2014. január 19., vasárnap

Városnéző….

….kis sétára invitállak benneteket.
Nem bírok ebben a csodaszép tavaszban nyugton maradni ma, is nekiindultam, végig sétálva az Aradi vértanúk (volt Petrezselyem) utcán, le egészen a Kórház térig. „Természetesen” kezemben a fényképezőgépemmel.
Úgy gondoltam, hogy most a képek közé írom a szövegemet – akkor nem kell le-fel tekerni, ha valakit érdekelne a kép is meg a hozzá tartozó szöveg is.

Tehát, innen indultam. Ez a ronda, de azért praktikus pécsi alagút a Kálvária domb aljában. Időnként elgondolkodom, de mindig arra a megállapodásra jutok, hogy egy hidas felüljáró sem lett volna szebb ebben a környezetben. (Volt ugyanis ilyen elképzelés is.)   

 
Közvetlenül az alagút mellett van a Somogyi Pince, előtte Rétfalvi Sándor Bacchanália c. szoborcsoportja, mellette egy teljes virágzásban pompázó téli jázmin bokor:







Ez  után átmentem a Hunyadi út nyugati oldalára, mert ott áll egy ház, amit már régóta terveztem lefotózni. Itthon aztán felforgattam a netet, agyon idedegesítettm @x-et, mert próbáltam kinyomozni, hogy kié is lehetett ez a kis palota ?  Csupán egyetlen mondat információ állt rendelkezésemre, nevezetesen, hogy "A Széchenyi grófnő lakott ebben a házban" ...Nos ebből indulva, egy egész délutánt és estét szenteltem a témának. Eredménytelenül....
Pécs vonatkozásában Széchenyi grófnőt egy helyen találtam, érdekes módon a Majláth család tagjaként. Ekkor felturbózódott a keresés, mert "ezek" a Majláth-ok annyian voltak és annyiféle kapcsolatuk volt Péccsel, hogy nekem sem türelmem sem időm nem volt  minden szál kibogozásához. 
Bejött a képbe a Mária utca 13. sz. épület is, amit "Majláth házként" emlegetnek, de ugye volt Pécsett Majláth tér (ma Kosstuh tér) és Majláth utca, ma ennek a helyén lehet bemenni a Bajcsy Zs. út felől az Árkádba. Szóval egy nagy katyvasz lett a keresésem eredménye, mert végülis fogalmam nincs, hogy az alábbi szép kis épületnek ki volt az építtetője, avagy híres lakója. Ettől persze a ház, és napraforgós kerítése szép....








 Itthon jutott eszembe, hogy a Petrezselyem, azaz ma már Aradi Vértanúk útja elején elfelejtettem lefényképezni a régi, jakabhegyi  vörös mészkőből épített hajdani csorgó kutat. Az utca mindkét végén van(volt) kút - a pécsiek ezt is, a másik végén lévőt is "Petrezselyem kútnak" hívták - így hát van egy pici keveredés a nevekkel. Ez az alábbi tehát az utca K-i végében látható. (Szerencsére volt itthon egy régebbi fotóm róla.) Tudom, nem szép, de öreg....
 


Ez után megörökítésre méltónak találtam hajdanvolt óvodám épületét. Mai napig megvan rajta az a felirat, ami 1950-ben is rajta volt. Utáltam ide járni. De a szüleim úgy gondolták, hogy iskolakezdés előtt egy kis "fegyelemre szoktatás" nem fog ártani. Hát a eléggé rossz érzésekkel gondolok vissza erre az időre. Verekedős, feleselő, általában erőszakos és rosszalkodó gyerek voltam, állandóan sarokban álltam, vagy egy külön széken ülve az volt a büntetés, hogy nem vehettem részt a közös játékokban. Úgy emlékszem, ezt nem nagyon sajnáltam. Az a gyanúm, hogy akkor, ott utáltam meg az iskolát is egyben. Soha nem szerettem iskolába járni később se...(oszt mégis mennyit jártam oda.)










Innen a sétányról szép a székesegyház - igaz, valójában szép ez az épület minden szögből. Lefényképeztem a kerítés egy darabját - de bevallom, fogalmam nincs és ki se tudtam nyomozni, hol volt Pécsett -a kerítés-állítás idejében- Pécsi Vasöntöde (a kerítés készítője) .... 



 A kép hátterében a mára már szörnyűségesen beépített szerencsétlen Jakab hegy látható:

Meredek kis utcák kapaszkodnak fel a hegyoldalra, a Mecsek, a Nyíl és a Vilmos utca. Az első kép a Nyíl utcát mutatja, a másodikon a Vilmos u. sarkán álló öreg, de szép ház látszik:  











Az utca régóta viseli az "Aradi vértanúk" nevet, de csak nemrégiben kapott a névhez szobrokat is. Mind a 13 vértanú szobra látható itt a sétány D-i oldalán. Ezek közül egy Lahner Györgyé:



És itt a másik "Petrezselyem kút", vagyis inkább csorgó, vagy vízköpő, amit 1987-ben állítottak. Ezidőben tűnt el az út másik sarkán lévő régi, nyomókaros közkút. Mindkettő helyét "x"-el jelöltem.  




Innen aztán már lefelé, a Kórház tér felé vitt az utam, egy kép még a Barbakánról, mögötte a püspöki palota a tornyával, meg egy (elég igénytelen)  II. vh.-s emlékmű, ill. a nyugati várfalsétány egy részlete: 









Nos, ennyi fért a mai napba. Jó volt, szép volt. Kellemesen elfáradtam....
Aki nem ismeri Pécset, annak talán tudtam mutatni néhány érdekes, szép képet.

4 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy egy ilyen szép tavaszias napon milyen kevesen vannak az utcán. Nagyon tetszik, ahogy bemutattad, még akkor is ha mindegyik helyszínen jártam már valaha.

    VálaszTörlés
  2. Ha már a Majláth-ház (palota) témában előkerestem egy 1999-es tanulmányt,- ( a sajnos megszűnt Pécsi Szemléből) - elolvastam benne (újra) a Pécsi vízellátás története a római kortól 1892-ig c. tanulmányt. Itt és most nem részletezném, hogy anno volt a Petrezselyem-forrás (ami nem azonos a fotón is látható "kúttal"- talán azzal a "vízfolyóval"-l.d.fotó)- Régen volt egy Kaposvári-forrás ( az folyt a mai Hunyadi úton.) meglepett,hogy pl. a Petrezselyem-forrás vize a Székely B.u. 10 sz.ház kertjében ered(t) ?- és inkább nem is bonyolítom jobban. (A Székely B.19-es háznál a forrás a Petőfi-forrás )
    Összegezve : forrásvizekből ne igyatok ! (Lásd Google segítségével.)
    Végül : a mai Aradi vértanúk sarkon lévő kút nem forrásvíz, hanem vezetékes víz folyik helyette. (Télen elzárják)

    VálaszTörlés
  3. Ipari park,Pécs, Finn u. Ott van pl. öntöde - bár nem tudom,hogy pl. a sok egyéb mást (csatornafedél és egyéb kisebb zárófedelek ) is ott öntik-e.
    Dicséretes,hogy az óvodát nem felejtetted,(szerencsére bepucolták kívülről) szemben egy másikkal, pont ilyen épület,- kb. a Petőfi u. sarkon. ( a József A. u.-ban (?)-bár nem tudom,ma is óvoda-e ?

    VálaszTörlés