2014. január 17., péntek

Fejlődés vagy se… (csak egy gondolat mára - tán kicsit kapcsolódva a tegnapihoz...)






  
Találtam egy cikket: 
Megpróbáltam elfeledkezni róla, hogy 100 évvel ezelőtt írták – és be kell valljam nagyon könnyen ment….

Elgondolkodtató, hogy főképp technikában mennyit fejlődtünk, ugyanakkor lelkileg/érzelmileg/szociológiailag  szinte alig. Vajon miért ilyen az emberi elme ? Egyrészt fantasztikus teljesítményekre képes, másrészt megmaradt a vadállatok szintjén, sőt, ha lehet durvaságban még felül is múlja őket.

Nagyapám furcsa természetű, impulzív ember volt. Nem szégyellem bevallani, túlságosan nem állt közel hozzám. Amikor évekkel ezelőtt a doberdói csatamezőn álltam – teljesen egyedül azon az elhagyatott, bokros-sziklás fennsíkon – volt egy olyan gondolatom, hogy ha valahol, hát itt „halt meg” a nagyapám szelleme, 20 évesen…  Gondolj bele, kibírna-e ma egy húszéves egy világháborút ? Csoda-e, ha ők belerokkantak, megkeseredtek, bezárkóztak, idegbeteggé váltak ?   És nem csak ennyi volt… hiszen 45 évesen a második világháborúba is elvitték.
Amikor ilyesmik jutnak eszembe, azonnal arra is gondolok: semmi okom a panaszra, az elégedetlenségre, a „nyavalygásra”.

http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2009/09/kicsit-szomorkas.html   itt már egyszer leírtam az én „vigasz-adó” mesémet. Akit érdekel, kattintson ide. Nekem tényleg „Szép életem volt….Nincs miért sírnom”….  












3 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, a napokban túl sok Csányi Vilmos műsort néztem (legalább 3-at) így aztán (nem vitázni akarnék veled)-de eléggé el vagyok telve attól,hogy milyenek (voltunk és) vagyunk-mi emberek. Már az év elejétől nézem a (kb.) Volt egyszer egy háború (?)- vagy valami ilyesmi facebook oldalt is, ill. erősen és sokan készülnek az I.világháború "méltó megünneplésére"- pontosabban a megemlékezésekre. Nem az a "gondom," hogy ne érdekelne ez a téma (is)- viszont a napi bel és külpolitikai események valamivel előbbre valók most nálam. Egy esetleges világháborúhoz : csak annyit,hogy mindegyikben a "lakosság" jobban "megszívta"- mint maguk a (harcoló) katonák,- és szerintem ez lenne egy újabban is.

    VálaszTörlés
  2. Tegnap óta gondolkodtam a fényképen, vajon I. vagy II.világháborús kép lehet-e ? Mert a II.vhb.esetében láttam,pl.az oroszok által alkalmazott(kiképzett) kutyákat,ahogy vitték a robbanóanyagot a tankok alá,ill. pl. az USA-is alkalmazott kutyákat pl. Vietnamban. Persze,később jutottak eszembe a németek kutyás képei is. Vagy Hitler kutyája,- amiről (mintha) Günther Grass is írt volna. (?)

    VálaszTörlés