2014. augusztus 26., kedd

Kő-szobrok és egyéb gondolatok

Egész véletlenül bukkantam erre az oldalra:
Sok dolog van, amit irigykedve csodálok, ez egy ezek közül. Évtizedeken át próbálkoztam valami kavics-szobor–állítással, de igazából sose sikerült. Vagy a kövek nem voltak igazán jók, vagy én, vagyis az én tudásom/türelmem.


Legtöbbet az orfűi patakban kísérleteztem, nem is rég, pár napja egy fényképet láthattatok erről a (igaz megárad) patakról.  Legeredményesebb azt hiszem Pulában voltam, ott olyan strandra jártunk, ahol a fürdésre kijelölt partrész kisebb-nagyobb kavicsokkal volt feltöltve, felszórva – itt próbáltam építgetni, de hamar abbahagytam, sokkal nagyobb örömet találtam a rákok etetésében. Először csak véletlenül pottyant a vízbe a nápolyi morzsa, de amikor felfedeztem, hogy a  kis rákok élvezettel megeszik, másnap már nekik is vittem…. Szóval igazából ott a tengerparton se volt sikerem.
Aztán próbálkoztam Szlovéniában –  túl nagyra ott se tudtam felrakni.
Viszont mindenhonnan elhoztam néhány zsebnyi-maroknyi kavicsot, követ, melyek itt pihennek az előszobai kőgyűjteményemben. A világ különböző tájáról származnak, mégis békésen megférnek egymás mellett. Bár még nem hallgattam ki őket, lehet, hogy éjszaka mesélnek egymásnak.
 

Ezt a dal pedig azért került be ide, mert ahányszor Pulára gondolok azonnal ez a zene csendül fel a fejemben.  Akkor volt nagy siker, amikor én először (még)Jugoszláviában voltam, s nagyon gyakran, ha valamilyen tengeri képet látok, elindul ez a dal az emlékezetemben.... meg hát fordítva is igaz, a dalról mindig a tenger jut eszembe.



8 megjegyzés:

  1. Szép a kavics gyűjteményed! Biztos, hogy mesélnek egymásnak, mindnek van egy története.
    Nagyon sok helyen jártunk már a horvátoknál, szinte a teljes tengerpart felfedezve részünkről. Egy maradt ki Isztria nyugati fele, Porec, Rovinj egész Puláig. Épp azon filózunk, hogy október elején merre menjünk és ez jutott eszünkbe. Az időjárás az, ami egy kicsit aggaszt bennünket. Szeptamber végén jártam már Rab szigetén, nyári szerencsével, de Isztria nincs annyira délen...
    A videód sajnos nálunk nem lehet megnézni, pedig szerettem volna meghallgatni. :-(

    VálaszTörlés
  2. Kavicskám, írd be a youtube-ba, hogy Jemes Last: Biskaya - és máris hallhatod - de szerintem te is ismered ezt a dalt -akkora siker volt, hogy még sok sok év múltán is felhangzik néha a tévében.
    Én kétszer is voltam szeptember elején Pulában (ekkor rendezik a nemzetközi bridzs versenyt) és mindig jó időnk volt. O.K. októberre nincs tapasztalatom, de ha nem fürdeni akartok, akkor szerintem még érdemes elmenni. Kavicsot meg borús időben is lehet gyűjteni.

    VálaszTörlés
  3. Hát persze, hogy ismerem, egy másik videón megnéztem. :-)
    Párom mindenképpen szeretne fürdeni...

    Kavicsot MINDEN IDŐBEN lehet gyűjteni :-))))

    VálaszTörlés
  4. Ó, ez a dal!... Nagyon-nagyon szeretem, de nekem szomorú emléket idéz. Azóta is jót bőgök rajta.:(
    A mi kavicsgyűjteményünk akkora, hogy nem tudjuk a lakásban tárolni!:) Tengervizünk is van még több éves is!:)))

    VálaszTörlés
  5. Úgy gondolom, a kavics sok embernek kedves "tárgya" legfeljebb nem nagyon esik róla szó. Tán kellene egy kavics-mániások klubját alapítani ? :-)
    Nem gondoljátok ?

    VálaszTörlés
  6. Írj róla priviben, érdekelne. :-)

    VálaszTörlés