2014. augusztus 21., csütörtök

Szép város Kaposvár - vagyis az, amit láttam belőle...



Hírt kaptam, hogy Dr. Nagy Miklósnak (http://nagymiklos.hu/index.html) Kaposváron „Belső utak” címmel kiállítása nyílik műgyűjteményéből. Blogjában láttam már bizonyos darabokat, de kíváncsi voltam, mik kerültek most bemutatásra.

Be kell valljam, egyben kalandnak is tekintettem az utazást, mert életemben Kaposvárra még busszal nem mentem. Vonattal se. Csak és kizárólag autóval jártam itt. Mivel a vonatozás most kissé komplikált – mert vágányfelújítás miatt Dombóvártól buszra kellett volna szállni, így hát a Pécs-Kaposvár gyorsjáratú buszt választottam, ami légkondis, és 1 óra alatt, megállás nélkül megteszi ezt az utat. Nem elhanyagolható tényező, hogy ingyen utazom…

Tele volt a busz, de ülőhely mindenkinek jutott,  nekem szerencsére egy tünemény hölgy mellett – akivel az indulás percétől a leszállásig végigbeszéltük az egész utat. (Ez a járat valójában a Balatont érintve Veszprémbe megy.) Megtudtam, hogy Balatonalmádiban lakik, Pécsett járt a fiánál és mivel itt szép és olcsó az őszibarack, mindjárt vásárolt is 10 kg-ot belőle. Gondban is volt, hogy miképp viszi majd haza … ugyanis a kedves útitársam és csodás beszélgetőpartnerem 90 éves volt !!! (Nem mondtam volna tán még 80-nak se!)

Egyszóval az út elrepült, szinte észre sem vettem. Itthon készültem, megnéztem pontosan a térképen, hol is van a Vaszary Képtár – és valami halvány emlékem volt is Kaposvár belvárosáról, kb. tudtam, merrefelé kell mennem.
Aztán nagyon kellemes meglepetésként ért – mert valahogy ez nem maradt meg ilyen élesen az emlékezetemben - hogy a városban, legalábbis amerre én mentem, igen sok a zöld terület. Hogy pontos legyek, sok fás park van. (Vagy ennyire megnőttek volna a fák, mióta nem jártam itt ? Ez se lehetetlen, mert vagy 20 éve nem voltam Kaposváron…) Nem volt döglesztő kánikula, mégis melegen sütött a nap és nagyon kellemes volt a fák hűsében sétálni. Szemem szám tátva maradt, mert azon a kis útszakaszon, amin végigmentem, egymást követték a szobrok, már már azt mondanám hogy én kicsit sokalltam is. Főleg, hogy olyan „nemszeretem” szobrokat is találtam, melyek manapság olyan őrült módon divatosak, olyan „majdnem-életrekelő” bronzok….Valahogy undorodom tőlük, de nem tudnám megmondani az okát. (Bocsássa meg nekem mindenki ezt a véleményt, de én már csak így vagyok ezekkel…) Van, persze hogy van, amelyik tetszik, pedig az is új, vagy modern…  No majd mindjárt mutatom a képeket…

Egyszóval eljutottam a kiállításra, és nagy nagy örömömre olyan egyedül voltam, amilyen egyedül én lenni szeretek ha kiállításra megyek. Volt időm és alkalmam alaposan szemrevételezni a képeket. Zömében festmények, de a falra került néhány különös hangulatú fotó is.
Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós, El Kazovszky,  fe Lugossy László, Szotyory László, Országh Lili, neve nem volt ismeretlen számomra, s nem csak azért, mert rendszeres olvasója vagyok NM. blogjának. Onnan „ismertem” a művészeket, de már több pécsi kiállításon is találkoztam festményeikkel, s nevükkel.
Dr. Nagy Miklós fotóit se idegenek nekem, a blogjában sokszor megcsodálom – a most kiállítottak között is volt egy, ami nagyon tetszett.
Egytől egyig modern, sőt zömében absztrakt művek ezek, szabadon lehet engedni a fantáziát, ki mit lát be a képekbe. Én nem is szeretem elolvasni a címeket, teljes egészében hagyom, hogy a fantáziám játsszon a látvánnyal. Bevallom, engem az alkotók neve se érdekel annyira, egy kép vagy tetszik, vagy nem. Én már csak ilyen primitív – de őszinte – módon osztályozok.
Nagyon örülök, hogy rászántam magam erre az útra. Pár kellemes órát töltöttem el egy szép városban, érdekes alkotások között.

Akkor következzenek a képek: 

A városról:

Szökőkutak...
...csobogók

Árnyas parkok
Nagyboldogasszony templom
Ebben a házban írta Csokonai a Dorottyát
Egy szép épület a Fő utcában és a Városháza
Fő utca

Szobrok: 



A régi stílus...
Egy vidám bohóc
Modernek
Jópofa...
És a "nemszeretem" szobrok

Végül, de nem utolsó sorban, néhány kép a kiállításról:









5 megjegyzés:

  1. Nagy élvezettel olvastam a beszámolód. A kilencvenes évek óta én sem jártam Kaposváron, de úgy látom érdemes elmenni. Nm fotóit én is csodálni szoktam a blogján, nagyon tetszenek. A kortárs festőkkel hasonlóan vagyok, mint Te.

    VálaszTörlés
  2. Van valamilyen "zsigeri" (?) vonzódásom Kaposvárhoz,- talán mert anno a közelében "katonáskodtam" - (buszozás vagy vonatozás Taszárra)ill. általában "áthajtottunk" rajta autóval ha Balatonra mentünk. (Néha - néha belenézek a sonline.hu-ba is,- bár erősen olyan,mint a bama.hu)
    Másokkal ellenkezőleg (?) -és ezt könyvekre is értem,-szeretem tudni,megismerni az alkotó életét. Főleg ezért a nevük érdekel elsősorban, a címek nem befolyásolnak.
    Nem vagyok szakértő, de a "nemtetszik" szobrok közül lehet,hogy a többségük nem bronz. (?)- hanem valamilyen "műanyag."
    [Dicséretes,hogy kellően megtervezted - előre- az utadat. ! ]

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a szép bemutatót.
    Még sosem jártam Kaposváron, nagyon szép tiszta városnak tűnik a képek alapján, sok zöld, park. Ez nálam felér egy meghívóval.
    Én szeretem a Te "nem szeretem" szobraidat is (ha nem "műanyag"), nekem a modern dolgokkal van "bajom".
    Szeretem, ha egy mű elgondolkodtat, inspirál valamilyen dologra. Nem szeretem, ha "meg kell magyarázni" esetleg "bele kell magyarázni".
    Nagyon szeretem, ha utazás közben kedves/érdekes embereket ismerhetek meg!

    VálaszTörlés
  4. Múltmentő: tényleg ajánlom, látogassatok el egyszer, pláne, hogy te se jártál régóta ott.
    @x:megnéztem a szoborlapon, ezek bizony sajnos mind bronz szobrok. Még jó, hogy egyelőre nem lopkodják....
    Kavics: Ha eljöttök valamikor Magyarországra, akár a Balatonra, akár Pécsre - mivel a kettő közt van Kaposvár, mindenképp ajánlok egy kis sétát ott is.

    VálaszTörlés