2014. január 29., szerda

Madáretetés


A macskák miatt nem etetem rendszeresen a madarakat, de amikor nagy a hó, és nincs lehetőségük élelem-keresésre, akkor azért mindig ellátom őket - elsősorban a feketerigókat. Szerencsés fotó a fenti, egyszerre négy rigó is látszik rajta  és tegnap délelőtt az előszoba ablakból való leskelődés közben egy vörösbegyet is láttam, csak mire kivittem a fényképezőt, sajna elszállt. De nem az a lényeg, hogy van-e róla fénykép, hanem, hogy egyáltalán ide jött. Nagyon örültem neki.
Igaz a három macska reggeltől estig alszik, épp csak a szükséges pár percre mennek ki. Van eszük...... 
Ezt meg a szobából fényképeztem. Tudom, nem jó kép, meg csak két madár van rajta - de azért látszik, hogy a vadszőlőre is járnak rendesen:


Ki se teszem a lábam a lakásból, van időm "gondolkodni". Az jutott eszembe, nézve madaraimat, hogy bizonyos tekintetben az emberek se sokkal különbek, mint a ők. Szűkös időkben sokat jelent rangelsőnek lenni. Ezekenél az öklömnyi kis rigóknál látom, hogy az erősebb hím mindig elzavarja az öreget, a nőstényt, a gyengét. Ez a fajfenntartás ösztöne (?) - és mi, emberek  ? Nem ugyanilyenek vagyunk ? Miért tartjuk magunkat akkor többre egy feketerigónál ? Mert gondolkodunk vagy beszélünk ? Hiszen nem tudjuk, hogy ők  nem ugyanezt gondolják-e rólunk ?  Akivel nem tudod megértetni magad, azt nem ismered.

2 megjegyzés:

  1. Eléggé feleslegesnek érzem az ember és bármilyen állat összehasonlítását !- mert a dolog az jóval bonyolultabb,mint azt a legtöbben gondolnák ! Még azoknak sem nagyon ajánlom, akik (esetleg) az átlagos szintnél jobban ismerik az állatokat.(Vagy hiszik,hogy ismerik.)
    Ezt-azt hallottam az állatokról (igaz,leginkább a kutyákról és macskákról Csányi Vilmostól )és pl. olyasmikre emlékszem ... az állatok viselkedését más és más motiválja. (indokolja) A különböző életmódból sok minden adódik. Pl. a feketerigó eredetileg nem városban élt, így aztán már kezdik vizsgálni,hogy a városi hatás (világítás,zajszint,stb.) okozhat-e náluk genetikai változást is ?- (mert már tapasztalnak rajtuk változásokat.) Megjegyzem, ezt nem Cs.V.-tól hallottam, csak régebben engem is érdekelt a feketerigók viselkedése. (Miért olyan "hülyék" !- ill. nekem is van vörösbegyem,több éve rendszeresen visszajár.) Ami esetleg lényeges: általában "lebecsüljük" a madarakat, mert pl. ne tudjuk,hogy az agytömeg és a testtömeg aránya a lényeges !- nem az agy mérete.
    Amit viszont eddig nem tudtam, a madarak agyának felépítése és szerkezete eltér az emlősökétől, de nem primitívebb,hanem más !
    Összegzés-féle : (?) törekedjünk önmagunk megismerésére és próbáljuk meg "helyén kezelni a dolgokat !" :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Mindenféle madár viselkedések :
    Feketerigó nem megy be élelemért az etetőbe. / Ha pl. van 1-2 gerle az etetőben majd jönnek a verebek, akkor a gerlék inkább elhagyják az etetőt. / A cinke csak felvesz egy szem magot, majd kirepül és az etetőn kívül eszi meg. / A vörösbegy is eléggé "félénk" (verebektől)-de legalább a földről is feleszi a magot ./ Hát... ezt indokolja meg az,ki akarja. :-)

    VálaszTörlés