2014. november 12., szerda

A giccsvonat megérkezett Pécsre is !

ITT A FOLYTATÁS: http://index.hu/belfold/2014/12/04/weores_sandor/



Kár, nagy kár, hogy nem értesülten erről az akcióról időben.
Ott lettem volna. Nem is olyan régen írtam a kaposvári „szobrokról” – meg hogy nekem nem tetszenek… Na, most aztán végre Pécs is kapott egy ilyen giccsparádét. Tényleg rohadtul hiányzott, nem is tudtam már hónapok óta, mi a bajom. Hát ez, valószínű ez hiányzott nekem is…..

Szegény, szegény Weöres….
És gazdag, gazdag művész úr, akinek – ezek szerint – semmi se elég. Vajon hol lesz a következő szobrának avatása? És vajon mennyiért fogja bronzba álmodni ?
  


 


Az alábbi idézet innen való:

TESTAMENTUM
Ha valaha síremléket, szobrot, emléktáblát kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat:
„Az emberiség akkor fog boldogulni,
– ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.
– ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.
– ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni.
– ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának.
Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai.”
Weöres Sándor



2 megjegyzés:

  1. Örültem, hogy beraktad (mellékelted) a Népszabadság cikket is. Szerintem azzal együtt teljes a kép... eléggé sok kommentet olvastam és (szokás szerint ?) - "zsigerből," vagy első felindultságból szóltak hozzá elég sokan... (Úgy emlékszem, a kozterkep.hu oldalon több szobra is látható az alkotónak.)
    Természetesen minden relatív !- kinek-mi teszik, vagy ellenkezőleg.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, minden relatív - de nekem nagyon nem tetszik....

    VálaszTörlés