2014. március 9., vasárnap

Pferde-klappe


Halvány fogalmam nincs, miképp kellene ezt magyarítanom. A németek ugyanis most nemrég találták ki ezt a szót, és mindjárt elmondom, mit jelent. (Elöljáróban annyit még, hogy Németországban a  újszülött-mentő inkubátort Baby-klappe-nek nevezik.)

Valójában talán ló-menhelynek kellene fordítani ezt a kifejezést, mert nálunk is van valami hasonló, és azt így hívják..
Szóval a gazdag Németországban is vannak (már), akik nehéz helyzetbe kerülnek, s van olyan is, aki nem tudja a lovait tovább tartani. Vágóhídra vinni viszont nincs szíve. Tehát elviheti erre a bekerített rétre, ott szabadon engedheti, csak egy kötelessége van, a ló hivatalos papírjait be kell tennie egy e célra oda készített dobozba. (Valószínű ez a magyarázata a "klappe" kifejezésnek.) Senki nem fog utána-nyomozni, hogy ki volt a tulaj és hogy miért vitte oda a lovat. Ezáltal elérhető, hogy a gazdák nem viszik el egy ismeretlen erdőbe, s engedik szabadon, nem lövik le, és nem adják el őket egy húsfeldolgozóknak. A menhely tulajdonosa abban reménykedik, hogy azért lesz olyan jelentkező is, aki innen szeretne befogadni lovat.
 http://www.rp-online.de/panorama/die-erste-pferdeklappe-deutschlands-aid-1.3932815

Tudom, hogy van Magyarországon is lómenhely – de  mindenkinek ajánlom is elolvasásra az alábbi riportot, hogy tisztában legyen a helyzettel: http://www.noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=653  Ebből számomra inkább az derült ki, hogy ide „menekítik” a szerencsétlen állatokat, mintegy az elpusztítás, a kínzás elől. És mintha nem is a gazdák volnának azok, akik ide behozzák az állataikat, hanem a  állatvédő és szerető emberek. (Pedig ugye... a nagymagyar lószeretet.....szóban....ám a valóság nagyon más ...szokás szerint...)

A „felesleges” gyerekek, a „semmiresejó” öregek mellett  igenis kell a feleslegessé váló állatainkkal is törődni ....ebben a szép új világban. 

3 megjegyzés:

  1. Ha úgy hozza a "kedvem," bele-belenézek azokba a műsorokba -amik arról szólnak, hogy mi mindent megtesznek az emberek az állatok megmentéséért, (majmok,elefántok,kiöregedett cirkuszi állatok /!-és ne soroljam.)Ilyenkor legtöbbször jut eszembe,hogy vajon milyen pénzekből és hogyan ?- (stb.)- A külföldi finanszírozásokat nem ismerem, viszont nekem épp' elegendő az, amit pl. a hazai "alapítványokról" tudtam/tudok ( tisztelet a kivételnek...) - és talán nem véletlen,hogy készül egy új törvény (?) arra,hogy az alapítványok a pénzeiket mikre költhetik !- [ mert bármennyire is próbálják tagadni (?) - "csűrni-csavarni" legyen az "emberrel" vagy "állattal" foglalkozó alapítvány,- voltak és vannak "furcsa történetek." (sajnos)] -
    Talán már csak annyit a témához, hogy úgy tudom, pl. a kutya "régebbi társa" az embernek,mint a ló ?- aztán pl. a kutyákkal való törődésünkről se' essék most szó. Mellesleg akik néznek magyar tv.műsorokat,gyakran tapasztalhatják a magyar állatok szenvedésit,- ( kutya,ló,sertés,szarvasmarha (!) -és ne is soroljam,- annak ellenére,hogy vannak "menhelyek." Mindez ... hagyján ! - ha pl. olyasmiket (is) olvashat az ember...mint majd az a cikk,- amit (esetleg) visszakeresek a netről.

    VálaszTörlés
  2. Nem mintha rózsás ábrándjaim lettek volna.... de azért köszönöm, mert ezt a cikket nem olvastam. Tettem érte, hogy többekhez is eljusson...

    VálaszTörlés