2014. augusztus 12., kedd

Nyárvég



Ma, meg holnap éjjel ki fogok állni az udvar egy rejtett zugába, ahová nem világít be az utcai lámpa és lesni fogom az eget. Volt már máskor is szerencsém a Perseidák útját, vakító zuhanását meglesni – talán most is sikerül.

Több csillagleső nyári éj jut ilyenkor eszembe, orfűi táborok varázslata, később komolykodó csillagász-les, majd amikor a gyerekekkel ültünk kint az udvaron – számukra szokatlanul késő éjjeli óráig - s beszélgettünk a csillagokról. Sose erőltettem,  hogy az iránt érdeklődjenek, ami engem is érdekel, egyszerűen csak meséltem róla.
Aztán egyszer, egy másik estén – miközben egy nagyszabású tűzijáték-parádéra vártunk, még kint a gyükési kertemben, s ott hevertünk plédeken kutyáinkkal együtt, bámultuk az eget, megszólal az egyik:
- Az ott az „Északi korona”…. (Tényleg az volt, ott volt….)
Most is elérzékenyülök, annyira meghatott engem ekkor annak a kis süldő fiúnak ez az egy mondata – mert ez volt a bizonyíték számomra, hogy igenis érdemes a gyerekeknek mesélni komolyabb dolgokról is és nem csak a vasorrú bábáról.
Ilyenkor jól látszik a „Nagy nyári háromszög” (Hattyú-Sas-Lant csillagkép együttese) és kora hajnalban pont fölöttünk van a Cassiopeia.

Az én tudatomban aug. 20-án van vége a nyárnak. Már korábban esteledik, kicsit később virrad, és talán ezt érzik azok a fecskék is, akikről pár napja írtam. Lehet még meleg, de az éjszakák már kellemesek.

Augusztus a befőzési hajrá vége: ma tököt gyalulok, holnap lecsót teszek el, holnapután jön a paradicsom befőzés. Aztán már csak a szilva, meg esetleg a birs van hátra – és kezdhetjük kienni a tartalékokat – mondjuk a csoda-finom eperlekvárral indítva a sort…


Mázlista aki kifog egy ilyen éjjelt ! (Nézzétek a jobb sarokban alul az órát!)


8 megjegyzés:

  1. Készültem én is, tegnap meg tegnap előtt éjjel is, de olyan borús van nálunk, hogy még a teliholdat sem tudtam fotózni.
    Talán ma éjjel.

    VálaszTörlés
  2. Nos, nekem 12-ről 13-ra virradó éjjelen azért mégiscsak érdemes volt leskelődnöm, 11 óra után láttam néhány aprót és egy csodálatos, hatalmas nagyot ! :-) Mint egy tűzcsóva ! Ráadásul fél 11 körül repült el felettünk az ISS. (Már többször láttam- miden esetben igencsak megindítja a fantáziámat. Azt hiszem ha lehetne, kipróbálnám...)
    Mindenkori aktuális helyzete itt megfigyelhető

    VálaszTörlés
  3. Szerencséd volt!
    Nálunk tegnap éjjel még mindig annyira borús volt, hogy még a holdból sem láttam semmit. :-(
    Most picit szakadozik, talán ma éjjel...

    Az ISS linkjét köszönöm, miről ismerem fel, ha látható lenne?

    VálaszTörlés
  4. Bizony, nagyon örülök a szerencsémnek - mert pici babonásság van bennem és valami nagyon, nagyon fontosra gondoltam egész idő alatta, míg az eget bámultam. Hát úgy legyen!!

    ISS. A linken látható térkép mutatja, hogy mikor merrefelé jár az ISS.
    Egyes variáció: megnézed, hogy kb. mikor van "fölöttetek"
    Kettes variáció: Sokszor kimégy este (én ezt teszem) és nézed a csodálatos, végtelen, fantasztikus, csillagokkal teli égboltot, s miközben apróságodon meditálsz, egyszer csak megjelenik egy - a csillagokhoz mérten - nagy és igen fényes, gyorsan haladó pontocska. Na az az ISS.

    VálaszTörlés
  5. Csillagászati nyár 06.21.> 09.23-ig
    Meteorológia nyár 06.01.> 08.31-ig
    Szerintem a gyerekek iskolakezdése miatt, augusztus vége felé már nem nagyon nyaralnak a gyerekes családok.

    VálaszTörlés
  6. @X vannak országok/tartományok, ahol augusztus végén is bőven nyaralnak gyerekes családok, ott ahol szeptember közepén kezdődik az iskola.
    Mi szept. közepe előtt nem igen megyünk nyaralni -> utána olcsóbb, nyugalmasabb, nincs tömegturizmus.

    VálaszTörlés
  7. http://rejtelyekszigete.com/hirek/gyonyoru-latvany-lesz-a-hetfo-hajnali-egen-egymas-mellett-a-venusz-es-a-jupiter/

    VálaszTörlés
  8. Köszi Kavics, az időkép-en is van erről egy cikk. Nem tudom, lesz-e szerencsém, mert kérdéses, látom-e majd az adott égbolt-területet itthon, az udvarból (túl alacsonyan lesz...)

    VálaszTörlés