2014. október 4., szombat

Kiállítás a pécsi zsinagógában



„A pécsi zsinagóga a Dunántúl legnagyobb működő zsinagógája, az állandó kiállítás az első emeleti karzaton és a lépcsőházakban oly módon kapott helyet, hogy ne zavarja a hitéleti tevékenységet.
A tárlaton tematikus tablókon, érintőképernyős készülékeken, nagy képernyős televíziókon, korhű dokumentumokon, családtörténeteken és személyes tárgyak bemutatásán keresztül elevenedik meg a helyi zsidóság történelme.
A most kialakított tárlat Magyarország egyetlen olyan zsidóságtörténeti kiállítása, amely egy város hitközségének történetét, a benne élők sorsfordulóit a 18. századi letelepedésüktől napjainkig bemutatja, a tágabb magyarországi gazdaság-, társadalom- és politikatörténeti folyamatokba helyezve.” ( http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/allando-kiallitas-nyilt-a-zsinagogaban-a-pecsi-es-baranyai-zsidosag-tortenetebol )

Végre eljutottam ma erre a kiállításra. Másfél órát töltöttem el a múlt emlékei között, ill. a most éppen megújuló zsinagógában járva/fotózva – volt mit nézni. Ha elkészült a felújítás, mindenképp visszajövök még egyszer, hogy ezt a csodaszép épületet  felfrissített formájában is bemutassam.

Örülök hogy elkészült, megnyílt ez a kiállítás,  épp ideje volt egy ilyen átfogó, a pécsi zsidóság történetét ismertető anyag készítésének – s csak remélni tudom, hogy sokakhoz eljut a hír: érdemes ide eljönni.
A karzatra felvezető lépcsők mellett, és mindkét oldali karzaton színvonalas, érthető táblák ill. tárlók állnak, több helyen érintő-képernyős megoldással lehet a részletekben böngészni.
Aminek külön örültem, az egyik tablón felfedeztem a Baranya megyei zsidó temetők listáját. Nem tartom lehetetlennek, hogy jövőre ezekhez szervezek néhány fotós-utat. A pécsiben már többször jártam, de máshol lévőkben még nem – itt az ideje… 

A többnyire üveg mögötti kiállított anyagot elég nehéz fényképezni - inkább a templomból mutatok néhány képet - habár  sokkal szebb lesz ha befejezik a felújítási munkákat. Mindegy, most ez van:
(Cím: Pécs, Fürdő u. 1. Telefonszám: 72/214-863 Nyitva tartás: H–P, V 10–17)







   


   
 

 


 

4 megjegyzés:

  1. Nálunk már csak hangverseny- és kiállítóterem lett a "zsini". Ha északon jársz kerülj el Mádra, nagyon szépen felújított zsinagógára lelsz.

    VálaszTörlés
  2. A zsidó temetők meglátogatása és fényképezése jó ötlet. Tanulságos ezeket meglátogatni. A régi zsinagógákat is fel szoktam keresni. Amelyiket még lehet. A mádi tényleg egy kuriózum, és a mádi zsidó temető is nagyon érdekes.

    VálaszTörlés
  3. Talán szerencsés,hogy a "holokauszt év" meglehetősen sok (?) problémája közepette ezt sikerült megvalósítani.
    Lehet,nem szántam rá elegendő időt,de nem tudom pl. a nyitvatartási időt, ill. én is terveztem,hogy megnézem. (Mint ahogy talán majd az év végén megnyíló I.világháborús kiállítást is.) Remélve,hogy abban is megelőzöl...(ill. majd beszámolsz róla ) Más : feltételezem,hogy többen tudják,de megemlítem, a zsinagóga órája (is) eléggé különleges.

    VálaszTörlés
  4. @x: kiegészítettem a nyitva-tartással a bejegyzésemet:
    Cím: Pécs, Fürdő u. 1.
    Telefonszám: 72/214-863
    Nyitva tartás: H–P, V 10–17
    Holdgyöngy, Múltmentő: Mád olyan messze van tőlem, hogy semmi esélyem arra, hogy oda eljussak....

    VálaszTörlés