2014. november 14., péntek

Csillagok
Az a lehető legrosszabb, ha kora-hajnali felébredéskor egy izgalmas, érdekes tévé műsort fogok ki. A  történelmi, általános természeti témákon többnyire vissza tudok aludni – de nem a csillagászati műsorokat nézve. Már nem először tapasztalom, olyan éber leszek, hogy akár fel is kelhetnék. Ha pedig valami érdekeset hallok, akkor a mellettem lévő kisasztalon mindig bevetésre kész naptár hátsó lapjaira feljegyzéseket készítek…

Tegnap ezt írtam fel:
„5-6 milliárd év múlva összeütközünk az Andromedával.
A sötét anyag tartja össze a galaxisokat, de hogy ez mi, pontosan, azt nem tudjuk.
Hubble (http://hu.wikipedia.org/wiki/Edwin_Hubble) jött rá, hogy igen sok  galaxis van még a miénken kívül. 
A mi tejútrendszerünk (galaxisunk) 200-400 milliárd csillagot tartalmaz.”


(Tudod-e miért ez a neve ? A görög „gala” szó jelentése tej. A monda szerint ugyanis a Tejút a Herkulest szoptató Héra istennő szétfröccsent teje. A világon így tartják „nyilván” - és most nem térnék ki arra, hogy a magyaroknak ez SE jó, mi ezt is másképp nevezzük….)

Aztán másnap a feljegyzésekkel kapcsolatban elkezdek szörfölni, kutakodni a neten. Mivel szóba került, hogy az Andromeda lesz a végzetünk egyszer valamikor, hát Andromeda után kezdtem nyomozni. Bevallom, nem ismerem behatóan a görög mitológiát, és örömmel olvastam, amit találtam. Ezt: 

„A Perzeusz-legenda fontos helyet foglal el a görög mitológiában. Mint a neve is sugallja, Perzeusz magának Zeusznak a gyermeke, de halandó. Felnőtt korában sok kalandban volt része, innen van kedvenc szárnyas lova, Pegazus is. Egyik hőstette volt, hogy a szörny Medúza (Gorgó néven is emlegetik) fejét levágta. Ez azért volt nagy tett, mert medúza fején haj helyett kígyók tekeregtek, és olyan iszonytató volt, hogy aki ránézett, az nyomban kővé vált. De jött Perzeusz, és egy ravasz fogással élve - nevezetesen a pajzsát tükörnek használva, a szörnynek csak a tükörképét nézte - levágta a rettegett fejet. Eme kalandjáról repült hazafelé, amikor Etiópia partjai fölé érve nagy csoportosulást vett észre. Kíváncsian leszállt, és maga a király, Kefeusz mondta el néki a történeti hátteret.
Történt ugyanis, hogy a király felesége, Kassziopeia királyné úgy eltelt a szépségével, hogy azt merte állítani, hogy szépsége vetekszik a szirénekével. Erre természetesen a szirének rettenetesen megdühödtek, s bepanaszolták a királynét Poszeidónnál, a tengerek uránál. Poszeidón büntetésből egy hatalmas Cetet küldött a partokhoz, mely hatalmas pusztítást végzett a partokon. Kefeusz bölcsei rájöttek, hogy csak úgy tudják a szirének haragját jelképező Cetet megfékezni, ha a királylányt, Andromédát feláldozzák a szörnynek.
Így is történt, épp ekkor hozták a partra Andromédát, s a sziklákhoz láncolták. Csakhogy Perzeusz első pillantásra beleszeretett Andromédába, s azonnal cselekedett. Pegazus hátán a már közeledő szörny fölé repült, gyorsan elővette a levágott Meduza-főt, aminek látványától a Cet azonnal kővé változott, s az ország megmenekült a csapástól. Természetesen Perzeusz feleségül vette Andromédát, sok gyermekük született, szóval minden jó ha a vége jó...”http://saros139.csillagaszat.hu/cskep/perseus.htm 


Elmerengtem azon, hogy a régiek milyen szép és értelmes/értékes neveket adtak a csillagoknak, az "új kor embere" meg sokszor csak betűkkel, számokkal jelzi őket. Igaz, tán nincs is annyi szép név, amennyi szép csillag...
Mivel nem tudtam az NGC és az M jelölések eredetét, hát erre is rákerestem:                      
 Az 1888-től 1908-ig terjedő időszakban Dreyer dán csillagász és munkatársai hozták létre a New General Calatogue (NGC) gyűjteményt
A Messier-katalógus Charles Messier francia csillagász által 1758 és 1782 között összeállított katalógus, amely a legfényesebb mélyég-objektumokat tartalmazza.

Kár, hogy (valószínű) nincs újjászületés, pláne nem kívánság szerinti – ugyanis az alpesi tehenészlány  után mondjuk csillagászként szeretnék újjászületni…
 
Itt van még pár szép, érdekes fotó a témához tartozóan: http://www.femina.hu/terasz/dobbenetes_felvetelek_vilagur?img=0&code=0000132096uhew#kepgaleria4 megjegyzés:

 1. Szóval nem mondom,hogy ne lenne érdekes, viszont mostanában az üstökösre való leszállás ( Philae)nagyobb "durranásnak" számít.Tegyem hozzá,hogy -benne - magyar részvétellel. stb.

  VálaszTörlés
 2. Már vártam Tőled egy hasonló bejegyzést, a) mert tudom, hogy mennyire érdekel ez a téma, b) mert most minden médiából a Philae "folyik" (tudom, hogy mely médiákat részesítesz előnyben)
  Köszönöm, érdekes volt.
  Én azért nagyobb esélyt adok a tehenészlány vagy a csillagász lehetőségnek a valószínűtől. :-)

  VálaszTörlés
 3. Kösz Kavics a vigasztalást. Esetleg rangsorolhatom is, először legyek tehenészlány és a következő életben csillagász :-)

  VálaszTörlés
 4. Inkább meggyőződés, mint vígasz :-) hogy melyik..? Amelyik belülről közelebb áll hozzád, az jön előbb. :-)

  VálaszTörlés