2014. szeptember 23., kedd

NGC 6744 – tejút-rendszer-testvérünk ?



Aki idejár hozzám elolvasni a nyilvánossá tett gondolataimat, tudja, hogy nagy rajongója vagyok az égi (=csillagászati) dolgoknak.
A mostani boston.com-ban van egy kép, ez:


És ezzel a képpel kapcsolatban a neten kutatva, találtam ezt:

Milyen kár, hogy 30 millió fényévre van tőlünk…

Egyébként hogy elmúlt a nyár, azt Orion barátom megjelenése is bizonyítja, 5 óra körül – amikor ugye már(vagy még)  tökéletes a sötétség, ki szoktam engedni a duci macskámat az utcára – viszonylag veszélytelennek gondolom ezt az időpontot, és neki is megjár egy kis szabadság. (Másképp elég körülményesen tudna csak kijutni a magas kerítések miatt – egyszerűbb mindkettőnknek ez a megoldás…)

No, szóval amíg ő kint szaglászik, vagy nem tudom mit csinál, én állok a hajnalban, meg a hálóingemre felhúzott kabátban és nézem az eget. Nincs nap, hogy ne adnék hálát azért, mert tudom, mit látok. Vagyis azt hiszem… Mert ugye, épp a tegnapelőtti posztban volt olvasható egy idézetben, hogy lájuk ugyan a csillagképeket, de amit látunk az nem a mai állapot. Mindegy is – hiszen nekem az a fontos, hogy ami tudományt összekapirgáltam, azok a fejemben vannak és el nem tudom mondani, milyen öröm számomra, hogy szép sorjában fel tudom sorolni a fölöttem sziporkázó csodáknak a nevét. 

Így jönnek egymás után: elment a nagy nyári háromszög, (=Hattyú, Lant, Sas) vagyis ilyenkor már nem láthatók, csak valahol messzebb, ÉNY felé,  de fölöttem van  Cassiopeia, mellette férje: Perseus, aztán kicsit alább a csodás ötszögű Auriga, (Szekeres), majd mellette a parázsló szemű Taurus (Bika)  és ott van, ott van ragyogón, szinte integetve nekem barátom Origo ! Lábánál a kutyái (Canis-ok)  kicsit fölöttük meg az Ikrek csillognak… És ma a Hold vékony sarlója épp a Jupiter mellett ragyogott.
Komolyan mondom összeszorul sokszor a torkom látva ezt a csodát – átérezve a végtelenséget és kicsinységemet…

Nézzetek néha az égre – csodák vannak ott !

Csak hogy kb. érzékelni tudjátok, milyen is volt ma ez a hajnali csodavilágom, íme a csillagtérkép, innen: http://www.heavens-above.com/skychart.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT&cul=en-GB


4 megjegyzés:

  1. Bizonyára így van !
    Értsd : több mint egy évtizede járok 06:00 órára a közeli kis boltba,- hol sötétben, hol "világosabban"...de -bár valamelyest néha vetek egy-egy pillantást "felfelé is"... túl sok értelmét nem látom. Korán "fekvő" vagyok (este)- ill. a fényszennyezés miatt felénk nem sok minden látszódik. Nekem, már (?) - inkább az a gondolatom... minden reggel látva a 06 óra valahány perckor elhúzó vonatot (IC ) - hogy "elvágyódom"...
    bár... ha utazom kell(ene)- abba is "majd belepusztulok"...így aztán - nekem már "jó" így,a hogy van !

    VálaszTörlés
  2. Én a múlt héten voltam a hétvégi házamban. Ott nagyon élveztem az éjjeli csillagos eget, mert nincs ez a fényszennyezés, mint Budapesten. Hasonlóan vagyok a csillagászati hírekkel, mint Te. Olvasom őket, és csodálója vagyok eme tudománynak. Majd nyugdíjas éveimben. Biztos, hogy lesz csillagászati távcsövem is, hisz a telken olyan jók az adottságok az éjszakai szórakozásra :-)

    VálaszTörlés
  3. Megértelek, én is szeretem bámulni az eget. Mikor a gyerekeink kicsik voltak és a dunai zátonyunkon nyaraltunk, éjszaka, a homokban hanyatt fekve "azonosítottuk" Varga Domokos: Ég és Föld c. könyvéből a látottakat. Pár év múlva komolyodni kezdett a dolog, vettünk egy igényesebb távcsövet is, amin közelebb került a távoli világ. Azóta az egyik "hátulgombolósból":) komoly asztrofotós lett - ő ugyan hobbinak hívja -(barátnőm fia). Kár, hogy a sajtó nem írt róla! Több százból első lett, a barátja második, ez már nem hír, csak a neten?...
    http://index.hu/tudomany/2014/09/17/magyar_asztrofotosok_tartoltak_nemetorszagban/
    Itt nagyobba látható, csodás!!!:)
    http://www.astroeder.com/ic1805nb_eder_hu.html

    VálaszTörlés
  4. Sajnos valóban az a helyzet, hogy a városban egyre romlanak a látási viszonyok...
    Én szerencsére "viszonylagos" peremvidéken élek, ahol a közvilágítás nem olyan nagyon erős, hogy ezeket a csillagokat ne lehessen látni. Gondolom, bent a Széchenyi téren más lenne a helyzet.
    Itt csak rá kell kattintani és megnézhetők a Tiffanylda által ajánlott ajánlott oldalak:
    csillagok
    asztrofotósok


    VálaszTörlés