2014. augusztus 28., csütörtök

Mentőheli



Ha mindenki tudta – akkor bocsánat, hogy itt most megírom – de én úgy vagyok minden egyes felfedezésemmel – akármilyen későn is érkezik, hogy örülni tudok neki, mint egy kisgyerek az ajándék  meglepetésnek.
A napokban láttam (megint) egy filmet a hegyimentő helikopterekről, ill. egy másikat a vízimentőkről. (=németországi) A légi mentőket mindig csodáltam – a vizeseket is, de míg egy helikopterbe szívesen beleülnék ( egyszer már repültem is egy katonai helivel), egy mentő rocsóba semmiképp… (A helisekről már írtam is itt: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2011/01/repulnek.html )

Fogalmam nincs, miért képződött az agyamban az a téves gondolat, hogy ezekre a mentőeszközökre felírt SAR betűk valamiképp összefüggésben vannak a Saar-vidékel
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Saar-vid%C3%A9k) gondolom csak a betűk, a hangzás azonossága miatt rögzítettem ezt a fejemben. Ebben a legutóbb látott riportban viszont végre kiderül (számomra) a SAR rövidítés: ez a  „Search And Rescue”  „védelem és mentés” szavak kezdőbetűi és bárhol a világon ha ilyen felirat megjelenik, tudják, miről van szó. (Mellesleg a Pécs fölött repkedő sárgán nincs ez a felirat. Itt egy kép a pécsiről: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/10/vasarnap-delutan.html  )

A keresést úgy kezdtem, hogy a gugliba beírtam:  'SAR jelentése' – ám ez a repülős variáció nem jött elő
Találtam ilyent:
- A fajlagos elnyelési tényező, röviden SAR (Specific Absorption Rate), azt jelzi, hogy az emberi szervezet mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben.
- Romániai Akadémiai Társaság (SAR)
- A(z) SAR fájlok Raszterkép fájlok elsődlegesen ezzel az alkalmazással nyithatók meg: Sibelius Arrange Style
Meg aztán rengeteg sár-ral kezdődő kifejezést, de ezt a SAR-t nem.

Na, hát ez volt a mai felfedezésem. A kép pedig két okból is nem saját. Gondolom kitaláljátok.

  


1 megjegyzés:

  1. Kezdetben azt hittem, hogy ilyesmi lesz a témád Szekszárdra kerülnek a pécsi légimentők ( Ill.van arra egy válasz is, címe : Dragovácz kiakadt- Befagyó ajtó miatt megy Pogányból a mentő ? - Pécsi Újság online cikke )
    Nem kötekedésként mondom/írom : miért kellene az "idegen" mozaikszót (betűszót) alkalmaznunk ? (pl. Tűzoltók,mentők és ne soroljam)- Ha előírás lenne ( pl. EU )- bizonyára az nem tetszene sokaknak... ( a magyar lakosság idegennyelv tudásáról most szót sem ! [Már attól is jó páran "kiakadtak," hogy a gyógyszertáron miért lett zöld színű a kereszt, a vörös helyett...]
    Persze, a téma nem volt rossz... (legalább megtudtam, hogy a németeknél van DRF-Luftrettung is...a hazai légimentők meg airambulance.hu -weboldal)
    Más : mivel vagy 2 napig dögledezett az Outlookom - ma reggelre "javult" meg,- most csak ennyit. :-) - van egy kis munkám vele.

    VálaszTörlés