2014. március 16., vasárnap

Grábóc



Sokfelé jártam az elmúlt napokban. Néhány helyet megmutatok. Az első Grábóc, tekintve, hogy ez tette rám a legnagyobb hatást: 

A templom és a kolostor

Az alábbi ismertetőt – tekintve, hogy jobbat semmiképp nem tudnék írni, - innen hoztam:  http://www.szeki.hu/turista/kalauz/magyar/tu000154.htm

„Magyarország egyetlen működő szerb kolostora a Tolnai megyei Grábóc faluban található. Múltja több mint 400 évre nyúlik vissza. 1585-ben a dalmát tengerpart egyik szerb kolostorából, Dragovicból öt szerzetes elindult, hogy a Dél-Dunántúlon korábban megtelepült szerbektől nyert értesülés alapján kolostort alapítson és ellássa a paphiánnyal küzdő hívek lelki szolgálatát. 1619-ben Dragovic összes szerzetese áttelepült Grábócra.
A domboldalon álltak még az Árpád-kori bencés apátság romjai, melynek falain keresztény szentek képeit lehetett felismerni. A hely szelleme vonzotta ide a szerzeteseket, akik a patak mentén építették fából készült celláikat.
Az első kis templom 1587-ben épült kőből és agyagból. 1667-ben az uszkocsik, 1703-ban a kurucok dúlták fel. 1712-ben helyreállították a kis templomot, majd 1736-ban elkezdtek köré-fölé építeni egy nagyobbat, Mórágyról származó gránit terméskőből és helyben égetett téglából. Közben a kis templomot tovább használták, míg 1738-ban lebontották, kihordták, és aug. 13-án már az új templomban mondhattak Liturgiát a budai püspök jelenlétében. A templom 1741-ben lett kész, de egyelőre torony nélkül. A torony 1761-ben épült, majd 1795-ben további munkák során gyarapodott. A harangot egy 1808-ban megtalált régi repedt harang anyagából öntötte Vajnert Péter pécsi harangöntő mester.
A szentélyt a hajótól elválasztó képfal, az ikonosztáz fakeretét Laubr János eszéki asztalosmester készítette. A képeket Vasilij Ostojic újvidéki ikonfestő festette, aki 1768-ban készült el a munkával. A templom falképeit a szintén újvidéki Andrej Saltist festette 1784-85-ben.
A ma is működő kétszintes kolostorépület 1787-ben épült fel. 1895-ben átépítették, ekkor rejtették el az eredetileg nyitott oldalfolyosókat. 1981-87-ben az életveszélyesen lepusztult templom és a kolostorépület is átesett egy teljes helyreállításon.
Az 1960-as évektől 1994-ig szociális otthon működött az épületben. 1994 óta a teljes kolostorépület a szerb egyház használatában van.”

Ez egy nagyon szakszerű és „hivatalos hangú” leírás.
Ugyanakkor én meg nem tudok szabadulni a képtől, a hely varázsától, ami odaérkeztemkor megfogott.
Kálvária-kereső körutamon vetődtem el a faluba, ill. hogy egészen őszinte és pontos legyek, a mőcsényi kálváriadomb megmászása után beszélgettem egy falubéli asszonnyal, s ő hívta fel a figyelmemet a kolostorra – mert én még sosem hallottam róla. Ha ő nem beszél róla, tán el sem megyek a kolostorig/templomig – hiszen a kálvária a falu másik végében, a katolikus templom mellett van és én nem templomokat, hanem kálváriákat „gyűjtök”.
Grábóc itt van Pécstől alig 50 km-re…
A templom belsejére csak azt tudom mondani káprázatos és szemet gyönyörködtető.
Mindenkinek ajánlom, aki nem sajnál egy ilyen útra pénzt kiadni….(=benzin 100 km-re + templomi belépő: 300.- Ft)
(Képek itt is vannak: http://muemlekem.hu/muemlek?id=8618 )

 




  

 

 (Halk megjegyzés: én egyszerűen nem értem, az ilyen helyeket miért nem reklámozzák jobban ? Vagy egyedül én voltam annyira béna, hogy még soha, sehol nem olvastam róla ?)

14 megjegyzés:

  1. Szeretem az autótúrás beszámolóidat. Valóban nagyon sok alig ismert kincses helye van az országnak. Én ha egy úti célt kiválasztok mindig kikeresem az interneten a környék műemlékeit, és többször leltem csodára. Az én maszek véleményem, hogy nem baj, ha nincs nagy reklámja. Így csak azok találnak oda, akik értékelni is tudják.

    VálaszTörlés
  2. Tavaly jártunk arrafele, de éppen nem lehetett bemenni. Nekünk is az egyik ismerősünk mesélt róla, aki ott lakik Grábócon. Én sem olvastam még sehol róla sajnos, pedig az ilyen szépségeknek nem szabadna feledésbe merülni.

    VálaszTörlés
  3. Múltmentő: ha netán errefelé járnátok, ne hagyjátok ki !
    Nelli: a kapura ki van írva a morcos templomszolga telefonja - én is úgy tudtam csak bemenni, hogy felhívtam és akkor odajött. (látogatási időben: 10-15 h között)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudok a kérdésedre választ adni,esetleg csak azt,hogy : "a polihisztorok kora lejárt." (?)
    Igaz, jóval több (magyar) tv.műsort nézek mint te,- (értsd: a mindenféle "barangolások" az országban )- azokban - bár Grábócról nem hallottam,- sajnos/vagy szerencsére igen sok "olyasmi van," amiről nem sokan tudunk ?

    VálaszTörlés
  5. Ez az egyik abból a sok sok helyből az országban amiről a geocaching nélkül nem tudnék.

    VálaszTörlés
  6. bk: látod, én nem ládázok, mégis rátaláltam :-)
    KELL a szerencse is !

    VálaszTörlés
  7. Amúgy a 6-os úton ki is van írva, hogy Grábóc 7900m. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy ki van írva, de a település neve - már bocs, semmit nem mond - az arra utazók 99 %-ának. Én arra gondoltam, hogy ha a kolostornak lenne valami ismertetője, ami felhívná rá a figyelmet... Az pedig NÉGY ÉVE (akkor jártam ott!!!) nem volt.
      Igaz, meglehet, tán nem is akarják "mutogatni". Túlzott szíves fogadtatásban nem volt részem.

      Törlés
  8. Köszönöm az ajánlást a blogomon. Hallottam már a településről és a kolostorról (valamikor egy TV műsorban). Nem jártunk még ott, de mindenféleképpen megnézzük majd ha arrafelé járunk. Közel állnak a szívemhez a görögkeleti és ortodox templomok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslom, hogy érdeklődj előtte, mikor/hogyan lehet bejutni, nehogy feleslegesen autózzatok oda és zárva legyen. Kár lenne....

      Törlés
    2. Szívesen - és nem véletlenül írtam, mert valami miatt már akkor, amikor ott jártam, éreztem, hogy nem örülnek túlságosan a látogatásomnak. Bár lehet, azóta volt személyzet-csere....

      Törlés
  9. Valóban gyönyörű a templom, egy igazi kincs!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szeretem ezeket a régimódi - talán kissé túldíszítettnek tűnő - templomokat. Más világba visznek... Ezt a templomot is a szép emlékeim között tartom számon..

      Törlés