2014. november 19., szerda

Ez van….




Egy kedves barátomtól érkezett a hír: a Tesco-ban  szeletelt medvehagyma kapható, melynek származási helye  Bosznia-Hercegovina!
Ára 279.- Ft, (6 gramm) vagyis 1 kg 46.500 Ft.
Ugyanez a termék az interneten is megvásárolható 309 Ft-ért, azaz 1 kg 51.500 Ft.

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a Mecseken rengeteg medvehagyma nő - és néhány véletlenül kihúzott hagymácska otthoni elültetésével hamarosan  saját medvehagyma ültetvényetek lehet. (Nekem is van.)
Talán olyan is van, aki olvasta Nagy Bandó András  "Orfűi medvehagyma kincseskönyv"-ét.

Ilyenkor szokott "elszállni az agyam" - mert hát miért is hozunk/veszünk ilyent ? Ráadásul jó drága pénzért - őszintén szólva nem is tudva azt, hogy valójában mi van benne....
Avagy megkérdezném, ki tudja bizonyítani,  hogy Bosznia-Hercegovinából származik ? Tavalyelőtt a Remeteréten láttam, hogy csapatokba szerveződött ember-gárda gyűjtötte és teherautóra pakolták fel….Nem tudom, engedéllyel-e, vagy anélkül, de mivel semmit sem lehet kizárni, megeshet, hogy pontosan ez a medvehagyma került most vissza hozzánk drága importként…Ennél már csak az lenne szebb (persze nem lepne meg ez se), ha még csak nem is utaztatták volna meg ezt a medvehagymát, hanem egyszerűen rányomtatták származási helynek a másik országot....

6 megjegyzés:

  1. Csak egy megoldás van : leszabotálni és nem vásárolni ezt az árút - igy müködik a piacgazdaság. Ha nem tudják eladni, beszüntetik a termelést (vagy lopást?).

    VálaszTörlés
  2. Ezeket én sem értem, de a kertembe én is ültettem medvehagymát. Egy bácsi szokott árulni a városban töveset is, már szépen szaporodik.Az is csoda számomra,hogy a mi kertünkben megmaradt.:)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy Piros is írta, nem venni.
    Én tavasszal szedtem annyit, hogy adagonként lefagyasztottam, van télire és tudom hogy hazai.
    Tudatosan nem veszek semilyen árut pl. Hollandiából, Marokkóból (nálunk gyakoriak, az innen jövő termékek leggyakorabban nem tiszta körülmények között termesztettek) Akkor inkább azt nem eszünk, találok más megoldást... még (de az is lehet, hogy azokról még nem tudok mindent) :-( Nem könnyű.

    VálaszTörlés
  4. Nem írtam, de én valójában azon csodálkozom, hogy mindezt egy magyar cég dobja piacra - az más kérdés, hogy talán a nyereség reményében - de hát akkor is. Áruljon szegedi paprikát - O.K. De medvehagymát ? vagy csak arra cuppantak rá, hogy ez a növény Nagy Bandó óta ismertebb, mint régen ?
    Csak remélni tudom, hogy nem veszik sokan....Ámbár hát akinek a mecseki szedés nem fér bele a "képernyőjébe" - annak beszélhetek....

    VálaszTörlés
  5. Talán nem véletlen, hogy - lehet - majd ez lesz ? 2015-az év vadvirága
    Nem "védem" Bandót,de a medvehagyma "népszerűsítése," valamivel korábban elkezdődött ? - könyve (első kiadása)2006 - és (gondolom) szakácskönyveket és/vagy gasztroblogokat többen olvasnak,mint Nagy Bandó könyveket ? Mellesleg ( a könyvben) elég hosszasan ír a medvehagyna földrajzi elterjedéséről is. (igaz,terjeszkedése régi vitatéma és nagyrészt tudományosan megalapozatlan.)
    [ Más : a "szegedi" (őrölt) paprika nagy része nem magyar paprikából készül !- (olvasható a csomagoláson )-de az egy más történet. ] [... mint az is, hogy Kínába (?) fogunk mi magyarok szarvasgombát exportálni. Pontosítandó ] (Igaz, szarvasgombát már tudunk "termelni" - lehet,hogy medvehagymát is tudnánk ? ]

    VálaszTörlés