2014. szeptember 30., kedd

Babos mese



Amikor ma reggel lenyeltem az utolsó falat kenyeremet, jutott eszembe, hogy nem is írtam erről az újonnan felfedezett finomságról: a babkrémről. Nomármost képem ugyan (saját) nincs és látom, a neten többféle variációban is fent van, én mégis leírom a saját receptemet - kipróbálásra ajánlva:

1 bab konzervet leszűrtem, és turmixolóval pépesítettem (nekem barna bab volt itthon, de lehet fehérből is csinálni)
1  fej mini salotta  hagymát igen apróra vágtam (ezt alább megmagyarázom!)
1 gerezd fokhagymát átpréseltem
½ vajat (5dk) majd
apró kockára vágott és kisütött kolozsvári szalonnát, (zsírjával együtt) végül
sót, borsot tettem  hozzá és jól kikevertem.
A hűtőben másnapra jól kenhető krém lett és nagyon finom.

Lencsével is kipróbáltam már, de azt valahogy nem tudtam ilyen krémes állagúvá keverni, mint a babot.(A baj nyilván nem a lencsében volt...)
A hagymához: barátnőm minden évben hoz nekem Franciaországból valami csodafinom, kicsi (8-10 cm-es, hüvelykujj vastagságú) lila hagymácskákat. Ezt érdemes elolvasni: http://buvosszakacs.blog.hu/2008/02/01/salotta_avagy_mogyorohagyma_allium_ascalonicum
Ilyent én Magyarországon még nem láttam, csak nagy, hosszúkás, lilák vannak a piacon, és ráadásul többnyire nagyon erősek is. Valahogy a régi, kevésbé csípős halványlila hagyma eltűnt… 
És ha már a bab megszokottól eltérő feldolgozásánál tartok, jutott eszembe, hogy egyik (közelgő) téli délutánomat rászánom és sütök babos kalácsot. Gyerekkorom óta nem ettem – akkoriban gesztenye helyett (édesítve) használták a tarkababot. Szegények ételének számított a bab, nem volt olyan drága, mint manapság. Kíváncsi vagyok, felidéződik-e bennem az a nagyon régi íz ? Valami miatt ugyanis, amit kisgyerekkoromban ettem, úgy tűnik évtizedek távolából, hogy mind finomság volt. Mondjuk a tejes lisztleves…Hát bevallom azt se próbáltam az elmúlt évtizedekben…mégis most szinte érzem az ízét…És cseppet sem szégyellem, én igenis szerettem a sárgaborsó főzeléket – mert ahogy a nagymamám főzte, az finom volt. Van is itthon és szoktam is néha csinálni, sőt krémlevest is készítek belőle. Most már csak a csicseriborsót kellene kipróbálnom, nemrég vettem azt is, de valahogy eddig nem jött össze, hogy meg is főzzem. Nem vagyok vega, de hús nélkül is lehet vidám az élet ! :- )

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet a sós babkrém is, még nem próbáltam.
    A vörös babból "gesztenyepürét" viszont igen. :-) Nem igen van ember, aki felismerné, hogy babkrém és nem gesztenyepüré.

    A Schalotte nálunk is igen gyakori, van, hogy lila hagymát nem kapok, de ezt az apró hosszúkás vagy gömbölyded hagymákat igen. A lila hagymát ízre jobban szeretem, mint a Schalotte-t, nekem az túl erős, ha nyersen eszem. Dinsztelni jó, mert szaftos.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom... nekem az "állaga" nem túl bizalomgerjesztő,- főleg úgy, hogy pl. a babot és a lencsét is kedvelem. ( Minden létező módon,-leves,főzelék,saláta.)
    Tudom, a gyomorba kerülve... bizonyára ilyen lesz,- de amíg nem muszáj...inkább maradnék a megszokottnál.
    Más : elég gyakran veszek töpörtyűt,de pl. még abból sem csináltam "krémet."
    Persze, ezzel senki kedvét nem akartam "elvenni."

    VálaszTörlés