2014. január 28., kedd

Érdekes olvasnivaló hosszú téli estékre



Az alábbi kedves, de egyben elgondolkodtató szöveget Tiffanylda küldte anyagból másoltam ki, ahol további sok sok sok (tán ennél is érdekesebb) részletet is olvashat az, aki szeret a múltban kotorászni:
"Világítás
Minden világítás neme közt legolcsóbb az olajjali világítás konyhában és házban. A konyhában a gömbölyűbélű üveg lámpa legczélszerűbb kisebb gazdaságoknál. A szobában pedig a moderateur lámpa. A gyertya különösen falun még most is a faggyú-gyertya, azonban ott is mindinkább felül kerekedik az olaj. A városiak már ha gyertyát égetnek stearin gyertyát vesznek, mivel az szebb világot is ad és koppantani nem kell, de kétszer olyan drága mint a faggyú gyertya, mert egy faggyúgyertyával, melyből 8 megy 1 fontra, épen annyi ideig lehet kijőni, mint 1 stearin gyertyával, melyből 6 megy egy fontra.Εmellett a faggyú gyertyaára a stearin árához aránylag épen úgyáll, mint 9 a 16-hoz és e mellett a stearin gyertyákat hamisítják is. Mit a stearin gyertyáról mondottunk, áll a paraffin gyertyákról is; mind ezeknél drágábbak azonban a viasz gyertyák. Ha a télszakra 5 hónapot számítunk, melyek alatt mindennap 4 órát világot égetünk, a világítás jó:
 
Viasz gyertyával      18-20 ftba.
Paraffin                  12-14
Stearin                    10-12
Félstearin                  8-10
Faggyu                      6-8
Olaj                          4-6

Ebből világos, hogy a lámpávali világítás, még ha az olaj drága is, a legolcsóbb,  mi mellett még azt is tekintetbe kell venni, hogy egy jól készült lámpa a gyertyavilágot legalább 30 száztólival fölülmúlja. A gáz, petroleum és photogen, gyárak, más nagy helyiségek, kávéházak stb, és utczák világítására valók.."

(Ha esetleg nem tudnád, a „száztóli” szó a százalék régi alakja….. illeteve a moderateur lámpa: "Franchot találmánya (1836), mely még most is nagyon használatos; szerkezete az, hogy egy csavar, melynek agya az olajrétegre nehezedik, azt felnyomja az égetőbe, mialatt az emelkedési esőben levő zsilip annak nyilását szűkíti vagy tágítja, a szerint, amit a nyomás erősebb vagy gyöngébb, tehát az égést szabályozza" - irta a Pallas Nagylexikona..)

A könyv készült 1864-ben.

4 megjegyzés:

  1. A tudományos technikai forradalom ugyan felülírta az igazságtartalmát. Mégis olyan jó olvasni a nyelvezete miatt :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is ezért imádom ezeket a könyveket, a nyelvezetük miatt! Biztos találsz valami használhatót, vagy legalábbis elgondolkodtatót, amit átmenthetsz a mai világba! Igaz, ezt inkább a nálunk sokkal fiatalabbaknak mondanám...

    VálaszTörlés
  3. Kicsit mosolyogtam magamban,hogy nincs új a nap alatt! Az a kb. 150 éves (?) gyertya összehasonlítás kb. olyan, mint napjainkban pl. a tejföl,tej...vagy egyéb termékek összehasonlítása,ajánlása,vagy az elrettentés tőlük ! Érdekes,hogy arról nem írtak,hogy pl. az égéstermékeik mennyire károsak ?
    Más : még a net segítségével is elég nehéz megállapítani a faggyú,sztearin,paraffin... stb. ügyet. Majd vigyázzatok!- mert a méhviaszként árult gyertya is gyakran paraffin !!!
    Végül : milyen a gyertya lángja a súlytalanság állapotában ? (Öntevékenyen keresni,aki nem látta volna.)

    VálaszTörlés