2014. szeptember 15., hétfő

Apróságok




Az egyik TV csatornámon  láttam egy filmet, melyben a riporter  Buxtehude-tól Weil am Rhein-ig végigautókázik Németországon, meg-megállva, s embereket, helyszíneket mutat be, sztorikat mesél el…


Az egyik riport régi emlékeket ébresztett fel bennem. Egy nyilvános mosodában beszélgetett a riporter egy idősebb, magányosan élő és a nyugati viszonyok között szegénynek mondható  hölggyel. Egyrészt azon gondolkodtam el, van-e Magyarországon valahol (tán szépséges fővárosunkban ?) efféle nyilvános mosoda, avagy ebben az országban mindenkinek van mosógépe ? Másrészt eszembe jutottak azok az évek, amikor volt ugyan mosógépem, de pl. az ágyneműk vasalásához túl nagy kedvem már nem. 

Akkoriban (hatvanas évek) persze még vászon,  jobb esetben damaszt ágyneműt használtunk – azok vasalása nem kis feladat volt. A „dolgozó nőnek” ilyesmire nem volt ideje. Volt tehát „Patyolat”. Megnéztem a gugliban,  látom, van ma is, de fogalmam nincs, kik veszik igénybe és egyáltalán miket visznek oda. (Nekem egyetlen ismerősöm nincs, aki ott mosatna…) Mert rendben van, egy szövetkabát (ha ugyan hord még valaki ilyent) vagy egy nagyobb, vastag ágyterítő, függöny mosása otthon elég nehézkes – de nem tudom, ezen kívül mi az, amit ma mosodában mosatnak az emberek…Ha itt: http://www.patyolat.hu/?p=menu&i=17  megnézi valaki az árakat, nem is csodálkozom, hogy mindenki inkább otthon mos.
Aztán persze lehet, hogy megint nagyot tévedek és csak én élek valamiféle zárt kis világban.
Ma derült ki számomra, egy családi beszélgetés kapcsán, hogy az általam drágának tartott bor (7 dl 800.- Ft) az csak valami pancs lehet, mert „a borok” tízezernél kezdődnek….:-)




Elmondok még gyorsan egy másik sztorit is, olyan aranyos !  Egy idős házaspárral készült a riport, akik különös úton-módon ismerkedtek össze – 60 évvel ezelőtt.
Szinte hihetetlen, de van a  Schleswig-Holstein-beli  Donauer Eutinban  egy bizonyos tölgyfa, mely arról nevezetes, hogy saját postai címe van. A hagyomány szerint, a fa már több mint 500 éves, kerülete 5 méter, magassága 25 méter és 30 méter széles a korona átmérője. 
Különös történetéről itt olvashatsz: http://de.wikipedia.org/wiki/Bräutigamseiche
Odvába  a szerelmesek különféle titkos üzeneteket tesznek… A postás ma is rendszeresen visz oda leveleket…
El tudtok ti ilyesmit képzelni Magyarországon?  Én nem… 


10 megjegyzés:

  1. Meglepődtem, amikor megláttam a mai posztod. Pont annak a Patyolatfióknak a fotóját sikerült betenned, amelyikbe rendszeresen hordjuk a kabátjainkat, és az asztalterítőinket tisztíttatni. Igaz minden mást otthon mosunk. Az árak? Szerencsére vannak olyan szolgáltatások, és borok, melyek megérik a magasabb árat. Néha ki lehet fizetni.

    VálaszTörlés
  2. Külföldi (?) egyetemisták tuti élnek ezzel, a Petőfi u. tetején pontosan egy ilyen mosoda van, illetve nagy molinón hirdet valaki a régi 6-os menti egyik tízemeletesen vasalási szolgáltatást. Ha nem találok magamnak sürgősen valami munkát, lehet, hogy én is vasalásba fogok.

    Egyébként mi mindig mindent vasaltunk, 40 év semmilyen küzdelme nem tudta belőlem ezt kiölni, akkor is mindent vasaltam, amikor kicsik voltak a gyerekek, vagy amikor 10-12 órát dolgoztam. Nem tudom elképzelni sem a vasalatlan ruhát, sem ágyneműt vagy akár törölközőt. Van olyan kedves barátom, aki még lánykoromban többször mondta, meglátod, ha majd családod lesz és dolgozol, nem fogsz mindent vasalni. Aztán de. Férjem szerint ez már-már kóros, de én így érzem jól magam :)

    VálaszTörlés
  3. Bocs' ha most időm rövidsége miatt (...) nem keresem meg a linket és nem írom be.
    Pécsett is van valahol "mosoda" - (talán épp' az egyetemhez közel ? ) - már nem emlékszem.
    Más : nekem "első perctől fogva"...( de régen is volt - 41 éve... "kedvelt mondásom" volt,(és ma is az) - "hagyja a mosott ruhát másra... stb. ) :-)
    Vasaló még nem volt a kezemben - (gyermekeim sem láttak ilyent tőlem) - és mindkettő hogy' vasal ! (fiúk...) na, igen ! (No comment)

    VálaszTörlés
  4. Azt nem tudom, hogy odahaza ki mosat a patyolattal mostanság.
    Azt tudom, hogy itt(Németo.) sokan hordják a szennyesüket a mosodába, és mindent, főleg ágyneműt és ingeket, mert az itteni háziasszonyoknak nincs idejük (kedvük?) ilyennek foglalkozni. Itt rengeteg mosodás van és rengeteg a munkájuk.
    Én csak télikabátot viszek tisztíttatni, itt van a közelünkben, ezért látom naponta ki, mit visz-hoz.
    Amit még lehet az itteni mosodában, tisztítógépet kölcsönözni szőnyeghez, kárpithoz, autóhoz. Ez is egy jó dolog, mi is élünk vele.

    A leveles-fáról már olvastam :-) valóban működik.

    VálaszTörlés
  5. Múltmentő: na mit szólsz, micsoda megérzéseim vannak ? :-):-)

    Pizzás: látod, az egyetemisták, az otthonuktól távol élők nem is jutottak eszembe... Szomorú amit írsz a munkával kapcsolatban - mondhatnám ijesztő. Még csak tippeket se tudok adni. Őszintén: nem szeretnék a helyetekbe (=fiatalok) lenni.....

    Kavics: a kölcsönözhető kárpit/szőnyeg tisztító az azért jó megoldás, mert ezeket a munkálatokat nem végzi naponta az ember, s akkor minek álljon otthon egy masina, amit évente 3x használsz ? Bár most már -láttam - vannak viszonylag egyszerűen kezelhető szőnyegtisztítók, hogy a kunsztos porszívókról már szó se essen.

    VálaszTörlés
  6. Bámulom azokat, akik mindent kivasalnak! Volt idő, amikor 40 éve én is megtettem, de ahogy "sokasodtunk", le kellett faragni a tennivalókból. Jöttek a damaszt helyett - nem mondom, hogy jobb és szebb, de praktikusabb - anyagok, melyeket örömmel használunk, pl. krepp, frottír, stb. vasalás nélkül. A szövetkabátokat, öltönyöket tisztíttatom. A többit elbírja a gépem.
    Szerintem ezer forint körül is lehet nagyon finom villányi, szekszárdi, sőt olasz, chilei, kaliforniai, spanyol borokat kapni! A nagyon drága bor általában a sznobokat találja meg. Kancsóból kéne kóstoltatni, érdekes dolgok derülnének ki!;) Bocsánat, nem szeretnék senkit megbántani, azon kívül borszakértő sem vagyok!:D

    VálaszTörlés
  7. Mosószalon,benne Pécs
    Igaz, az "önerőt2- a saját munkát nem szokás beleszámítani ?- és/vagy azt, hogy autóval vinni-hozni kell a mosandó dolgot...és ilyesmik.

    VálaszTörlés
  8. Kifelejtettem : 2014-ben vettünk új mosógépet... azt megelőzően meg... kb. 15 éve (?) - ami biztos, mindkettő kb. 100.000 Ft volt.
    1973-óta... 3 mosógépünk volt,- (egyre modernebbek...meg egyre drágábbak) Szerettem a HAJDU-t ( 1973)- de csak-csak "meghaladta az idő"... (pl. öblítés száma, vagy a víztakarékosság...és ne soroljam)

    VálaszTörlés
  9. Végül is hogyan ismerkedett meg az idős házaspár? Borügyben Tiffanyldának van igaza, még ha nem is szakértő.Mgó

    VálaszTörlés
  10. Margó: Az öregek a "fapostás" segítségével kerültek össze. A lány tett bele valamilyen első levelet, amiben, ha jól emlékszem, panaszkodott, hogy a szülei eltiltották a fiújától. Ezt a levelet egy másik fiú (=jelenlegi férj) találta meg, s így kezdődött a levelezés, ami házassággal ért véget, ami a mai napig tart.
    Bor: nos én aztán tényleg nem vagyok borszakértő - viszont vagyok annyira önző, hogy azt eszem-iszom, ami nekem ízlik. És nekem ízlett az az olcsóbb bor is. És jutott eszembe, kínáltak már engem többezer forintossal is (=Villányban) - az meg egyáltalán nem ízlett...

    VálaszTörlés