2014. július 8., kedd

Vadsóska

Utólagos bejegyzés: "Piros" nevű kommentelőm leírásából kiindulva, végre, végre megtudtam, mi a neve: ez kérem hivatalosan a  TATÁRISZALAG !!!
Na, ezzel a témával érdemes volt foglalkoznom, megint okosabb lettem egy picivel !!!




Kutatok már vagy egy órája a gugliban – és nem, sehol sem találom, hogy mi ennek a növénynek az „igazi” neve. Egy helyen szerepel valakinek a fotóján és aláírásban is, hogy „vadsóska” – de a net vadsóskának a mezőn élő (szerintem) lósóskát nevezi. Tehát ennek kellene valami „igazi név”, ha tudná valaki, kérem, írja már meg nekem, mert lehet, 70 éve tévedésben élek…
Mi ugyanis ezt az igénytelen, már már gyomnövényt mindigis vadsóskának hívtuk. A kertünk északi szomszédja felé lévő kerítés végig ezzel volt befuttatva. Jó vastag, áthatolhatatlan és emlékeim  szerint különösebb gondozást nem igénylő zöld volt, amit időnkét elborítottak a hófehér fürtös virágok.
A napokban a Szamárkút felé sétálva láttam egy kerítésről kikapaszkodni, gyorsan le is fotóztam:



És azonnal eszembe jutott, ami azóta is, ahányszor csak ilyen bokrot látok, felrémlik az emlékeim közül: Ez kb. akkor virágzik, amikor a meggy eltevésének van  az ideje. Nekünk volt a kert, utca felőli végében egy hatalmas – akkor úgy mondták „spanyol” meggyfánk – ami többek között arról is nevezetes volt, hogy mindig ez alatt vágták a disznót (nem tudnám megmondani, miért….). Egyébként jól mászható fa volt, ámbár nem volt olyan fa a kertünkben, amire mi fel ne tudtunk volna mászni, még ha tilos, vagy nem túl kellemes volt is a mászás élménye, mert ugye pl. a fenyőről csak gyantás kézzel lehetett lejönni……

Szóval így nyár közepén mi is játszhattunk befőzést, kaptunk hozzá kis üveget, teletettük meggyel, felöntöttük vízzel és mivel tudtuk, hogy a befőtt tetejére a Nagymama valami fehéret szokott tenni, hát mi lemorzsoltuk a vadsóska apró fehér virágát és azt tettük az üvegbe. Nem kellett a „befőttnek”  sokáig elállni, ugyanis rövid időn belül fogyasztásra alkalmasnak ítéltük és vadsóskástól megettük.  Ezek szerint a virága nem mérgező – ámbár a levele se, hiszen azt is ettük, s innen ered a neve is, mert majdnem olyan savanyú mintha igazi sóskát rágna az ember.

Én már csak úgy vagyok, hogy mindenről a múltam, főképp a szép gyerekkorom jut eszembe. Sokszor gondolok arra, hogy egy mai gyerek, akinek túl sok lehetősége nincs megismerni a természetet, mikre fog gondolni öregkorában ? A playstation-joystickre ? Mert a vadsóskára nem, az biztos.

15 megjegyzés:

  1. Hát....az én gyerekkori vadsóskám nem ilyen volt.lehet,hogy létezik több is? :)Ahány vidék,annyiféle?
    Gyerekkoromban legeltem a kb.80-100 cm-es kis sóskabokrot, jólestek a savanykás levelei.De az is lehet,hogy csak egy eltévedt igazi sóskabokor volt? :)

    VálaszTörlés
  2. Nekünk sokáig mászott fel ilyen növény a házfalára, de valamikor kiirtottuk, mert nem gyöztük visszavágni. Itt Németországban "Knöterichnek" nevezik. Lehet, hogy evvel a névvel tudsz valamit elérni a Google-on.

    VálaszTörlés
  3. Feltételezem,hogy a disznóvágás helyszínének az oka(i): 1.) Nem volt még "csatornázás" -és célszerűbb volt,ha a szennyvíz kifolyik az utcára ? 2.) Az házhoz tartozó telek (kert) terepviszonyai miatt is lehetett. Meredek kert,vagy inkább a több lépcső. Ha élt a disznó,akkor hogy' terelték volna fel a házhoz ?- (stb.)

    VálaszTörlés
  4. Mamka: úgy gondolom, ez a "futó sóska" - vagy mi lehet kisebb bokor is, de egy biztos, hogy "fut" indul erre-arra tekeredve kapaszkodik egyre feljebb, majd ezek az indák fás szárrá alakulnak és csak nő, nő a bokor. Tehát ha ilyesfélét láttál, vagy ilyenre emlékszel, akkor egy növényről beszélünk. A vadsóska az réten nő, és ha rákeresel a neten, ott sok fénykép van róla, az egy éves, lágy szárú növény.

    Piros, a "találat" nálad. Ez bizony az, vagyis "Knöterich" - de a magyar nevét nem találom...A fordító azt mondja, "keserűfű" - de ennek nem az a hivatalos magyar neve, az egy másik növény.

    de mi lehet a magyar neve ?

    VálaszTörlés
  5. Ugye, ugye? Milyen jó blogolni!;) Sosem hallottam erről, nem is kóstoltam, majd egyszer mutasd meg!Ennyivel is okosabbak lettünk általad.

    VálaszTörlés
  6. Tiff: szerintem ismerd - csak tán most nem jutott hirtelen eszedbe, hol is láttad. Annyira "hétköznapi" és jelentéktelen növény. Ha bokorra lehetne mondani, hogy "gaz" - akkor ez az. Csak akkor feltűnő - így nyáron - amikor mint egy menyasszonyi fátyol borul rá a sok virág a kerítésekre...

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm!
    Én is vadsóskának tudtam, és ma láttam virágozni a Farkasréti temetőnél, a Hóvirág úton. Gyermekkorom szép vidékén... :-)

    VálaszTörlés
  8. Szia Rita ! 1.Örülök, hogy ide tévedtél és annak is, hogy 2. neked is a gyerekkorodat hozza vissza, ha látod.Olyan jó néha még egy ilyen aprósággal is találkozni, ha szép emlékeket idéz fel !

    VálaszTörlés
  9. Én is ismerem gyermekkorom óta. Nálunk a hátsó kerítést és egy bódét futott be.Mi is vadsóskának hívtuk és legeltük a savanykás leveleit.Igaz, mindent ettünk a kertben. Akácvirágot, papsajtot stb. Most is megvan még és egészen fagyokig virágzik. A szomszédban lévő fenyőfákat is beborította.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretettel köszöntelek "megszólaló olvasóim" sorában ! :-)
      Ugye, milyen jó a gyerekkori emlékeket visszaidézni ? mindegy, hogy vadsóskáról, vagy más egyébről legyen szó ! Legalábbis azt hiszem, egy bizonyos kor után az emberek többsége így érez.

      Törlés
  10. Nekem is gyerekkori emlék, szeretnék a balkonra, gondolom hajtásvégről szaporítható. Hol tudnék szerezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés...fogalmam nincs miképp szaporítható, de talán az őszre beérő magjával lehetne próbálkozni ?
      Most ezt találtam:
      http://www.botanikaland.hu/fallopia-baldschuanica/tatariszalag/
      Itt azt írják: dugványozás, bujtás, magvetés...Hát ehhez először találnod kell egy jó nagy bokrot...aztán kísérletezz. Egyik változat csak bejön...
      De hogy hol találsz ??? Ha pécsi vagy, (írjál Email-t) tudok egy helyet, ha nem - hát akkor sajnos keresgélned kell...

      Törlés