2014. január 27., hétfő

Pécs 250 évvel ezelőtt



Pécs régi történelme után érdeklődőknek – amennyiben nem ismernék, vagy olvasnák rendszeresen -  figyelmébe ajánlom a  Hetedhéthatár alábbi cikkét:  http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=27187 Érdekes, értékes adatokat közöl a város 250 évvel ezelőtti állapotáról. Magam is meglepődtem, hányféle iparos, mesterember élt annak idején itt….

A szöveg vége felé van egy érdekes mondat. Ez:  „A szegényügyre vonatkozólag megjegyezzük, hogy 1752-ben Pécsett csak két koldus volt, egy férfi s egy nő, kik a budai külvárosban laktak. Egyetlen vak ember volt s egyetlen sánta.”

Mekkorát fejlődtünk !



(Csak zárójelben: nagyon tetszik nekem ez a felső kép. Majdnem azt mondhatnám, sokkal jobban, mint amit ma lehet látni, itt ezen a másikon:)


2 megjegyzés:

  1. Lehet,hogy most tévedek majd, de régebben olvastam Haas Mihály : Gedenkbuch c. könyvét ( a neten) de már nem tudom felidézni,hogy mennyit "ment vissza" az időben. Amire jobban emlékszem, a P.Szemlében volt Sonkoly Károly :Képfaragók háza c. anyag, (2000 nyár/4-22 old.) amiben említődik ( sok minden)- köztük pl. Francz Anton Spath szobrász is. (kb.1706-1768)- otthona és műhelye Pécsett.
    Azt viszont nem tudtam, hogy 1722-óta (?) volt Grundbuch, Pécs első telekkönyve.
    Ami biztos : ezzel a témával el lehet(ne) lenni jó ideig...

    VálaszTörlés
  2. Kifelejtettem ( a volt egy kanálistisztító-hoz )- meg voltak a pestisjárványok. Elfelejtettem,hogy legelőször hol volt a Szentháromságszobor !
    Szentháromság szobor
    Más : majd vigyázni !- mert a Hetedhéthatárban két résznek is 118-as sorszámot adtak ! (volt régebben is 118)

    VálaszTörlés