2014. június 29., vasárnap

Ligeti Miklós: Bivalyos díszkút



Aki járt Pécsett, talán találkozott a Balokány liget elnevezéssel. Szinte azt mondhatom, hogy most az „Egyetemi negyed” középpontjában van, macskaugrásra a Zsolnay negyedtől, a Kodály koncertteremtől, a Tudásközponttól.
Utoljára itt írtam róla : http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/12/balokany-2013december.html  - bár többször is foglalkoztam vele, ebben a részben vannak képek a lerombolt strandról is.
A "balokány" szó török eredetű, többfajta magyarázata lehetséges. Mivel a terület a török korban mocsaras volt, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a "balikhane" kifejezésből származik, ami "halas helyet" jelent. A másik magyarázat szerint ugyancsak török eredetű, "Balu hánja", vagyis "Balu majorja". Egy biztos, a Balokány-liget hosszú ideig a pécsiek kedvelt sétálóhelye volt.
A Balokány ligeti tó mellé 1853-ban Engel Adolf tervei alapján építettek egy kisebb fürdőt, később az 1930-as évek elején épült fel az új szabadtéri fürdő versenyuszodával, hatszáz személyes lelátóval, gyermekmedencével. Itt állították fel először, 1935-ben, a Ligeti Miklós tervei alapján a Zsolnay gyárban 1911-ben készült  „Bivalyos díszkút”-at.

Amikor a strandot bezárták, még évekig itt volt a szobor is – és a strandról is úgy beszéltek, hogy előbb-utóbb felújítják. Új tulajdonos(ok) kezébe került, aztán jöttek-mentek a rendszerek/városvezetés és a feje tetejére állt világban egyszer csak nyomtalanul eltűnt a standról a „Bivalyos díszkút”. A balokányi fürdő a pécsiek kedvelt helye, úszóversenyek színtere volt – nagyon szomorú, hogy  - a tervekkel ellentétben – itt végülis nem létesült egy másik, új, modern uszoda – ami bizony nagyonis ráfért volna erre a városra.
A strand egy régebbi  tulajdonosát véletlenül ismertem, nála próbáltam érdeklődni a szobor sorsa felől. Ám ők se tudtak a szoborról. Mivel sehol se tudtam nyomára bukkanni – szinte biztos voltam benne, hogy  az már régen valahol, valakinek a kerti szökőkútja mellett áll. Nyoma veszett.

Nemrégiben egy barátommal beszélgettünk – a vidámparkból eltűnt Napóra kapcsán - erről a szoborról, s ő mondta, hogy emlékezete szerint a Hullám fürdőben áll valami ilyesmi. És tényleg… A héten járt a strandon, - amit egyébként jelenleg újítanak fel, egy része zárva is van – de a szobor megvan !! Kérésemre le is fényképezte, bár a mázas pirogránit szobor fotózása a tűző nyári napsütésben nem egyszerű – de itt vannak a képek, nagy örömömre dokumentálva, hogy nem tűnt el, sőt még csak át se alakult a „Bivalyos díszkút” szobor, hanem igenis megvan !
Kedves pécsiek, akik esetleg rajtam kívül aggódtak volna (?) a szobor hol-léte miatt, örömmel jelentem: a Hullám standon láthatjátok !

A Balokány történetére vonatkozó infók innen:  









 

5 megjegyzés:

  1. Tetszett - viszont (épp' eleredt az eső )-és a ház körül kell(ene) futkosnom...
    de (talán) a későbbiekben a - téma fontosságára való tekintettel - majd még "visszatérek" ide ? - ( úgy legyen )

    VálaszTörlés
  2. Ez igazán megnyugtató, hogy nem kélt lába a szobornak!... Viszont azt nem értem, hogy miért most, szezonban kell a medencéket javítani?:( Az unokám ment volna a Mecsextrém táborral egy napos strandolásra és emiatt lemondták. Vajon nem tudták előbb, hogy baj van? A szülők arra a napra is fizettek és telefonáltak, hogy menjenek a gyerekért, mert elúszott a program.:( Vicces. Pontosabban, egyáltalán nem vicces...

    VálaszTörlés
  3. Tiff: láttál te már valamit mostanában, a mit "jókor" csinálnak ? Kész kabaré ez a strand dolog, egyszerűen nem vagyok képes megérteni az okát - vagy tán mégis ? Ha kicsit töröm a fejem, bizonyára ki tudom találni az okot, erőlködnöm se nagyon kell hozzá - mert valószínű nem újság.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Fodorka!
    Nagyon örülök, - mint Ligeti Miklós monográfusa - hogy nem tűnt el a szobor. Az külön öröm, hogy vannak még olyanok, akik képesek aggódni szobrokért.
    Üdv
    MJ

    VálaszTörlés
  5. Kedves MJ ! Mint a pécsi szobrok nagy kedvelőjének nekem is öröm volt.
    Lásd itt
    És a Napóra sincs elfeledve, szeptemberig terveztem a várakozást, mindenképp visszatérek az ügyre. Vannak nyomok. Kérdés, hová vezetnek....
    Lásd itt

    És a tettyei díszkutat is én találtam meg:
    Lásd itt


    VálaszTörlés