2014. május 1., csütörtök

Velencei kastélyok 2014-ben



Az úgy volt, hogy idén februárban írtam egy gyerekkori nyaralás cseppet sem vidám emlékéről (http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2014/02/amikor-elvesztettem-hitemetbizalmamat.html ) s ennek kapcsán Velencén dolgozó kedves kis barátnőm kapta a fényképezőgépét s elment felfedezni, mi is lett abból a hajdani ÉDOSZ gyereküdülőből. Ezúton is köszönöm ’Gaia’-nak a „titkos kertben” és egyéb helyeken készített fotókat. Szomorú képek, de dokumentálják a jelen állapotokat.
Hogy az ember némiképp tisztába jöjjön a nevekkel és kastélyokkal, érdemes elolvasni a település történetét itt: http://www.velenceitonal.hu/tartalom/velence+tortenete  (Azt egyszerűen képtelen vagyok kibogozni, hogy Meszleny, vagy Meszlény, netán Meszlényi a jó családnév.  Én a Meszleny változatot használom.)
Itt most képek következnek 3 kastélyról/ból.

Meszleny-Wenckheim-kastély
A kastély 1888-89-ben épült Say Ferenc fehérvári műépítész tervei szerint. Meszleny Pál volt az, aki gazdálkodott a velencei családi birtokon, amely 632 hold 1350 ölnyit tett ki. (Viszonyításképpen Velence község területe kb. 6000 hold volt.) Fivéreinek évi jövedelmül 4000 forintot biztosított. Később megvette testvéreinek velencei osztályrészét, kivéve Benedek szőlő- és tórészét…. A fokozódó infláció 1921-ben arra kényszerítette őket, hogy a velencei házukat gróf Wenckheim Ferencnek eladják. Ebből a házból lett 1945 után Velencén általános iskola. Ma Községi Könyvtár és Kultúrház, házasságkötő terem működik az épületben [Tópart út]. 


 A felső - régi - kép készítési idejét sajnos nem tudom, az alsó képek 2014-ben készültek.



Hauszmann-Gschwindt-kastély   (Ebben volt az én hajdani gyereküdülőm…)
A Meszleny család a XVIII. században építtette fel ezt a kúriát, majd (mint új tulajdonos), Hauszmann Alajos építette át eklektikus stílusban nyaralónak. A kúria 1923-ban készült el, de a neves építész nem sokáig élvezhette, mert három évre rá meghalt. Az örökösei a budafoki gyáriparos családnak (Gschwind) adták el. 1954-ben államosították, majd ÉDOSZ üdülő lett. Belső része viszonylag jó állapotban maradt meg, több eredeti elem is még megtalálható. A parkot viszont felverte a gaz. A főút felől nem lehet megközelíteni, de ha valaki hátulra kerül, ott be lehet menni a területre, nyitva van a kapu.

Régi fotók, készítésük idejét nem ismerem
A kastély 2014-ben









Ezek a képek a szégyellnivaló és szívszorítóan szomorú 2014-es állapotot mutatják
Meszlenyi kastély romok
Aki vonattal érkezik Pestről a Velencei-tóhoz, vagy a 70-es úton autóval, Velencére ér, biztosan elhalad a dombtetőn álló, régi Meszleny-kastély mellett. Ez a XVIII. századból való úri lak lassan két évtizede lakatlan, pusztulása egyre szembetűnőbb. A második világháború végéig a tó legnagyobb birtokos családjáé volt, a Meszlenyieké, akikről érdemes megjegyezni, hogy famíliájuk egyik ágából származott Kossuth Lajos felesége.
A családnak egyébként több kastélya is volt Velencén, de ez, amely a vasút mentén, a tóra remek kilátást nyújtó dombon áll, a legősibb mind közül. (http://kastely.blogter.hu/264230/a_velencei_meszlenyi-kastely_romlasarol)  

Erről a kastélyról nincs eredeti, ép korából készült képem, ezek 2014-es felvételek:
 



       
Ezekhez a képekhez mit írjak ?  "Vár állott mos kőhalom..."

Mellesleg nem akarok én ezzel semmit se mondani. Max. azt, hogy „EZ VAN.”

















4 megjegyzés:

  1. Szép munka !
    (Talán egyszer majd az épületek is szépek lesznek.)

    VálaszTörlés
  2. én is keresem, de csak ezt találtam
    http://velenceito.info/velencei-to-regen/multidezo-velencei-kastelyok-regen-fotok/

    VálaszTörlés
  3. öröm, hogy megjelent a cikk :-)) Élveztem a felderítést! Dacára a kastélyok állapotának...
    Őszintén szólva, engem a teljesen felújított kastélyok nem is fognak meg, mert nincs már bennük az az ósdi, régi, nosztalgikus hangulat. Ugyanez a helyzet a teljesen leromlott állapotú kastélyokkal (mint az utcsó): ezek is már elveszítették számomra a kastély-hangulatot. Valahol a kettő között van számomra az ideális kastély: kicsit málladozó, nem nyüzsögnek benne turisták, olyan patinás, olyan "mindentudó-hangulata" van, némán őriz valamit, amin csak törni tudom a fejem, és fantáziálni, hogy mi is lehetett... :-)

    VálaszTörlés