2014. szeptember 18., csütörtök

A fene se érti ezt….


Sokasodik a „nemértem” dolgok listája. (Már megfordult a fejemben, kellene csinálnom egy ilyen "Címkét"...) Egyre inkább kezdek afelé hajlani, hogy nem is a világgal, velem van valami baj. Nem akarok én itt most belemenni a politika mocsarába, részben mert utálatos dágvány, másrészt valójában kissé kívülállónak is érzem magam, hiszen ebben az országban élek ugyan, de a történésektől gyakorlatilag igen távol. Aztán lehet, hogy nem is jól látom a dolgokat. Minden lehet. De az is tény, hogy olvasom (pl.) a http://nyomorszeleblog.hvg.hu  blogot (is), s abban talán nem hazugságok és álhírek jelennek meg….
Idén nem, de tavaly jártam a Dráva mentén. Iványi-Sztára-Zaláta-Piskó-Vejti…világvégi falvak. Országhatár. Ember alig, jószág sehol, lepukkant házak. A Támasz-nál leadott használt ruhafélékkel kapcsolatban múltkoriban megkérdeztem, mégis hová, kiknek viszik ? Le, a Dráva mellé, ott van rá leginkább szükség – volt a válasz. El is hiszem....

Ez Alsómocsolád

És akkor érdekességként, elolvasásra ajánlva kapok ilyen hírt:
Igazán mondom érdemes rákattintva elolvasni a cikket….
A 350 fős településnek 500 millió adóssága van. Volt…
Aztán egyszer csak csoda történt: a kormány ugyanis elhatározta, hogy besegít az eladósodott településeknek. Az 5000 fő alatti községek esetében a teljes hitelállomány fizetését átvállalja.
Ezzel a mondattal aztán végképp nem tudok mit kezdeni.
Valami szörnyű katyvasz van a fejemben, látom/tudom a szegénységet falun, városon, látom/tudom a (szerintem) értelmetlen pazarlást – de hogy akkor azt még „mi is fizetjük” (tudva, vagy tudatlanul) – az valahogy kiveri nálam a biztosítékot….

Hát örüljenek az alsómocsoládiak a szerencséjüknek – kár, hogy a Jóistennel nem tudták elintézni, hogy a napokban ne öntse el őket az árvíz. Szerintem nem jó helyen „kopogtattak”.
De még ebből is bulit csinálnak: http://alsomocsolad.hu/new/?p=899
Lehet, hogy Alsómocsoládra kéne költöznöm ? Vagy oda irányítani mindenkit a Dráva mellől ?

6 megjegyzés:

  1. Csak csóválom a fejem és inkább nem lépek az általad nevezett dágányba... esetleg még megbánnám...:-)
    Magamat nyugtatva egy mondat/kérdés ugrott be: "mi kell a magyarnak?" és beadtam guglinak, tk. ezt is kaptam: http://books.google.hu/books?id=qSZUAAAAcAAJ&pg=PA7&lpg=PA7&dq=mi+kell+a+magyarnak&source=bl&ots=w-Tt-QVuiF&sig=zDgpwPWqY43YPLum8eXSRah-Fq0&hl=hu&sa=X&ei=UIsaVNXoGsHMOb68gMgC&ved=0CDEQ6AEwAw#v=onepage&q=mi%20kell%20a%20magyarnak&f=false
    és inne egy apró idézet:
    " "Az emberben két fő erő munkálkodik szünetlen:az önszeretet indít, az okosság tartóztat..." István Wargha Kassa 1834

    VálaszTörlés
  2. Gondolj azokra a településekre is, akik takarékosan gazdálkodtak, nem verték magukat adósságokba, most joggal érzik, hogy kibabráltak velük. Mellesleg minden a nagy kalapból, vagyis a közösből megy, csak ismételten igazságtalanul elosztva.Margó

    VálaszTörlés
  3. Kavics: El fogom olvasni. Itt egy kattintással is megnézhető:
    Mi kell a magyarnak

    Margó:tökéletesen igazad van - ki van itt babrálva bizony sokakkal....
    Néha rémálmaim vannak: a harmincas évek Németországa jár a fejemben: mennyire meg lehet egy népet (a magyarnál nagyobbat is) bolondítani néhány hangzatos, de álságos jelszóval. És mi lett annak a vége ??? Führerünk már van.

    VálaszTörlés
  4. AF olvastad az Anton Neumayr: Diktátorok orvosi szemmel c. könyvet? Minden korban, több országban is voltak (lesznek) ilyen emberek, akik erre képesek. A tömeg pedig manilulásható, ahogy Kepes is megírta (köv. bejegyzésed) "Ami egyébként gyakorlatias gondolat, hiszen ösztöne mindenkinek van, esze viszont csak keveseknek.”

    VálaszTörlés
  5. bocsánat, manipulálható lett volna a helyes szó!

    VálaszTörlés
  6. Kavics: nem olvastam a könyvet, de felírtam, meg fogom kérdezni legközelebb, ha megyek a könyvtárba...

    VálaszTörlés