2014. május 11., vasárnap

Házi-planetárium



Milyen kár, hogy énnekem ilyesmi nem jutott eszembe. Nem csak sóvárognék a csillagos ég-nézés után, hanem saját kis planetáriumomból nézegethetném.
Jó, csak viccelek. Nyilván sosem lettem volna képes egy csillagda felépítésére – ettől függetlenül azonban csodálom ezt a „Kovács Ferit” akiről alább olvashattok:


Azt hiszem írtam már valahol egyszer, hogy  - bár nem nagyon vágyakozom én  Szlovénián kívül sehová – de ha valaki felajánlaná az Atacama sivatagi, a Mauna Kea-i, netán a Tibetben most épülő extrém csillagvizsgáló meglátogatásának lehetőségét – hát oda azért elmennék.
Nem tudom, miért varázsol el engem a csillagos égbolt, az e témával foglalkozó számtalan film, amit láttam, de valamiképp mégis csak gyerekkoromra vezetem vissza: ahol laktam, nem volt erős a lámpafény – sőt, mondhatom, szinte alig volt. És ott nagyon jól lehetett látni este a csillagokat. Igaz, egy családtagom se volt, aki efféle érdeklődési körrel rendelkezett volna, nem is meséltek (emlékeim szerint) ilyesmiről – én mégis úgy emlékszem, hogy már egész kicsi koromtól fogva valami varázslatnak éreztem/érzem azt, ami nyáreseteken felettem látható.
Később aztán kicsit komolyabban is foglalkoztam a témával, és bár messze nem vagyok az égbolt perfekt ismerője, de azért vannak csillagképek, melyeket felismerek. Tudom, hogy az a vöröslő ott a Mars, a nagy aranysárga a Vénusz s Orion a legjobb barátom…
Ha valamit nagyon tudni akarok, akkor csak rákattintok az egyik leglátogatottabb oldalamra: http://www.heavens-above.com/skychart.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT&cul=en-GB   ahol beállítom a kérdéses időpontot és mondjuk láthatom, hogy születésem időpontjában épp milyen csillagok voltak felettem.
És még valami, az is lehet, hogy egy sokszor hallott (nekünk énekelt) régi-régi dal fordította a fantáziámat a csillagok felé, talán vannak, akik ismerik:






















2 megjegyzés:

  1. Aktuális a téma, mert
    Hobbicsillagaszok ez a ti napotok
    Valamelyik csatornán,valamilyen filmet néztem,- benne hogy kb. milyen minőségű képet láthatott Galilei, -ill.(ha igaz)- hogyan sikerült "rájönnie" arra,hogy nem a Föld a "világmindenség" középpontja. (Ezzel kb. csak azt akartam érzékeltetni,hogy egyetértek azzal, - nem minden a technika! )

    VálaszTörlés
  2. Diákkoromban nekem is volt csillagtérképem. A pécsi planetárium is nagy élmény volt. Amikor Budapestre jöttem tanulni, az első hétvégét a népligeti planetáriumban töltöttem.
    Érdekes, hogy nincs egy hete, hogy Cseh Tamástól pont ezt a katonanótát hallgattam.

    VálaszTörlés