2014. augusztus 13., szerda

RG 28

Ez a két betű és szám mond-e kép és leírás nélkül bárkinek is valamit ?
Mert ugye, ha a képet mutatom, akkor azért azt hiszem többen a homlokukra csapnak és azt mondják, hát persze ! A régi NDK-s robotgép ! 
1985-ben vettem – jövőre jubileumot ünneplünk !
Igen, igen, nálam ő még rendesen dolgozik, kever, dagaszt, reszel, aprít, mindent csinál, amit az adapterei lehetővé tesznek. (Csak példaképp: ezzel csinálok prézlit is, sose boltit veszek.)


Nem bányásztam ki mindent a szekrényből, inkább mutatok a saját képem mellé pár neten találtat, bár ezeken nem látható minden egyes tartozéka (pl. keverő edények, turmixoló és egyebek) – de nem is lényeges.
Van ugyan nekem egy újabb is – (ajándékba kaptam) – de annak pl. nincs olyan reszelője se, mint amivel a saját képemen látható vájdlingnyi zöldséget le lehetne reszelni.
 

  

Ugyanis ezen dolgoztunk ma egész délután – elkészítettem télre a házi vegetámat.
(Recept a „Horváth Iloná”-ban benne van, „vegyes zöldség sóban” címszó alatt. Ifjabbaknak: a „Horváth Ilona” az szerintem a legjobb magyar szakácskönyv, így is emlegeti mindenki …)
Ha esetleg még nem  csináltál ilyent, nagyon ajánlom, praktikus – bár most a nyári melegben kell vele dolgozni. Mire minden zöldséget megveszel, hazacipelsz, megpucolsz és ledarálsz az nem kis munka. Csak sózni kell – nem kell dunsztolgatni, és egy évig garantáltan eláll – levesek ízesítésére kitűnő. (Lehet, hogy tovább is elállna – de nálam erre még nem volt példa – mert előbb elfogyott. Érdekes módon a fiatalok se idegenkednek tőle…)


Képek:



11 megjegyzés:

  1. Ugye, ugye, a jó öreg NDK-s turmixgép, a leszedhető ajtós... :-D
    Nekünk is volt, de a miénk már nincs meg.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is van egy pontosan ilyen alapgépem, de tartozékok nélkül. Szólj, ha baja esne, szívesen neked adom!:) Ezek a legtutibb darabok!!! Még a 30-40 éves orosz dolgokat is szeretem, a kakukkos órával együtt!:))) Lehet, hogy öregek vagyunk?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves TiffanyIda!
      Megvan még az rg 28-asa?

      Törlés
    2. Anita, továbbítom kérdésedet Tiffanyldának - mert valószínű, hogy a 2014-es bejegyzést nem olvassa :-)

      Törlés
  3. Nekünk egy ugyanilyen színű, de a RG 40-es típus van, melyen nincsenek habverő lehetőségek, csak botmixer adapter. Sokat használom én is főleg krémlevesek készítésekor. Szinte elnyűhetetlen.A szakácskönyvvel is hasonló cipőben járunk, nekünk kettő is van már belőle.

    VálaszTörlés
  4. Én sokra tartom a régi konyhai eszközeimet, ezt meg különösen. Kösz Tiff a felajánlást! :-)
    Múltmentő: nem lep meg, hogy neked van ilyesmi, a Horváth Ilonából meg nem baj a kettő se. :-)
    Az enyém 1992-es kiadás. Volt a kezemben egy másik kiadású is, sajna azt nem tudom, hogy előbbi, vagy későbbi, de abban sok minden nem volt benne, ami az enyémben benne van.

    VálaszTörlés
  5. Úgy emlékszem Horváth Ilona szakácskönyvén ugrált páros lábbal egyik barátom,vagy húsz évvel ezelőtt.Nem a könyv hibája.Akkor vált el és vadas marhát akart enni.Megvett mindent és elkezdett a könyvből főzni.Akkor értem oda,amikor elolvasta,hogy "most a húst eltesszük pár napra a páclében ázni."Ő akkor volt éhes!
    kisbela

    VálaszTörlés
  6. Mivel a többségre a régi gép volt nagyobb hatással,nem a házi vegeta,kezdem én is azzal : az ehhez hasonló régi berendezéseket nagy örömmel átveszi a Retro Múzeum Pécs -akinek nem kellene már,de nem lenne szíve kidobni sem, vigye oda és adja nekik. (facebook Retro Múzeum Pécs )
    [Kissé csodáltam,hogy ennyi adag ledarálást bírta az öreg gép,- mert (szerintem) nem folyamatos működésre van/lett tervezve. Ha felmelegedne (?) - érdemes a darálásban szünetet tartani.]
    Valahogy azt sehol nem olvastam, hogy pl. a sózás után mennyi levet ereszt ?... ill. a só milyenségét sem említik ?- pl. van-e aki himalája sóval csinálja ?- ( nagy divat az mostanság...)
    Sem rá,-sem lebeszélni nem akarnék senkit sem a házi készítésről, de pl. szívesen megtudnám az "elkészítési árát" - ha úgy "istenigazából" mindent beleszámolnánk,- persze,ki-ki mondhatja,hogy az "egészségünk megőrzésének" bizony ára van, vagy lenne.

    VálaszTörlés
  7. @x: majd az "örököseim" elvihetik a Retro Múzeumba ( jártam arra, a Király utcában van - de épp zárva volt, nem tudtam bemenni.) Én ugyanis nagyon vigyázok rá és remélem, hogy még egy darabig tudom használni.
    Nem himalája sót használok, hanem "csak" normális (nem jódozott) sót, a himalája nekem a luxus kategória és ez az eltevési módszer nem egészen erről szól.Még sosem számoltam ki, hogy mennyibe kerül, de nem lenne gond, fel vannak írva az árak - csak azt lenne nehéz megmondanom, hogy mennyi ételhez használom el.A levével összekeverve teszem el - ha ezt használom, nem teszek sót a levesbe. És ami nem elhanyagolható, ebben aztán egy csepp mesterséges színező/tartósító anyag nincs. ha van benne valami "káros", akkor az már a zöldségben eredetileg is benne volt.

    Kisbela: a barátod eszét nem minősítem - mert a könyvön ugrálástól nem puhul gyorsabban a hús :-)

    VálaszTörlés
  8. A barátom egyetemen tanít fizikát.Docens,csak akkor nem tudott főzni.Lehet,hogy most sem.
    Van még egy vállalkozása,számítógép-programokat ír.:-)
    kisbela

    VálaszTörlés
  9. Kisbela: Hát, talán akkor még túl fiatal volt az élet igazi nehézségeinek leküzdéséhez :-) és a problémák megoldásának lehetséges módozataihoz ...

    VálaszTörlés