2014. augusztus 29., péntek

A gyenyiszovai ember





Ha rajtam kívül már mindenki hallott róla – akkor is leírom – számomra ugyanis meglepő újdonság volt. A napokban egyik hajnalban a ZDF tévéadón láttam egy tudományos ismeretterjesztő filmet egy különös ősemberről. Németül „Denisova”-nak mondták, de ahogy a neten keresgéltem látom, mi  gyeniszovainak hívjuk.
Maradványait (egy kisujj csont, meg egy fog !) 2008-ban fedezték fel az Altaj vidéki Gyenyiszova-barlangban. DNS-e különbözik mind a neandervölgyi emberétől, mind pedig a modern emberétől. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyenyiszovai embernek közös ősei voltak a neandervölgyiekkel.
40 ezer évvel ezelőtt éltek. Még leírni, kimondani is őrület – és egyben félelmetes – mert hát belőlünk marad-e ennyi 40 ezer év múlva ??? 

Elnéztem a térképeket, amin őseink vándorlását nagyon jól lehetett látni – és elgondolkodtam. Ezek a még félig állat teremtmények milyen hatalmas utak megtételére voltak képesek ! Milyen kalandokon mentek keresztül, mi mindennel megküzdöttek, mi mindent túléltek – és szaporodtak, kereszteződtek, és mindig kicsit többet tudtak, jobban éltek. És bizony ezek a barlanglakók valamilyen szinten most is bennünk vannak….Tán a vérem egy molekulája az övék, vagy egy sejt a hajamból.

Nagyon élénken emlékszem még, pedig több évvel ezelőtt láttam, hogy valami hasonló őskutató, fajkeveredést vizsgáló expedíció járt Szibéria legtávolabbi pontján – ahol az ott élők hajszíne koromfekete, bőrük sárgás-barna. És bizony ott találtak egy lányt, akinek a többinél világosabb volt a bőre és vörös volt a haja. Nagy szenzáció volt akkor – nem tudom mi lett a lány sorsa – de biztos nem könnyítette meg a felfedezés az életét.

Mennyi mindent nem tudunk, ami történt „őseinkkel” ….S vajon mit fognak rólunk tudni a majdani utódaink, mi marad meg belőlünk ? Ha nem vigyázunk lehet, hogy csak egy kisujj csont…. Vagy annyi se.




5 megjegyzés:

  1. Ismerjem el, ha ezt nem írod, akkor minden bizonnyal eszembe nem jutott volna az elnevezés, ill. szinte semmi sem abból a filmből, amit láttam valamikor a NatGeo -n, annyi maradt meg bennem, hogy egy kis darab csont,meg egy fog. Már arra sem emlékeztem,hogy Szibériában. Na, de talán így is van ez rendjén ?- mert ha minden "benne maradna az agyunkban"...az lenne csak egy nagy tragédia. [ Mostanában bele-belenézek egy sorozatba (?) - kb. az a történet,hogy meztelenül kell egy nő-ffi. párosnak "éltben maradnia" - ( 21 napig ?)- néha meglepően sikerül nekik,néha kevésbé. Párszor a 2 főből a nő "viselte jobban" a megpróbáltatásokat (- vagy csak épp' olyan részeket láttam ?) - azaz kevésbé fogyott le,ill.betegedett meg. Na, ez csak úgy eszembe jutott,hogy azokban a "régi időkben" is - bizonyára "kettőn állt a vásár" - vagy ki tudja. (?)]

    VálaszTörlés
  2. En is lattam reszeket ebbol a tulelos-musorbol,amit @x emlitesz.Erdekes :ahogyan fizikailag,pszichesen, egymast segitve,vagy epp csak elviselve probaljak a termeszettel felvenni a harcot. 21 nap nagyon hosszu ido - olyan korulmenyek kozott.

    VálaszTörlés
  3. Én nem láttam az általatok említett filmet - az nem derül ki leírásotokból, hogy ez magyar film volt-e ? Ha igen, akkor nem is fogom sose látni, tekintve, hogy nem nézek magyar tévét.
    Azért érdekes lehetett - és bátrak voltak akik erre vállalkoztak. Én biztos nem tettem volna meg, még kíváncsiságból se. Nem szeretnék egy lakatlan szigeten hajótörést szenvedni...

    VálaszTörlés
  4. Nem magyar film.Ez egy amerikai valosag-show ( a szo jobbik ertelmeben-azt hiszem tobb valosagshow annyira szinvonaltalan,hogy lehuzza ezt a kategoriat), a Discovery csatornan lattam ,a cime Naked and Afraid.
    http://www.port.hu/csupasz_tulelok_naked_and_afraid/pls/w/films.film_page?i_film_id=144826

    en is ugy lattam,hogy a nok altalaban jobban viseltek a korulmenyeket. Nagyon erdekes,ahogy egymast lassan megismerve egesz jo kis 2szemelyes tulelo csapatta verbuvalodnak, vagy teljesen egymas agyara mennek.

    VálaszTörlés
  5. Tselszi: igazad van - csak meglátom a "valóság só" jelzést, vagy bármiféle utalást erre, máris felmegy a vérnyomásom - és nem is nézek ilyesmiket, pedig a német tv-adókon is van ilyen szemét.
    Lehet, hogy ez kivétel volt, de tutti, hogy ha módomban állt volna, akkor sem néztem volna.
    Rengeteg jó, értékes film közül választhatok a 60 tv csatornámon, az ilyesmikre sajnálom az időt, hisz a nívósakból se tudom mindet megnézni.

    VálaszTörlés