2014. október 21., kedd

Morzsák az életemből


Talán az idei utolsó szépséges őszi napon kisebb elintéznivalóm volt a városban, de vittem magammal a fényképezőt és tettem egy kis körutat, meg-megállva, ellőve egy képet, elgondolkodva dolgokon. Nem különösebben érdekes a helyszín ahol jártam, de mégiscsak a városom egyik kedves, régi része, hadd mutassam hát be, mivel találkoztam az út során, s mik jutottak közben eszembe.

Lefényképeztem az nemrégiben avatott botlóköveket – s ezzel kiegészítettem ezt a régi anyagomat: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/11/pecsi-botlokovek-stolpersteine.html
Ennek kapcsán errefelé jártam:  Anna-József-Mária-János-Mór-Flórián. Ezek kérem pécsi belvárosi utcanevek. Azonnal hozzá kell tennem, (mert gondolom  nem mindenki ismeri) a régi pécsi kérdést: Melyik Pécs legboldogabb utcája ? Hát a  József, mert a Mária és az Anna között fekszik…

Anna utca

József utca

Az a bizonyos régi ház a József és Mór utca sarkán
Közelebbről az elzárt kis "izé"...
Az öreg kapu...
...és ugyancsak öreg kopogtatója.

Bauhaus ház a József u. Mór u. sarkon - testvére kicsit lejjebb, a János u.Mór u. sarkon áll, majd mindjárt mutatom...
Sokat jártam ezen a részen. Nagybácsim családja meg a varrónőnk az Anna utcában lakott. Felidéződtek régi családi összejövetelek, és még ma is érzem annak a csodálatos sárga, apró-mintás selyemnek a simaságát, amiből azt a nagyon utált, pelerines nyári kis ruhát varrta nekem a Nyanyó néni. Mert bár az anyag meseszép volt, de a ruha…hát, az szörnyű ronda - volt szerintem, - de még ma is annak tartom, ha rágondolok.  
Az általános iskola első osztályát is itt, az Anna utcában kezdtem, ahol most a horvát színház van, 1951-ben általános iskola működött, de csak 2 évig, mert harmadikba már átkerültünk a Széchenyi térre, vagyis a Janus Pannonius és  Szepessy utca sarkán álló u.n. Belvárosi iskolába.

Aztán a József u.21 sz. sarokház előtt is sokáig ácsorogtam. Emlékeztem, hogy a Madas féle, régi pécsi utcákkal foglalkozó anyagban olvastam én erről a házról, sőt mintha Wurm Károllyal is valamiféle összefüggésben lenne.
Bármilyen hihetetlen, ez a ház (pontosabban ennek elődje) már 1712-ben is állt itt. (A kapuját látva, abban biztos vagyok, hogy azt nem cserélték nagyon régóta, még ha a „belsőt” át is építették.) Cserélődő gazdáiról itt olvashat, akit érdekelne a téma:
Csak a példa kedvéért néhány adat:
1759.II. 31. Ujváryné Anna Mária eladta házát Penling József késkovácsm-nek 190 f. és 1 aranyért,
1775.  V. 30. Simonné Terézia eladta házát Bretska József posztótsinálóm-nek 490 f-ért
1888.  V. 7. Wurm Jakab és n. Schöner Karolináé 4000 f-ért
1712 és 1888 között az épület 25ször cserélt gazdát.
Vajon tudják-e a ma benne lakók ezeket ? Egyáltalán érdekli-e őket ?
Azt viszont nem sikerült kiderítenem, hogy a sarkon álló kis rácsos fülke mit takarhatott régen. Talán valamilyen szobor állt benne - vagy nem tudom...

 
A piros-fehér csíkos az, ahol a lövésnyomok "díszelegtek" évtizedekig...

Fejér Lipót ház  http://hu.wikipedia.org/wiki/Fej%C3%A9r_Lip%C3%B3t


 


Emléktábla a volt orgonagyári házon....
...és az Angster orgonagyár, szégyellnivaló állapotában.

  
A másik Bauhaus ház, Mór utca, János utca sarok. Ebben volt a földszinten a Húsipari anno...
A Pécsi Rádió épülete - ámbár nem tudom ma is innen szól-e az adás....

 Gimibe a Máriába utcába jártam, (ami volt Vorosilov aztán Déryné utca is) de utolsó munkás éveiben ebben az utcában dolgozott Édesapám is, a hajdani DGT majd Mecseki Szénbányák iroda-épületében. Anyu egy időben a Mór utcában dolgozott, az Állatforgalmi Vállalatnak voltak itt irodái, (habár akkoriban Zetkin Klárának hívták) előtte meg a József utcában, a Bm. Vendéglátóipari Vállalatnál.  Régen a gyerekek (mi is) még be-bejártak a szülők munkahelyére, nem tudom, manapság van-e még ilyen „szokás” – nem került-e ez a cselekedet „tiltólistára”….Jártam párszor fodrászokhoz is ezen a környéken, egyik még ma is megvan a Mór utcában, a másik, a Mária utcai – most láttam, már bezárt.
Itt volt a KPVDSZ, (túl fiatalok kedvéért: Kereskedelmi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezete) műv.háza, ahol bálokat tartottak, vagyis inkább családi esteket anno. Itt működött nagyon sokáig a Bóbita bábszínház is. Ez az épület egyébként egyébként eredetileg a Pécsi Jótékony Nőegylet háza volt – mellesleg elszomorító állapotban van ma.

A Fejér Lipót ház http://hu.wikipedia.org/wiki/Fej%C3%A9r_Lip%C3%B3t
 
Volt KPVDSZ/Bóbita/Nőegylet = ma Pécs egyik szégyene...
  A Mária és Mór utca sarkán is készítettem pár képet a Fejér Lipót házról, ezt néhány éve igen szépen felújították. Meglehetősen fura kontraszt a vele szemben álló KPVDSZ-szel szemben… Bekukkantottam a Mária utca elejére és a saroktól második házra nézve azonnal az jutott eszembe, hogy ez milyen sokáig viselte a háborús, majd később az 56-os lövöldözések nyomát. Talán ez volt az utolsó ház, amiről eltűntek ezek a nyomok és ahányszor elmentem előtte, bennem mindig összeszorult valami, mert ha valamitől, hát a háborútól mindig nagyon féltem – annyi szörnyű mesét hallottam otthon róla.
A Mária utcán aztán kelet felé fordulva elmentem a hajdani (ma szörnyű romos) Angster orgonagyár épülete előtt. Kár, hogy ez a ház senkinek se kell – bizonyára csillagászati árat kérnek érte – holott évtizedek óta üresen áll, s azt mindenki tudja, az üres házak hamarabb halnak, mint az élettel-teliek….Kicsit szomorúan láttam a valamikor mindenféle „kincsekkel” megrakott régiségkereskedő üres, piszkos ablakait,  de szerencsére a mellette lévő, érdekes, klinkertéglás épület – (ahová a szemfelszedőhöz vittem régen a harisnyáimat) jó állapotban áll ma is.


A klinkertéglás szép ház
Flórián tér
A volt halászcsárda....
Egy hangulatos esti kép, innen: http://www.bohemiasorkonyha.hu/pecs-belvaros
Apámék jártak hajdanában a Flórián téren  – már akkoriban is nagyon régi épületben lévő  - halászcsárdába,– ma Bohémia sörkonyha a neve. A kicsi térről öt utca szalad szanaszét és itt áll  a Szt. Flórián szobor. A török időben közkút állt itt, s 1825-ben került ide először szobor. Az eredeti – Kozma Erzsébet alkotása – homokkőből készült, az idők folyamán meglehetősen elkopott. Mégse került szemétbe, vagy roncstelepre, hanem jelenleg az Engel János úton áll a Tűzoltóság épülete előtt. Most egy ugyanolyan Flórián van a téren, mint a régi, de talán jobb minőségű anyagból készült, s tovább fog tartani.


Díszes kapu a Nagyflórián utcában
Ugyancsak a Nagyflórián utcában, egy ronda, lebontásra váró....
...és egy felújított, eladásra kínált öreg ház.

A Nagyflórián utcán aztán lementem a Király utcába, és a Búza térig elsétáltam, ott meg buszra ültem, s hazajöttem. Itthon meg gondoltam, hogy a képek szöveg nélkül mit sem érnek, hát kanyarítottam hozzájuk egy kis „mesét”.

                                                              *****************

(Zárójeles megjegyzés: ezt az anyagot két napig "szenvedtem fel" a netre. Fogalmam nincs, mi az oka, de a képeket gyötrelem volt feltölteni. Van valakinek valami elgondolása, mi lehet a baj ??? Előre is köszönöm !) 









8 megjegyzés:

  1. Köszönöm a pécsi kirándulást. még kisiskolás koromban jártam egyszer ott egy osztálykirándulás alkalmával, de nem sok mindenre emlékszem belőle... szégyenlem is.
    Örülnék további hasonló kirándulásoknak!

    Nézd meg a képek méretét. Lehet, hogy nagy a méretük a szokottnál és ezért tartott sokáig a feltöltés. Én tapasztaltam már hasonlót.
    De az is lehet, hogy épp akkor "karbantartott" a google, az is lelassítja a feltöltéseket. Más ok nem jut eszembe.

    VálaszTörlés
  2. Látod, a sarki ház miatt írni akartam a tulajoknak, mi lehet a sarki "izé"? Belülről, ha nem is tudják, de látható ha kút lett volna pl. vagy vízvevő hely? Vagy csodakút? Valami régi forrás a Mecsek oldalán, alján?

    VálaszTörlés
  3. Néztem én is múltkor a Bóbita "házát", ez volt anno a Doktor Sándor művház, jól emlékszem?

    VálaszTörlés
  4. Kavics: Úgy látszik, valóban Google karbantartás volt, ma már gyorsabb volt minden - de hát ezzel az anyaggal megszenvedtem rendesen. A méreteken nem változtatok 1200x800asakat teszek fel.(Ritka kivételek vannak csak.)

    Holdgyöny: NEM ! a régi DOZSO (=Doktor Sándor Műv. Ház) - a Zsolnay negyedben van, viszont tény, MOST abban van a Bóbita. Ez a lepukkant réi a KPVDSZ és régen meg ebben volt.
    A József utca sarki házba meg komolyan mondom legközelebb, ha arra járok bemegyek, vagy becsöngetek. Izgat, mi lehet az a rácsos izé....

    VálaszTörlés
  5. Örülnék a bekopogtatásnak, nagyon kíváncsi vagyok. S képzeld, a múltkor olvastam egy könyvet, akkor kapizsgálni kezdett, mi lehet ez, aztán, mert öregszik az ember elfeledtem. Mindent azonnal le kell írni, megkeresni, mert így járok.

    VálaszTörlés
  6. Lelkifurdalás részemről. Elképzelem,magát a távolságot,amit én (de talán más "szépkorú" is ) a fájós lábával és egyéb testi panaszaival...minden bizonnyal eléggé nehezen tenne meg ?-nekünk meg csak nézni/olvasni kell. (emlékek ide vagy oda, vagy a szép őszi időjárás és ne soroljam.)Elismerésem !
    Szokás szerint elkezdtem egy-egy (általam is ismert) épület "adatait" megkeresni (sajnos kevés sikerrel) - most csak egy példa Angster
    Hagyján ! - mert ami (nekem) sajnálatosabb az az,hogy "amit eddig tudtam"- azt is egyre jobban elfelejtem. Főleg azt,hogy milyen linkek "alatt" lehetett megtalálni. Van egy fotó a "sarokházról" ( meg golyó ütött nyomok említése" ) kb. ott van a Mária u. 25 sz. ház is - az "alaposan betett nekem" - mert összekevertem a volt Kulich Gyula - ma Papnövelde u.19 sz. házzal !-és pl. Szántho Antal építész neve sem jutott szembe.
    [ Mindennek ehhez a "körsétádhoz" ugyan sok köze nincs. ]
    Szantho Antal (Bocs' ha nem működne - ill. akit érdekelne, olvassa végig.)
    Talán még annyit : szerintem nem Húsipari volt a neve, hanem Baranya megyei Állatforgalmi Vállalat - vagy valami ilyesmi.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem Holdgyöngynek van "igaza" -- bár most nincs időm kutakodni a link után - ( összevonták a Dr.Doktor Sándor Műv.Házat - a Zsolnayban lévő Műv. házzal vagy hogy) pl. a "híres" Funny Fools együttes ( Kaponyáék) is úgy írják, hogy a "Doki-ban" játszottak, 60-as évek elején. (1965)
    Akit még régebbi időszak is érdekelne Pécs, Jótékony Nőegylet I. (Googleba írva)
    Szerintem a KPVDSZ (?) - az a József utcában volt.

    VálaszTörlés
  8. @x: Igazad van javítottam is, anno Állatforgalmi volt, aztán később lett Húsipari.
    A KPVDSZ - igen, eredetileg a József utcában volt, de annak beszakadt a teteje - vagy valami komoly baja lett. Én úgy emlékszem, a "Nőegyletet" is hívták egy időben, tán a József utcai bezárása után KPVDSZ-nek.
    Én még sosem hallottam, hogy a a DOZSO-t DOKI-nak mondták volna, ugyanis ez a DO(ktor Sándor) ZSO(lnay Műv.ház) rövidítése volt.

    VálaszTörlés