2014. augusztus 25., hétfő

Megtörténhet, amire nem is gondolsz…



Néztem a hirosimai képeket – a legutóbbi természeti katasztrófáról.
És magam se tudom miért, de az jutott eszembe, hogy ilyesmi előfordulhatna-e a Mecsek lábánál fekvő Pécs városában is ?
A képen egy hegy aljában lévő, elmosott település látható – hasonló az én városom is.





Még sosem fordult meg a fejemben, hogy mi is történhetne egy hosszan tartó, intenzív esőzés után nálunk? A nagy viharok vize gyakran elönti a város alacsonyabban lévő részeit, de hogy lesodorja/mossa a talajt, az nem fordult még meg a fejemben. Nem ismerem ugyan annyira geológiailag a helyszíneket, de talán a mi szerencsénk az, hogy valószínű kevesebb föld-takaró van a Mecsek mészkövein, ellentétben a japán heggyel, ahonnan volt mit lemosni.
De akkor is ! Él az ember egy biztonságosnak érzett/tudott helyen és egyszer csak valami történik. Egy eső, „csak” egy eső… és elpusztul mindened…
A napokban megint kitört egy izlandi vulkán….
Él a Föld – mi pedig hangyák vagyunk…

2 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban (1950-es évek) eső után elsétáltam a Szent Vince utcába ahol mint egy megduzzadt folyam hömpölygött le a víz a Mecsekről. Nem lehetett az utca másik oldalára átmenni. Ez a kép elkisért egész éltemben.
    Iván

    VálaszTörlés
  2. Jó, hogy felidézted kedves Iván a Vince utcát, meg az ott lerohanó esőáradatot. Ott éltem majd másfél évtizedig, bizony tudom, hogy igazad van. Ha beírod a gugliba, hogy "aranyosfodorka Vince utca", előjön néhány visszaemlékezésem meg gondolatom a témában.
    (Örülök, hogy "látlak" a blog olvasói, kommentelői közt.)

    VálaszTörlés