2014. február 16., vasárnap

Évforduló



Gondolkodtam – egyéb különös esemény nem lévén – miről is írjak ma ?  Bekukkantottam a  http://jelesnapok.oszk.hu/prod/honap/02 -ba és a mai napra a következő dolgokat találtam, melyekről megemlékezhetnék:

SZENT JULIANNA – szörnyűségeket olvastam róla…..
JABLONOWSKI JÓZSEF SZÜLETÉSNAPJA – 1863 – soha nem hallottam a nevét se….
PATAKI SÁMUEL SZÜLETÉSNAPJA – 1765 – őt se ismerem…
PILTER PÁL SZÜLETÉSNAPJA – 1919 – teljesen idegen név….

Így aztán maradt az egyetlen ismerős téma, amiről tán tudok valamennyit.....:
AZ ORSZÁGOS VÍZÉPÍTÉSI IGAZGATÓSÁG MEGALAKULÁSA – 1899
Az alábbiakat olvastam erről itt az oldalon:   1899. február 16: 115 éve alakult meg a Vízügy előde az Országos Vízépítési Igazgatóság. A vízügyi igazgatás központi szervei közül elsőként az Országos Vízépítészeti Hivatalból hat szakterületi osztállyal megalakult Országos Vízépítési Igazgatóság igazgatási és műszaki történeti szempontból is jelentős tevékenységéről maradtak fenn értékes dokumentumok. E szervet a Földmívelésügyi Minisztérium 1899-ben a dunai és tiszai vízi munkálatok, a társulatok ellenőrzése, a vízjogi-engedélyezési ügyek intézése, később a vízellátási teendők ellátása céljából hívta életre. A Minisztertanács a vízgazdálkodás állami irányításának megteremtése érdekében elrendelte az egységes vízügyi szervezet felállítását 1953. október 1-i hatállyal. A Minisztertanács közvetlen felügyelete alá tartozott az új főhatóság Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) elnevezéssel.


Ezzel egy időben jöttek létre  országosan az OVF területi szervei: 12 Vízügyi Igazgatóság, közte a Pécsi Vízügyi Igazgatóság is, induláskor 108 fő besorolt dolgozóval.
Az alábbi adatok zömét innen hoztam: http://www2.ddvizig.hu

„Az első igazgató 1955. március 31-ig Domokos J. Róbert volt, aki korábban a Kultúrmérnöki Hivatalt vezette.
További igazgatók:  
         Gombás Lukács       1955.04.01. – 1966.07.31. 
         Kiss György             1966.08.01. – 1974.04.30.   
         Dr. Hernády Alajos   1974.05.01. – 1991.03.31. 
         Szappanos Ferenc   1991.04.01. – 2003.06.30. 
         György Béla             2003.07.01. – 2012.11.31.   
         Márk László             2012.12.01.
A dél-dunántúli régióban a természetes vizek egy része a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van. A vizeknek szinte nincs olyan partja, ahol munkájával, feladatai ellátásával, szolgáltatásaival ne állna ott a DDVIZIG is a régióban.
Igazgatóságunk működési területe csaknem 10 ezer négyzetkilométer, ahol 730 ezer ember él, a települések száma közel 570. A 9976 négyzetkilométer legnagyobb része Somogy megyében van (5364), valamivel kevesebb Baranyában (4398), s a legkevesebb Tolnában (214), az Igazgatóság központja Pécsett található.

A cég neve és a felettes irányító szervek az elmúlt évtizedek változásai miatt többször is módosultak, ennek ellenére az alapításkor meghatározott vízgazdálkodási feladatok 50 év alatt – a vízminőséget érintő hatáskör kivételével - lényegében nem változtak…
Igencsak jellemző ezekre a „változásokra” az alábbi adatsor:
A „létszám-csúcsot” valamikor az 1970-es években érte el a cég, amikor a feladatokat 12 osztály, egy kirendeltség, két szakaszmérnökség és egy gépüzem látta el, összesen 1400 fővel. A kirendeltséghez és a szakaszmérnökségekhez felügyelőségek és őrjárások, a gépüzemhez egy hajózási telep és egy kőbánya is tartozott. A termelés leépítésével, feladatok elkerülésével a létszám és az eszközállomány jelentősen lecsökkent. Ma – 2013. szeptemberében – a feladatokat összesen 171 fő látja el.

Az ismertető anyag az alábbi idézettel zárul:
„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”  (Antoine de Saint-Exupéry)

Nem tudom, mindenki tisztában van-e  azzal, micsoda kincsünk van, s mennyire fontos lenne a vele való törődés – a szó mindenféle értelmében….

(Csak zárójelben: az éveket és a dolgozói létszámokat nem véletlenül írtam vastag betűvel...Tudomásom szerint az ország területe a cég megalakulása óta nem csökkent.)

Dráva-Mura torkolat




 

3 megjegyzés:

  1. Nem kritika !- de ahogy pl. a jeles napok között vannak a születésnapok,úgy vannak a halálozások is. (gaz, többféle jeles nap gyűjtés van a neten,- ill.a Julianna nap időjósló is ! (ha lehet hinni a tv-nek, állítólag Sellyén volt a max és +19,2 C°- bár házilagosan én +21 C°-t mértem. A vizeknél majd ne feledkezzünk meg, hogy sok termálvizünk is van.
    Azt nem tudom, hogy mennyire hihető a hír,-hiszen mától elkezdődött a "nagy hajtás" - (50 nap a választásig és egyebek) - bejelentették, hogy a "közeljövőben" mi minden lesz "ingyenes," vagy nagyon olcsó" - értsd : a belügyminisztérium hatásköre lesz a víz elvezetése a termőföldekig, majd pedig nem kérnek pénzt a gazdáktól a vízért, akik öntözni fogják a földjeiket. Aztán lesz pl. annyi zöldségféle,hogy csak győzzük enni !- és jut majd még a környező országokba is ! Szóval : arccal a termőföldek öntözése felé ! -Úgy legyen !- mondom én.

    VálaszTörlés
  2. A világ picinységéről, vagy inkább arról a bonyolult hálóról, amiben élünk, csak nincs róla tudomásunk:
    Az említett Pilter Pál kisebbik leánykája osztálytársam volt a zenei általánosban (Pilter Vali) és nagyon szép mezzo hangja volt.

    VálaszTörlés
  3. @x: micsoda híreid vannak ! (=öntözővízdíj elengedés !)Nem térnék ki a részletekre...És persze megint igazad van, lehetett volna említenem sok mindent a vízügy kapcsán, de most csak a megalakulás évfordulója volt időszerű.
    Gopál: magam is kikerekedett szemmel állok néha, hogy miféle kesze-kusza viszonyok derülnek ki néhanap.

    VálaszTörlés