2014. január 25., szombat

Hólapátolás




Legalább 30 cm hó esett. Tegnap nem csak a (sarok)házunkat, hanem a 82 éves szomszédnénim háza előtti járdát is lelapátoltam. Ma "csak" a miénk előttit - hát épp elég volt az is. Mire a végére értem, megállapítottam magamban, hogy na én se vagyok már a régi. Bejöttem és fél óra kellett, mire visszatért az erőm.. A neten meg tegnap este találtam ezek a jótanácsokat. Egyikét-másikát nem árt, ha én is figyelembe veszem. Mondjuk a következő havazás után....

Ha már elmúlt 40 éves, nem végez rendszeres testedzést, vagy szívbetegsége van, csak nagyon óvatosan kezdjen havat lapátolni.

• Ne egyen, igyon kávét vagy dohányozzon, mielőtt nekilát. A kávé növelheti a pulzusszámot, míg a dohányzás hatására szűkülnek az erek, és ezáltal nő a szív terhelése.
• Rétegesen öltözzön, hogy amikor a mozgástól kimelegszik, legyen mit levennie. A fülét, orrát, kezét és lábát kiemelten védje a hidegtől.
• A lapátolás előtt melegítsen be sétával vagy helyben járással. Nyújtóztassa meg kar- és lábizmait. A hideg izmok kevésbé hatékonyak és könnyebben sérülnek.
• Lehetőleg frissen hullott havat lapátoljon. A porhó könnyebb, mint a nedves, letapadt hó.
• Használjon kis fejű lapátot. Nem kell egyszerre sok havat megemelnie, mert azzal megterheli a szervezetét. Ha nagy fejű a lapátja, ne merítse tele. Egy hóval teli lapát több mint 10 kilót is nyomhat.
• Csak ügyesen: Legyen megfelelő távolság a két keze között, hogy javítsa az emelőhatást. Hajlítsa be a térdét, és tartsa egyenesen a hátát, hogy az emeléshez szükséges erőt a láb- és combizmaival fejtse ki, és ne a hátával. Soha ne hajlítsa be a derekát. Abba az irányba álljon, amerre a havat szórni fogja, hogy ne kelljen a csípőjével elfordulnia, mert ez okozza a legtöbb fájdalmat a hólapátolás után.
• Szakaszosan lapátoljon. Ha 30 centi vagy több hó esett, haladjon lassan, és egy alkalommal csak 5 centit lapátoljon.
• Ha van elég hely hozzá, szórja oldalra a havat, hogy ne kelljen megemelnie. Így kíméli a hátát, és kevesebb energiát fogyaszt.
• Figyeljen teste jelzéseire. Tartson több rövid szünetet. Álljon le, ha fájdalmat érez, vagy a szívrohamra utaló tünetet: mellkasi nyomást, fájdalmat a vállában, a nyakában, a karjában, izzadást, hányingert, légszomjat. Ha úgy gondolja, szívrohama van, azonnal hívja a mentőket.
(Innen:http://www.rd.hu/Miel%C5%91tt_h%C3%B3lap%C3%A1tot_ragad)





5 megjegyzés:

  1. Szombaton 08:00 órakor jöttem be a hólapátolásból,így aztán nem nagyon akarnék hozzászólni ! Talán majd ha kissé visszaszáll belém az erő...

    VálaszTörlés
  2. Szeretem amikor hotorta lesz a bokrok vagy a kint felejtett kerti asztal tetejen! Jo sok ho esett,sokat dolgoztal vele,vigyazz Magadra!
    Itt tenyleg jol fel van sorolva es megszivlelendoek a holapatolasi tanacsok.Koszi!
    Szerintem ugy,mint Te en is kesztetest erzek hoeses utan a lapatolasra,a jarda jarhatova tetelere,stb. Nem minden szomszed erez igy,es nem a 82 evesekre gondolok.Aztan meg csodalkoznak,hogy a kocsifeljaron kifele menet elakad az autojuk...

    VálaszTörlés
  3. Hát igen... rengeteg hó esett. Mi is családilag lapátoltunk tegnap este és még ma délelőtt. A hátfájás még néhány napig emlékeztet majd rá engem is... :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon irigyellek! Nálunk nincs semmi hó.

    VálaszTörlés
  5. Minden havazáskor kissé tudathasadásos állapotba kerülök. Mert bentről tényleg olyan szép ! De valahogy azt a hossz-hosszú járdaszakaszt, amit le kell tisztítani, nem nagyon kedvelem...
    Csak az a bosszantó, hogy nem mindenki van tudatában annak, hogy ilyenkor mi a kötelessége. Mert bizony vannak letakarítatlan járdaszakaszok...És mit tudok tenni ? Nem sokat. Morgok....

    VálaszTörlés