2014. március 10., hétfő

Az elefánt-óra




Ma láttam ("természetesen" a tévémben) és nem találok róla magyar leírást, hát megpróbálom elmesélni, mi is ez.
Az elefánt óra egy különös technikai - művészeti alkotás, mely Dubaiban  Ibn Battuta bevásárlóközpontban ill. a svájci óramúzeumban látható.
Alkotója al-Dschazarī  híres-neves arab mérnök  1136-1206 között élt.
1205-ben  al-Dschazarī  írt egy könyvet „Automata” címen – mely a nyugati kultúra területén is  ismert volt. Ez a gazdagon illusztrált hatrészes munka magában foglalja többféle különös óra  strukturális és funkcionális leírását, különböző hajók terveit, kutak, átemelők és más mechanizmusok, például ajtók és zárak, vagy mérőberendezések műszaki megoldást. A számtalan általa leírt készülékből többet megépítettek az utóbbi időben, és bebizonyosodott, hogy működőképesek.
Ezek közül egy az elefánt óra.  Az időzítő mechanizmus alapja egy vízzel teli vödör, mely az elefántban van elrejtve. A vödör egy mély tálba lebeg a vízben, de egy kis lyuk van a közepén. Ez fél óránként  feltelik, majd a süllyedő  tálat  egy húr felhúzza a torony tetejére. Itt valami újabb kunsztos mechanizmus lép üzembe, és egy golyó esik a kígyó szájába. Ami aztán leér az elefánthajcsárhoz, aki felemeli a karját és félóránként megüt egy dobot, miközben egy madár is csipogni kezd. 
Hát tudom, kissé kalandosnak tűnik ez a szöveg, de a gúgli fordító szövegéből meg a rövid kis filmből amit láttam többet nem tudtam összehozni.
(http://de.wikipedia.org/wiki/Elefantenuhr_des_al-Dschazar%C4%AB   óra képe: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Al-Jazari_Automata_Elephant-Clock_1315.jpg)






Az eredeti tervrajz

A működő óra Dubaiban

2 megjegyzés:

  1. Ezt az óraszerkezetet én is láttam már német TV csatornán. Lenyűgöző. Sok ókori és középkori elfeledett találmány van még, ami ehhez hasonlóan ötletes, szép, és hasznos.

    VálaszTörlés
  2. Boldog (?) emberek lehettek ?- nem kellett nekik évente 2 x átállítani... (mint nekünk,pl. hamarosan. (03/30-án)

    VálaszTörlés