2014. október 9., csütörtök

Körút örömmel, bosszúsággal


Sokszor megjárt úton voltam ma a barátnőmmel – és lám, akárhányszor is megy végig az ember egy úton,  valami újdonság, valami, amit nem vett észre, avagy valami ami megváltozott, értelmet ad a helyszín újbóli felkeresésének.

Kozármisleny-Újpetre-Villány-Máriagyűd-Szalánta kört jól ismerem – gondoltam - aztán mégis mindjárt az első faluban kiderült, van egy tájházuk, ahol eddig még nem jártam. Fel is hívtam indulás előtt az Önkormányzatot, hogy mi módon lehet oda bejutni ? Kiderült, az épületet épp most újítják fel, de a hölgy, akivel beszéltem, mondta, hogy csak keressem őt, majd kinyitja nekünk…Hát így jutottam be az újpetrei falumúzeumba. Sajnos túl későn kezdtek bele a régiségek összegyűjtésébe, már igazán szép, értékes darabok nem nagyon maradtak, habár volt, aki Németországból küldött a háború után kimenekített tárgyaiból néhányat: 
 



 



 

 

    



   

  
(De szeretném tudni, felismeri-e mindenki mi ez ?)
Palkonyán csak a templomnál kattintgattam néhányat:  

 
A különös, dzsámi-szerű palkonyai templom

...és kapujának részlete
Lépcső-felirat
A palkonyai halastónál is megálltunk pár pillanatra, gyönyörködni az őszülő táj szépségében, a csendben és nyugalomban, ami ott körülvett bennünket:
 




 Villányban felfedeztem egy új szobrot – nem mondanám, hogy „sikere volt nálam” – de hát szobor…illetve csináltam egy közelit a "káposztás szentháromságról" (Így hívják a szobrot a helyiek, tényleg olyan, mintha egy fej káposztát tartanának a kezükben a mennyei hatalmak.)
 

A szobor ezekre az eseményekre emlékeztet
A "Káposztás"
 És miképp azt terveztem, felkerestem a régi zsidótemetőt. Nem tudtam kideríteni, de nagy a valószínűsége, hogy ez volt a temető eredeti helye és nem „csak úgy” idehordták a síremlékeket. Valahogy olyan esetlen, fura, a családi házakkal körülvett kis háromszügletű területecske – talán ha valamiféle tujákkal körbe lenne ültetve, a hely „hangulata” intimitása egészen más lenne. Az is szomorú, hogy az eldőlt sírköveket – ezek szerint – nincs senki, aki felállítaná. Ámbár tény: a fű le volt nyírva…már ez is valami. Van egy viszonylag új emléktábla is, a Villányból elhurcolt és meghalt zsidók emlékére állította Klein Ferenc.

 















 Hazafelé megálltunk a máriagyűdi templomnál, s mivel a sorozatomból hiányzott a kálvária végében lévő kis kápolna fotója, hát felmásztam és azt is megcsináltam.
 


Kíváncsian kanyarodtam be Szalánta határában az eszterági útra, lelkemben dajkálva azt a (hamis) reményt, hogy legutóbbi itt-jártam óta tán történt valami…
Na, ha 3 éve sírtam, akkor most csak káromkodtam és átkozódtam. Nem, nem, nem fogom én már ezt a világot SOHA megérteni!!!!!!!!
Ugyanis a kápolna, s a harangtorony változatlanul siralmas állapotban van – tény, hogy a galambszar már nem másfél méteres, csak 5 centis a torony aljában…
Viszont nézzétek ezt !

Ide dobtak-löktek-erőltettek-csináltak-rondítottak egy gusztustalan kockát, rajta büszke felirattal:



Jól látod: 149 MILLIÓ van a dobozban !!!!!!

(@x írta: "bizonyára nem ez a bódé került 149 millióba" - na jó, ezt elfogadom, de akkor mi a frászra költik ??? Én ugyan nem találtam Eszterágpusztára nézve semmit...Tán nem lenne felesleges a magamféle kétkedők megnyugtatására, megírni, hogy mire megy el ekkora összeg ???????)






Nos én ehhez igazán semmit, se de semmit nem akarnék kommentárként írni, tán csak annyit: EZ, ILYEN ma Magyarország. Nem lesz ez normális hely SOHA !!
(Tényleg van ember a földkerekségen, aki azt hiszi, hogy ezzel a 149 milliós dobozzal most megoldódik itt  minden?????)





9 megjegyzés:

  1. Szerintem az a 149 millió nem EBBEN a dobozban van.

    VálaszTörlés
  2. Gopal: nem tudtam, hogy gondolatolvasó IS vagy...
    :-)

    VálaszTörlés
  3. Elgondolkodtam, hogy Újpetrén vajon tényleg későn kezdtek-e bele a régiséggyűjtésbe?! A képeid szerint nem későn, épp időben, mert hangulatos és értékes tárgyakat gyűjtöttek össze. A látogatók biztos örülnek, hogy ráismernek a gyerekkorukban viselt klumpára, vagy az akkor használt kukoricamorzsolóra.
    A doboz helyett biztos lehetett volna környezetbe illőbb építményt is elhelyezni. A Zsolnays műemlékek, úgy tűnik még menthetőek, remélem egyszer majd azok is is méltó felújítást, és környezetet kapnak.

    VálaszTörlés
  4. Múltmentő: Abban biztos voltam, hogy te felismered a kukorica-morzsolót - de nem tudom, rajtad kívül hányan jöttek rá, hogy az a kis székecske micsoda :-)

    VálaszTörlés
  5. Csak kér pécsi esetről - hasonló tábla volt/van (?) az uránvárosi buszvégállomáson, (hagyján) -de pl. ilyent rakott ki a BIOKOM pl. egy bekerített szelektívgyűjtő helyre.
    Lett is nagy "felháborodás" - olvasói levelek írogatása, mi került azokon olyan sokba ?
    Ha annyira érdekel az, hogy konkrétan mire költik a kiírt összeget,- szánj rá több időt és próbáljad megkeresni a TÁMOP 5.3.6.-11/2012-0045 (?) programban - ( ill. 25 akcióterület van - 35 kistérséget érint - ami 299 települést fed le.) Mára már elfelejtettem, de az önkormányzat honlapján megtalálhatod,hogy milyen munkákat végeztek el és még mik vannak vissza. (?) I. II. és III.ütem stb.
    Más : az ilyen nagy tábláknak addig kell ott lenniük, amíg meg nem történik az elszámolás az EU-felé. Írom csak azért,ha Pécsett látnál jó régóta "kintlévő" táblákat... ( jóval a munka befejezése után)

    VálaszTörlés
  6. @x: legyek őszinte, nem keresgélek... Mert az nem igaz, hogy csak én megyek el az efféle táblák mellett gyanakvó érzésekkel a lelkemben. Miért nem lehet tisztességes, mindenki számára érthető módon kiírni, hogy a pénz TÉNYLEGESEN mire ment /megy el.... Nekem az az érzésem, azért, mert furcsa dolgok derülnének ki - így aztán kecske is, káposzta is alapon ki is írták, hogy kaptunk pénzt, meg nem is kötik senki orrára, hogy mire (esetleg kiknek a zsebébe) ment el....

    VálaszTörlés
  7. A régiségek között vannak dolgok ami még az én életemben is "játszott", igaz már én is régiség vagyok:-)
    szívesen sétáltam Veled !

    VálaszTörlés
  8. Bosszuságoddal igen tudok azonosulni, nem csak Magyarországon van ez így. Tudom, ez nem boldogít, enyhít a mérgeden, de tavaly előtt Máltán és a héten Rodoszon is hasonlókat éltem meg. Majd megírom a blogomban a részleteket, miért csóválom a fejem azóta is. Ez az egész unios támogatás egy kontrolállatlan fejetlenségnek tűnik.

    VálaszTörlés
  9. Kavics, várom a beszámolót !
    mmama: gyere máskor is - s örülök, ha szívesen jársz virtuálisan velem !

    VálaszTörlés