2014. február 5., szerda

MOM Memory of Mankind - hallottál róla ?



Ha nem, akkor most olvass róla, itt: http://www.memory-of-mankind.com/de/home.html
(Németül és angolul, de fordítóval jól élvezhető a szöveg.) 
Salzburg közelében van egy kisváros: Gmunden, s itt él Martin Kunze keramikus.
Az ő ötlete a MOM vagyis Memory of Mankind = az „Emberiség emlékezete”  elnevezésű projekt.
Lehet, hogy ügyetlen vagyok, de magyar nyelven erről nem nagyon találtam infót, így hát mesélek nektek kicsit  – mert szerfelett érdekesnek ötletnek tartom.
Elöljáróban meg kell jegyezzem, a testvérem kőbe vésendő, örök-életű, legnagyobb mondása a következő volt:
„Megnéznélek én benneteket a következő özönvíz után, az Ararát hegyén, flopival a kezetekben…”

És ha belegondolsz csak a saját őseid életébe: mi őrződött meg ? Csak az olyan bolondos öregemberek, mint én, foglalkoznak családfakutatással, őrizgetnek max.100-150 éves rajzokat, fakuló fényképeket, hosszabbíttatják meg a homokkőbe vésett feliratú sírkövek alatt nyugvók sírhelyét. Az az érzésem, a mai fiatalságnak ez már tizedennyire sem lesz fontos. (Felmerülhet persze a kérdés, nem vagyunk-e hibásak mi magunk is  ebben ? t.i. hogy így alakult…)



Nos, erről van szó. El fog veszni/tűnni – velünk együtt a múlt és a jelen is bizonyos értelemben, ha mindent.  Ez juthatott eszébe ennek az osztrák keramikusnak is, amikor elkezdte a különös kerámialapok gyártását, amilyen lapot – ha jól értelmezem - bárki csináltathat, s azt megfelelő díjazás ellenében el is helyezik a hallstatti sóbányában – remélve, hogy az, az örökkévalóság számára, vagyis esetleg utánunk évezredekkel, a Földön élőknek afféle érték lesz, mint nekünk a mostanában kiásott több ezer éves cseréptöredékek. Mert tény, a szatellitek nem örök életűek, a CD-n, DVD-n és egyéb számítógépes eszközön tárol anyagok megmaradásának esélye a bizonytalannál is rosszabb, szinte azt lehet mondani, földtörténeti léptékkel nézve: a nullával egyenlő.


(Esetleg magyarázat ehhez: az első oldalon Hallstatt helye Európában, a másik oldalon a hallstatti tó és mellette pontosan a bánya helye került bejelölésre)

A megőrzés helyének kiválasztása sem véletlen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hallstatti_kult%C3%BAra   ha ezen a tájon több ezer éves leletek kerülhettek elő, akkor a maiak is megőrződhetnek néhány ezer évig. Ha rákattintasz a tegnapi „jövőt ábrázoló” (tér)képekre, nem is lehet kizárni, hogy ez a környék esetleg még hosszú, hosszú idő múlva  is szárazföld lesz.
A kerámia lapokon bármi „elmesélhető” – amit az ügyfél megörökítésre szán. Másolati példányt is kap a megrendelő – sőt ajándékba is készíttethető….(remélhetőleg nem a csúf, hanem a szép emlékét megőrizve a megajándékozottnak…)


A fent említett MOM oldalon (ajánlom elolvasását) – ha lefordítod, sok érdekesség van, többek között egy hosszú riport is, a keramikussal.
Felvetődnek kérdések, melyekre persze az adott válaszok megkérdőjelezhetők, de végső soron mi biztos ? Semmi ezen a világon…
Számomra ez volt a legérdekesebb:
A sóbánya azért tűnt jó, megbízható helynek, mert
- ahol só van, ott nincs víz
- a só nagyon jó tartósítószer – régészeti dokumentumok bizonyítják
- a só képlékeny (bármennyire is hihetetlen!)  nagy nyomás alatt úgy formálódik, mint a gyurma, a benne lévő dolgokat, mint a megpuhult gyanta, becsomagolja és megóvja a környezet ártó hatásától.

Most gondolkodom, hogy mit is szeretnék „magamból” megörökíttetni….

Csak tájékoztatásul, az árak:
A MOM csomag ára 294,00 € (beleértve a szállítást).
Ez a következőkből áll:
Tervezett panel az Ön igénye szerint
Tárolása a fórumon a sóbányában
Doboz: másolat, igazolás, jelvény
Nem is drága….




1 megjegyzés:

  1. Szokásom szerint (?)- nem vagyok ennyire pesszimista, ha arra gondolok,hogy az elmúlt időszakban (igaz,beruházásoknál) mennyi időkapszulát ástak már el. Persze,ki-ki mondhatja,hogy azok nem az egyén(ek) emlékét őrzik meg.
    A legtöbb dologra most csak felületesen emlékszem,- pl. ilyesmik : milyen emlékkapszulákat találtak Pécsett, pl. a Székesegyház tornyában és más helyeken. Úgy emlékszem, 2010-ben (PEK idején) járt itt egy óriás palack, abba is gyűjtötték a lakosok emléktárgyait. Ha jól emlékszem, azt 20 év múlva kiássák és visszajuttatják a tárgyakat a címzetteknek. Szóval esetleg ezt a témát érdemesebb úgy keresgélni a neten, hogy időkapszula.
    Ismerjem el, most nincs több időm, mert az autónkban (akkumulátor) az "erő nem őrződött meg"... aztán azzal múlatom az időmet. (akkutöltés)

    VálaszTörlés