2014. április 24., csütörtök

Homok



Nem tudom, ki hogy van vele. Az is lehet, hogy „szemüveg” kérdése. Én ugyanis azt tapasztalom/élem meg, hogy szinte minden nap kiderül valami félelmetes/negatív/rossz/elkeserítő stb… dolog. „…hozza újság vagy telefon…” no meg a tévé meg a net. Akármit csinálsz, eljut hozzád, legfeljebb a reakciók másak.


(Mellesleg azért érdekelne, hogy mások miért tudnak oly közönyösen elmenni a bajok mellett ? Hogyan képesek csak pozitív posztokat írni, csak szépséges fotókat mutatni, azt állítani, hogy semmi baj nincs….vagy ha van is, az elhanyagolható... vagy ha elhallgatjuk, akkor az nincs is...Igaz, könnyű ezt megtenni, ha nem írnak naponta, csak akkor, amikor valami jó az eszükbe jut...Ó, tudom, lesz aki rögtön rávágja most, ők az optimista emberek s én a pesszimisták közé tartozom. O.K. akár el is fogadom ezt – bár azért szerintem ennyire nem egyszerű a helyzet… Talán én vagyok őszintébb s ők a titkolózók ? Nem tudom, saját kérdéseimre sem tudom a választ….)
 
Könnyen lehet, hogy megint szakállas témát hozok elő – de nekem, meg kell mondjam, teljesen új volt. Ezt a filmet láttam (majdnem másfél óra, német nyelven)
2018: megjegyzés: sajnos a videó már nem érhető el  :-(

Vagy nagyon ügyetlen vagyok, vagy tényleg nincs magyar nyelven semmi ilyesféle téma fent a neten. Azt persze nem tudom, hogy ezt adta-e már magyar tvadó is – ám ha igen, akkor sem találok semmiféle reakciót ezzel kapcsolatban….Amin azért kicsit csodálkozom.

Arról volt szó, hogy a világ homok-igénye igen nagy. S bár hatalmas sivatagok léteznek a Földön, EZ a homok nem jó az építkezéshez. (Én pl. ezt s/n/em tudtam.) Az ok: a sivatagi homokszemek gömbölyűek, a víz által mosott homokszemek szögletesek – ez utóbbi segíti, a gömbölyűség pedig lehetetlenné tesz a beton szilárdulását.   
 


Namármost tehát kell a homok. Valami érthetetlen módon meg van bolydulva az építőipar – felhőkarcolókat építenek szerte a világon – ám ezek évek óta üresen állnak, mert az emberek nem képesek a lakás árát kifizetni.  Nem bírom felfogni, mi ebben a jó – de bizonyára van, aki ezt is érti – s csak én vagyok ilyen butácska… Dubaiban pl. egész  „új földrészeket” építettek pálma meg a fene tudja milyen formájúra – homokból. És mit gondoltok honnan hozták pl. a „The World” nevű szigetekhez homokot ?
http://networkutazasiiroda.network.hu/blog/network_utazasi__klub_hirei/teljes-csod-a-dubai-mesterseges-sziget  Nem, ez nem föld, (miképp a cikkben szerepel) hanem homok, és egyenesen Ausztráliából (!) hajóztak ide vele…. Emiatt nőtt a szigetek ára, emiatt nem találnak gazdára és emiatt fogja a tenger visszavenni legalább egy pici részét annak, amit elraboltak tőle.
 


Homokhiány van lassan a világban. A homokbányákból kitermelhető mennyiség véges. A víz alól kiszippantott, hogy ne mondjam, kirabolt homoknak pedig szörnyűséges következményei vannak. Nem csak az, hogy az ott élő növények-állatok elpusztulnak. A filmben igen jól dokumentált egy maketten, hogy a partközelben (márpedig a homok többnyire ott található) kiszívott homok helyére, lecsúszik a szárazföldi részről az „utánpótlás” – ezáltal tönkretéve a strandokat, sok helyen  a partok mentén, vagy szigeteken élő emberek életterét.

Minden ilyen és hasonló témájú film azt váltja ki belőlem, hogy elmeditáljak: meddig lehet ezt még csinálni ? Meddig lehet büntetlenül mocskolni, kihasználni, tönkretenni ezt a gyönyörűséges bolygót ? Mi lesz a vége és mikor lesz vége ? Miért vagyunk ilyenek ? Lehetne-e és ha igen, miképp változtatni a szemléletünkön ? Számomra szörnyű minden ilyen önmarcangoló töprengés vége, mert nem hiszek benne, hogy képesek leszünk megváltozni. Nem hiszek benne, hogy a mai típusú ember méltó arra, hogy ezen a Földön éljen. És akkor el kell pusztulnia – akármennyire fájdalmas is lesz. És ráadásul meg is érdemli. Jó lenne hinni benne, hogy páran megmaradnak, és elölről kezdenek mindent, a kőbaltától. És okosabbá fejlődnek, mint amilyenek mi vagyunk.


2 megjegyzés:

  1. Lehet,hogy én nem nézek "jó" tv.műsorokat ?- a magyar tv-ben leginkább a magyar leányok "dubajozása" a téma. Igaz, a Discoveryn (?) - láttam 1-2 filmet a mai témával kapcsolatosan- pl. azt,hogy "Homokkal töltik fel Dubai három tengerparti övezetét" (Cikk címe Googleba írva) -eléggé nagy "betonalkotmányokat" raktak le,- stb.
    Kb. olyasmiket,mint amilyenek voltak azok az X alakú tankakadályok a II.v.háborúban.
    Ha nem is friss cikk,de van egy ilyen is (címe) Dubai,egy beharangozott bukás krónikája.
    A tengeri homokhoz : építkezéshez azért nem alkalmazzák (betonhoz) mert magas a kloridtartalma (!) - és a betonacélt korrodálná !
    Lehet,hogy lokálpatrióta lennék ?- vagy a távolabbi események után kevésbé érdeklődő ?- esetleg az jobban "izgat," hogy (állítólag) 2013-ban 1700 (!) építkezéssel kapcsolatos magyar vállalkozás "ment tönkre"- csődölt be,- vagy tudom is én. Hogy mennyi lakás áll üresen kies hazánkban,ill. kiadó,eladó - stb. azt meg ne is soroljam !
    Kénytelen vagyok megint azt írni !- jelenleg ez van !- [ 10 éve "figyelem" pl. az uránvárosi posta tetejére épített,-üresen álló lakásokat, (félbehagyott építkezés)- ahol volt,aki már öngyilkos lett, a cég "felszívódott" és a befizetett pénzt soha nem kapják már vissza, stb.]

    VálaszTörlés
  2. Az uránvárosi történet
    (Mivel elbizonytalanodtam,nem túloztam-e el azt,hogy 10 éve figyelem. De nem. )

    VálaszTörlés