2014. június 16., hétfő

A fakanál bosszúja… …avagy öregen is lehet tanulni….




A lekvárfőző fakanalam olyan öreg volt már, hogy nem is csodálkoztam, amikor eltörött. Pár nap  múlva a vásárban járva eszembe jutott, hogy kellene egy új, nagyméretű, lekvárkavaró fakanál nekem, s vettem is egy újat.
Most használtam először: meggylekvárt kavartam vele. Amikor a lábos alján maradt kevéske maradékot kikanalaztam és elnasiztam, éreztem, hogy valami nem stimmel…Olyan fura, elmondhatatlan íze volt – elsőre a büdösbence bogár jutott róla eszembe, ami – valljuk be nem igazén kívánatos egy meggylekvárban. Mivel én mostam, pucoltam, magoztam a gyümölcsöt, tudtam, bogár nem kerülhetett bele.
Hát akkor mi ? Nem kellett sokáig gondolkodnom, azonnal a fakanalat vettem kézbe és szagoltam meg. Hát valami elmondhatatlan büdös szaga volt.
Én nem tudom, hogy valami  baj volt a fával, vagy a meggy savassága kezdte meg, vagy – miként most hallottam valakitől – használat előtt be kellett volna olajozni (soha életemben nem csináltam ilyesmit az új fakanalakkal) – mindegy is…
A lényeg, hogy 6 üveg meggylekvár bánta az én új fakanalamat. Ment a pálinkafőzdébe… Még szerencse, hogy egész véletlenül kaptam még egy vödör meggyet – így hát megvan mégiscsak a jövő évi szükséglet. Ezt már nem az új fakanállal kavartam – nincs is semmi baja…

Leírtam ezt a tapasztalatomat, mert ha egyszer közületek valaki szintén új fakanalat vesz a kezébe – hát akkor azt ne befőzéskor tegye…

Egyébként keresgélve a neten találtam az alábbi részleteket, ami a vágódeszkával kapcsolatos. Nekem sosem volt műanyag, mindig csak fa vágódeszkát használtam, ezeket olvasva nem is fogok változtatni a szokásomon. Műanyag fakanalam se volt soha – habár lehet, hogy az nem lett volna büdös…Ámbár ki tudja. Vannak a büdösnél ártalmasabb dolgok is, melyek belefőhetnek a lekvárba…

„…Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket. A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.
Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.
Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat….”

2 megjegyzés:

  1. Sajnos mi gázszerelőket várunk - így aztán csak annyit, hogy együttérzésem.
    Viszont (állítólag) a rézből készült kilincsen kevésbé van baktérium ? - vagy ami fontosabb, ne feledjük, hogy a beleinkben (?) meg kb. 1,5 kg van.

    VálaszTörlés