2024. január 21., vasárnap

Nem árt tudni


Struccnak kellene lennem, gondolom sokszor. (t.i. a fej homokba-dugása miatt...)Tényleg az ember már nem tud/mer szinte semmit megvenni, megenni nyugodt lelkiismerettel. Nap mint nap bombázzák az agyamat mindenféle hírekkel, veszélyekkel, félni-valóval. Csoda, ha az ember olyan lesz, amilyen ? (=Dilis.)

Itt (is) olvasható pl. egy téma:

1. Narancslé
Bár azt gondolnánk, hogy a narancslé nyilván narancsból készül, az FFD adatai szerint rendszeres, hogy répacukor, kukoricaszirup, kálium szulfát, grapefruit darabok, narancspép és más egyéb összetevők keverékéből állítják elő a kívánt narancs ízt.

2. Méz
A mézet magas kereskedelmi ára miatt hamisítják előszeretettel. Jellemzően különféle cukrokkal dúsítják a mézet, esetleg cukorsziruppal etetik a méheket, de az sem mindegy, hogy sokszor nem ellenőrzött méhészetből származik a termék.

3. Szarvasgomba olaj
Trendi éttermek és menő szakácsok használják, de a hétköznapi üzletekben kapható szarvasgomba olaj többnyire olívaolaj és ízfokozó hozzáadásával készül.

4. Tej
Valószínűleg nincs olyan, aki ne hallott volna a kínai melamin botrányról, de azt sem árt tudni, hogy a melamin csak egy szennyező a sok közül, amit hamis tejipari termékben eddig találtak. Az FFD adatai szerint formaldehid, mosószer, gépolaj, keményítő, faggyú és más a tejbe nem való anyagok nyomait is kimutatták már ezekben.

5. Hal
Az amerikai hatóságok szerint a termékcsoport esetében a hal fajtáját vagy származási helyét illető megtévesztő címkézés a leggyakoribb probléma, de az is előfordul, hogy a boltokba kerülő halak húsában szennyező anyagokat, például higanyt mutattak ki.

6. Áfonya
Az egyik olyan gyümölcs, aminek egészségügyi hatásairól csupa jókat hallani, ám amely az élelmiszerekben az ínycsiklandó csomagolás ellenére sokszor csak mesterséges ízesítő és cukor keverékeként kerül csak bele.

7. Sáfrány
Egzotikus és drága fűszerről lévén szó a sáfrányt is gyakorta hamisítják. A hamisítványok jellemzően körömvirág, kurkuma, szárított hagyma, gipsz, glicerin vagy például keményítő hozzáadásával készülnek.

8. Olíva olaj
A tej és méz mellett szintén az a termék, amelynek hamisításáról sokat hallunk. A 
hamisítványok esetében jellemző, hogy olasz termékként próbálják eladni a nem olasz olajat, hogy extra szűzként tüntetik fel a gyengébb minőségű terméket, esetleg közönséges étolajat színeznek meg, hogy az olíva olajnak tűnjön.

9. Gránátalma
A gránátalmából készült gyümölcslevek szintén a társított egészségügyi értéknek köszönhetik, hogy a hamisítók körében is népszerűek. Ezen termék esetében is sok a szintetikus, nem gyümölcsalapú, mesterséges ízesítőkkel készített „egészséges” ital.

10. Kávé
Az, hogy a kávénkban ne legyenek szennyező anyagok, gyakorlatilag csak azzal védhető ki, ha magunk őröljük a kávészemeket. A készen kapható őrölt kávéban gallyak, maghéjak, kukorica, árpa és más gabonák, égetett cukor, glükóz és keményítő nyomait is kimutatják.


Egy régebbi anyagban még ezekről is írtak: 

Leveskocka, ételízesítő
Só és ízfokozó sok, zöldségszárítmány kevés van bennük.
Tengergyümölcsei
Halizomfehérjéből és halhústörmelékből préselik, színező- és ízesítőanyagokkal lesz rákhoz hasonlító színe és formája.
Sajtok: 
A feta nem mindig feta és a szeletelt sajtokban is előfordulhat növényi összetevő, pedig a sajtban semmi keresnivalója nincs.
Balzsamecet: 
Ha színezőanyagot, karamellt vagy cukrot lát az összetevők között, nem balzsamecetet vásárol.
Pesto: 
Napraforgóolaj, kesudiópor, só és sajt van a hamisítványban, bazsalikom, fenyőmag, oliva és parmezán helyett.


Azt hinnéd, ezek (többsége) az egészséges, jó ételek sorba tartozik és akkor tessék...Ha csak a fele igaz (márpedig tutti, hogy az), hát az is sok... Képtelenség elvárni, hogy  vegyészmérnöki diplomát szerezzen mindenki és nagyítóval a kezében járjon bevásárolni.
A legszomorúbb az, hogy a híres-neves bébi-tápszerek sem igazán abból készülnek, ami rájuk van írva. Hiába mondogatom kisbabás ismerőseimnek - a reklámnak jobban hisznek, mint nekem. Beszélhet az ember….
Mindenesetre és szóltam…
...de az a gyanúm, nincs menekvés, a rossz hír mindenütt utolér. És még ha csak a hír...


Kép: egy régi bejegyzésemből, nem tudom honnan....


8 megjegyzés:

  1. Sajnos nem tudjuk, hogy mit eszünk, még ha elolvassuk is az árucikken a leírást. Úgyhogy sok választásunk nincs, vagy megvesszük, vagy nem. Csak reménykedni lehet, hogy talán nem minden ártalmas...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azon gondolkodtam, létezik-e egyáltalán olyan - boltban vásárolt kész ételféleség - ami valóban csak azt tartalmazza, ami a konzerv neve. Tartok tőle, ilyen nincs. Őszintén szólva konzerveket nem is nagyon veszek, félkész ételeket se (pl. tésztafélék) de azt hiszem, semmiképp nem lehet kikerülni, hogy valamit belém ne csempésszenek az élelmiszer-gyártók....

      Törlés
  2. Ne vegyetek készételt,
    nagyszüleink módján fözzetek, minden megoldódik, akkor tudjuk mi van benne. Régen ment, miért nem megy most? A kényelem miatt vállalnunk kell azt hogy nem tudjuk mit eszünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. (Csúf módon még kiegészítem: a mobiltelefon helyett inkább főzőkanalat fogjatok a kezetekbe....)

      Törlés
    2. Nem tartom reálisnak, hogy egy mai dolgozó embernek legyen ideje munka, gyerekek, háztartás stb mellett vajat köpülni, sajtot készíteni. Ha egyáltalán találunk hozzá alapanyagot...

      Törlés
    3. Ezt hol olvastad ? Én nem látom a szövegemben....

      Törlés
    4. Nem a szövegből hozta, csak példa, hogy az lenne a természetes és egészséges, csak gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Én csak annyit fűznék ehhez, hogy régen az embereknek nem volt más munkahelyük, a saját háztartásukat, földjüket, kertjüket vezették/művelték és ebből éltek. Ha végeztek is más munkát, férfiak valamilyen iparosmunkát, nők varrást, stb. az is otthon történt, úgy voltak berendezkedve, hogy elláthassák az állatokat, földeket. De egy életen át szinte nem is mentek sehová. Ma nem így megy, akkor viszont nincs más választás meg kell venni a boltit. De elárulom, a bolygónk annyira szennyezett, hogy bármilyen otthon termelt zöldség vagy táppal etetett levágott állat sem tökéletes. Sőt messze nem.

      Törlés
    5. Szerintem valahol a két szélsőség (csak bolti - csak házi) között kellene megtalálni valamiféle középutat. Azt - sajnos - el kell ismerjem, hogy még ha otthon készíted a pl. a kenyeredet (vagy bármi mást) az alapanyagokkal így is baj van. De a gyári előállítás ezen csak ront. Szóval én azt hiszem, az én bodzaszörpöm jobb mint a bolti, stb....

      Törlés