő évi búzatermést illetően. Egyes helyeken gyertyát vagy pohárban égő olajmécsest állítanak a növekvő búza közepébe, s minél kevesebb fény szűrődik át a növekvő búzaszárak között, annál gazdagabb termést jelent. A karácsonyi ünnepek elmúltával a kicsírázott búzát a baromfival, szarvasmarhával szokták megetetni, hogy az állatok jövő évi gyarapodását, egészségét biztosítsák vagy a rontástól megóvják. A lucabúza mind városon, mind falun dísze is a karácsonyi asztalnak, ily módon esztétikai igényeket is kielégít.  (http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1391.html )2 megjegyzés:

  1. Való igaz. Családi szokás.
    Nem kritika,de a kérdés már csak az, hogy vajon én milyen búzából ültethettem/vethettem ? (Valahogy még a madarak sem nagyon eszik,ami megmaradt belőle,vagy csak én "képzelem" hozzá.)
    De talán ne "siránkozzam" még ezen is,hiszen, ha ritka is, meg sárgás-zöld...és ne bonyolítsam,- attól még a miénk !

    VálaszTörlés
  2. @x:vagy hiszed, vagy se, egy csomagból származtak....

    VálaszTörlés