2014. április 11., péntek

Hol a pécsi vidámpark napórája ?

2014.októberi friss hír a témához: http://www.pecsimuveszeti.hu/tamogatokat-varunk/


Ha végére érünk az ügynek, arról is beszámolok !
                                                                 

Akik  esetleg nem emlékeznének rá, erről van szó: 
 
Napóra a vidámpark bejárattól 50 m-re áll. A kompozíció ekvatoriális napórát idéző. Beton anyagú, felfelé szélesedő két hatalmas kart mintázó szobor 3 m magas. Szimmetriatengelye pontosan É-D irányú. A D-i résen jut be a napfény és az É-i öblösödő felületre vetítődik. Itt 9 acélgolyó jelzi az idő osztását, egyébként óraszámozása nincsen. Farkas László szobrászművész készítette 1974-ben.  (http://www.kozterkep.hu/~/6212/napora_pecs_farkas_laszlo_1974.html )
A napokban – sajnos későn – jutott eszembe, hogy vajon mi lett a sorsa a (végleges legyilkolásának utolsó perceit élő) vidámparkbeli műalkotásnak ?
Kaptam magam, felszaladtam ma a hegyre… nagyon kedvesnek kellett lennem a zordon bontó-emberekhez, mert ők sokan voltak én meg egyedül. Az is voltam, s óvatosan de udvariasan tudakozódtam a napóra iránt. Először persze elmagyaráztam, hogy mi is (volt) az. Azt tudtam meg, hogy amikor ők idejöttek, nem volt itt már semmiféle szobor.

Tehát elkéstem. Ámbár mit is jelentene, ha momentán még ott lenne ? Semmit.
Meg fogok próbálni a jövő hét egyik hivatalos fogadónapján érdeklődni a dolog iránt – de semmi reményt nem fűzök hozzá. Máig fájlalom a Tettye téri Zsolnay kutat, amit a szeméttelepen találtam meg, hát most lehet, ezt is ott kéne keresnem.
Vagy valamelyik úri villa kertjében.
Meg fogom írni, mire jutottam… ha ugyan jutok valamire.

Nos eltelt egy hét - eltelefonáltam egy csomó pénzt, érdeklődtem számtalan helyen, SEHOL nem tudtak róla. Az utolsó "labdajátékos" üzenete az volt, hogy írjak egy kérelmet egy bizonyos vállalat igazgatójának, mert ez titkos ügy, ilyeneket nem lehet "csak úgy" telefonon" kiadni. (Nem mondta hozzá, de hozzáértettem, nem lehet kiadni egy ilyen kis senkinek, mint én...)

Hát itt  véget ér a nyomozás - az enyém legalábbis, mert továbbpasszolom a labdát erősebb játékosoknak, de nem lepne meg, ha mélységes hallgatás lenne a válasz.


Persze az is válasz.....

5 megjegyzés:

  1. Tavaly "gondoltam" erre, amikor az állatkertben jártam, mert valami ehhez hasonló (?) alkotás volt ott (?) - akkor valamelyest próbáltam keresgélni ez után ( a neten) de később "elálltam" tőle.
    Megjegyzem,kár volt a (volt) vidámparkba ezért most felmenned.
    [megjegyzem azt sem tudom,hogy az anyaga miből lehetett ?- fából (?) - mert akkor aztán végképp kár keresni.]

    VálaszTörlés
  2. Feltételezem, azt megtaláltad ( már elfelejtettem) Fazekas László / 1974/beton /3m ( abból a "napórás" honlapról)

    VálaszTörlés
  3. @x természetesen fent van a szoborlapon - onnan volt/van az adatairól tudomásom. Megérdeklődtem - igaz csak telefonon - az állatkertbe nincs semmiféle szobor. De ez lehet a telefont kezelő hölgy tudatlansága is. Majd még az önkorm.-nál próbálkozom, vagy nem is tudom hol.....

    VálaszTörlés
  4. Kedves Aranyosfodorka!

    A szobrot a Pécsi Művészeti Szakközépiskola bejáratánál láttam.

    VálaszTörlés
  5. Kedves névtelen ! Ha figyelemmel követnéd a blogomat, olvashattad volna, hogy a szobor újbóli avatásán személyesen is részt-vettem:

    KATTINTS IDE !

    VálaszTörlés