2014. május 6., kedd

Madarak


Fészek-érettek lettek a kicsiny feketerigóink. Hogy mit jelent ez ? Hát azt, hogy épp-csak tollasan, hipp-hopp kiugrottak a 3 m magasan lévő fészkükből – abban a reményben, hogy a fa alatt valami jó rejtekadó zöldet találnak, s anyjuk-apjuk majd itt szépen felneveli őket – már ahogy ez feketerigóéknál szokás.
(Nem tudtad ? Pedig így van, nem „kiesnek” véletlenül és vissza kell őket tenni – hanem megvédeni a macskáktól, kutyáktól, míg akkorák lesznek, hogy el tudjanak menekülni….100 emberből 99 ezt sajnos nem tudja…)

Szóval a mi kisrigóink kipottyantak – de sajna a tuja alatt se fű se lomb, csak egy kutya várta őket. Szerencsére fiatal, s fogalma nem volt, hogy ezekkel a nem  túl szép, csőrtátogató  kis tollpihés gombócokkal mit lehetne kezdeni. Szomszédasszonyom kétségbeesetten,  kotkodálva szaladt hozzám: Jaj most mi lesz ?
Mi lesz, mi lesz… Megfogom őket és áttelepítjük a szomszédba, ahol nincs se kutya se macska.
Így is történt. Szerencsésen átjutottak és kevésbé szerencsésen, a kerítés-mászó létrát helyére víve, én meg elcsúsztam, elestem, rám a létra…. (még jó, hogy nem a régi 4 m-es fa, hanem a vadiúj, bár ugyancsak 4 m-es de 2 m-re összecsukott alu…) Ám Őrangyalkám épp ott volt, nem történet semmi bajom egy kisebb horzsoláson kívül.
A rigógyerekek remélem rendben nőnek a szomszédban, látom szálldosni a szülőket – sok a dolguk, mire 3 kis éhes csőrt teletömnek. Nyáron már hála-dalukkal fogok kelni s feküdni.

Aztán pár napja a Gyükésben járva hallottam, már itt vannak a sárgarigók. (=költöző madár, május végén szokott megjönni, de most a tavasz is korábban érkezett.) Ide csatolok egy kis videót a titlió-tilió–huncut-abiró daláról. Nem tudom miért, nekem mosolyognom kell, ha meghallom – pedig 
nincs semmi vicces benne. Mégis.







3 megjegyzés:

  1. A sárgarigó éneke eddig nálam kimaradt, de még a természetben sem találkoztam velük. Köszönöm az információkat, engem is felvidított a sárgarigó hangja. Örültem, hogy a feketerigó mentés is szerencsés kimenetelű lett.

    VálaszTörlés
  2. Nekem a kedvenc madaram a sárgarigó!Majd figyelem, ha erőben járunk. A múlt héten még nem láttam őket a Pilisben.
    Nagyon hasznos, hogy megírtad hogyan kell a feketerigókkal bánni, én sem tudtam például,hogy nem kiesnek, hanem kiugranak a fészekből. Tavaly találtunk egy kis tollast a lakótelep játszóterén, de nem volt hova menekítenünk. Nagyon sokáig voltak rossz álmaim miatta.

    VálaszTörlés
  3. Múltmentő: ha a kertedben jársz legközelebb, figyelj, mert ott biztos hallhatod...
    Bambuc: nem győzőm eléggé "terjeszteni" ezt a fészekből-kiugrós dolgot, mert az emberek nagy része tényleg azt hiszei, hogy véletlenül estek ki. Pedig nem.

    VálaszTörlés