2014. január 30., csütörtök

Elsőre nem nagyon sikerült…



....de miért csak a szuperrel, vagy a pompással lehet dicsekedni ?

Biztos vagyok benne, a következő már jobb lesz.
A házilag gyártott sajtomról van szó.
A receptjét innen vettem: http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt  Látom, nagyon sok helyen olvasható ez a változat, de olyant nem találtam, ahol valaki utánaszámolt volna, hogy pontosan mennyibe is került a kísérlete.

Valahol, valamit elrontottam, talán nem kevertem elég türelmesen vagy elég sokáig, vagy a túró nem volt megfelelő, mert nekem egyrészt kicsit csomós/túró-darabos maradat a sajtom, másrészt a fenti weboldal képein láthatónál kicsit lágyabb állagú. Én köménymagosat készítettem, mert azt nagyon szeretem – és meg kell mondjam – állag ide, meg oda – az íze pompás ! Egészen biztos máskor is fogfok csinálni.
Költség-kalkulációja:
50 dkg tehéntúró,              580.- Ft
1 lit zsíros házi tej,            180.- Ft
6 dkg vaj,                  kb.   150.- Ft
1db tojás                            35.- Ft       
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 púpozott kávéskanál só, kömény
Durván számolva 950.- Ft  és lett belőle   50 dk sajtom. 
Ez azt jelenti, hogy kb. 1900.- Ft lenne kilója  - hát nem erre számítottam, az igaz… bár nem tudom, miért hittem, hogy sokkal olcsóbban lehet kijönni házilag. 
Ám már folyamatban van a családi kísérletezés, hogy spéci tejoltó-anyaggal is  lehet  „igazi” sajtot készíteni – majd meglátjuk, mi lesz annak az eredménye. Kétségtelen, a tejoltó sincs ingyen, (pl. egy helyen olvastam: 20ml  450.- Ft, ajánlott adagolás: 2-10 ml oltó/10 l tej) – de kísérletezni érdemes. Még ha nem is jár mindig tökéletes sikerrel.   Egy biztos, azt tudom, hogy ebben mi van - míg a boltiban...ugye....

                          





2 megjegyzés:

  1. Minden bizonnyal mások majd "öngyilkosságnak" gondolnák... de pl. a sajt (házilagos) füstölését sem ártana kipróbálni ! ( Más helyen olvastam - "közös ismerőseink"- majd próbálkoznak vele. ) Nem én !- a fiatalabbak !

    VálaszTörlés
  2. Jutott eszembe, (laikusként)hogy miért nem nyomtattad le valamilyen nehezékkel ? Pl. Kör alakú favágódeszka (?) és rajta súlyok. (tégla - vagy ami épp akad.)

    VálaszTörlés