2014. november 23., vasárnap

Elolvasásra ajánlom:




Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez (A betegség jelentése és jelentősége)

A napokban ismét kezembe vettem egy sok sok évvel ezelőtt vásárolt és többször is olvasott könyvemet, mert nehezen birkózom meg a bajaimmal. Reméltem, találok választ a kérdéseimre, és bizony érdemes volt újfent elolvasnom, hogy ráébredjek bizonyos elfojtott, vagy készakarva a gondolataim legmélyére lenyomott  megérzésemmel…Nem, nem vagyok boldog, de talán könnyebben elviselem.

Csak „úgy találomra” kimásolok pár mondatot:
„….Tetteiken keresztül  bizonyítani akarnak valamit a világnak, holott valójában senki sem kéri s nem várja tőlük e bizonyítékokat – önmagunkon kívül. Aki túl sokat teljesít, minél előbb kérdezze meg önmagától, hogy miért teszi ezt, így nem éri majd akkora csalódás. Ha őszinte magához meg fogja találni a választ: azért, hogy elismerjék, azért, hogy szeressék. Bár a teljesítményt kizárólag a szeretet keresése motiválja, kielégülést nem nyújthat, mert a tulajdonképpeni cél ezen az úton nem érhető el.  A szeretet céltalan és nem lehet megszolgálni.”
Vagy egy másik mondat az ízületi betegségekkel kapcsolatban:
Majdnem minden reumás páciens előtörténetében rendkívüli aktivitást, mozgékonyságot találunk…. Túl lelkiismeretes, perfekcionista, mazochista depressziós, ami az önfeláldozás igényében, túlhajtott segíteni akarásban nyilvánul meg, ehhez társul még viselkedésének eltúlzott moralitása, s a depressziós lehangoltságra való hajlam.  A belső egyensúly elvesztése a testben tünetként manifesztálódik.”
És végül még egy:
„…a testnek kell megélnie azt, amit az érintett személy pszichésen nem mer átélni, nem mer bevallani magának.”
Sorolhatnám…. Akinek van érzéke az efféle dolgokhoz, ajánlom a könyvet elolvasásra.

Az alábbiakban itt egy rövid kis ismertető a  http://moly.hu –ból:

„Aki beteg – orvoshoz fordul. Gyógyulni akar, az orvos pedig gyógyítani. S a közös munkálkodás, a betegség „legyőzésének" harci mámorában egyikük sem teszi föl a kérdést: mit jelent a betegség? Miről árulkodik a tünet? Ez a könyv éppen e kérdésekre keresi és adja meg a maga sajátosan új válaszait. Minden betegség valamilyen lelki konfliktus testi megjelenési formája – állítják a szerzők. Gyötörjön bennünket akár fogfájás vagy bélhurut, asztma vagy reuma, viszketegség vagy magas vérnyomás – mindezek hátterében pszichés zavarok állnak. Sőt, még az országúti balesetek sem történnek „véletlenül". A cél tehát nem csupán a betegség „meggyógyítása", nemcsak a fizikai-fiziológiai működésünkben bekövetkezett „hiba" kijavítása, hanem a betegség szimbolikájának feltárása és a páciens alapvető problémájának megoldása. Vagyis a teljesség felé vezető utat mutatja meg a könyv; azok számára készült, akik valóban szembe akarnak és mernek nézni önmagukkal – betegségükkel és azzal, amiről ez a betegség árulkodik.” 





                              **************************
A kicsit tán elvont témához  írok azért valami valósat ide a végére, olyan igazi magyarosat a 21.századból.
Olvasom egy hetilapban: hogy szike helyett ma már milyen gyakran és milyen eredményesen használnak lézert. Az u.n. lágylézerek kiválóan alkalmazhatók fájdalom csillapításra. Elég a kérdéses területet néhány hétig rendszeresen kezelni  lézerrel, hogy enyhüljön, vagy teljesen elmúljon a fájdalom.
És mit csinálnak ma Magyarországon(=Pécsett)? Felír az ortopédus 10 lézer kezelést (=10x 5 perc) – ezt,  miután kizarándokolsz ennek a szerencsétlen városnak EGYETLEN fizioterápiás kezelőhelyére, úgy kapod meg, hogy: első hét 3, második hét 2, harmadik hét 3, negyedik hét 2 kezelés.
És akkor most csodálkoznom kellene, hogy nem hat ?
Ezt bizony, akármennyire is nem szép, csak úgy tudom megfogalmazni, hogy adtunk a sz@rnak egy pofont.
Mert semmit se ért – de mindenki megtette a kötelességét, pontokat szerzett, díjat számolt fel. A beteg meg nyugodtan dögöljön meg. Pláne, ha már amúgy is öreg.



5 megjegyzés:

  1. A német verzióba már bele-beleolvastam és minden szavával egyetértek. Meggyőződésem, hogy minden szervi probléma is lelki dologra vezethető vissza és nincsenek véletlenek, itt sem, ebben sem.
    Szerintem már gyerekként kéne ezt tudatosítani, tanítani, mert az emberek nagy része kineveti, elutasítja ezeket a nézeteket és inkább gyógyszereket kapkod be és az orvostól(?) egy istentől várja a segítséget.

    VálaszTörlés
  2. A baj ott van Kavics, hogy senkinek sem ÉRDEKE, hogy ez a tudás "terjedjen". Az egészségügy és a vallás is profitál a bajainkból.
    Én csak azt sajnálom, hogy a keleti (pl.kínai, vagy tibeti) gyógyítok igen kevesen jönnek el idáig, és megtartják a tudásukat maguknak. Ámbár lehet, hogy ez is a jövőbeni kiválasztódást és változást szolgálja...?

    VálaszTörlés
  3. AF, nekünk önmagunknak az érdeke. Az egyes ember kellene, hogy kinyissa a szemét önmagára és családjára kellene csak tekintenie.
    Annyi könyvet olvasunk/olvashatunk, nem beszélve az internet adta információkról. Alig látok kedvezőbb lehetőségeket.
    (Vagy lehet, hogy épp ez a "baj"...? Régen a szájhagyomány által terjedt dolgok nagyobb hatással voltak őseinkre...?)

    VálaszTörlés
  4. Megjegyzem, sok évvel ezelőtt (?) - amikor még a Munkácsy M.u.-i rendelőintézet működött,(gerincműtétem után) - magam is részesültem lézerkezelésben. (Hogy még hányféle más kezelésben is, azt nem is sorolom) Pozitív hatását nem tapasztaltam. Amit tudok : általában 10 kezelést írt fel a reumatológus,de ha kértem,(volna) akkor ismét felírta.(volna) Nem teljesen értem a "panaszodat" - mert mire gondoltál ? - hogy majd folyamatosan ( minden nap) csinálják ? - mert semelyik kezelést sem csinálják naponta !- Általában egy-egy kezelés között 1-2 nap szünet van. " A kezelés száma és gyakorisága a betegség típusától függ, hetente kétszer- háromszor." ( Olvasom egy lézeres kezelést leíró anyagban is.)Abban egyetértek, kevés hely van Pécsett,ahol a kezeléseket megkaphatnád. " Kevés a víz és sok a fóka." - sajnos.

    VálaszTörlés
  5. @x: az én orvosom azt mondta, jobb lett volna, ha a 10 lézert 10 egymás utáni napon kapom, s az itthoni 15 ultrahang egymás után valóban hozott is eredményt.

    VálaszTörlés