2014. november 15., szombat

Kereszt-kérdés
Nem nagyon hiszem, hogy valaki is válaszolni tudna a kérdésemre, de felteszem, hiszen néha olyan elképesztő és hihetetlen dolgokat élek  meg a blogírás kapcsán, hogy magam se akarom sokszor elhinni….
Szóval a kérdés az lenne, hogy milyen vallásé lehet a füles kettős kereszt ???
Egy kedves barátom fotózta ezt:
Linsenbergi bildstock  (Lencsehegyi képoszlop)  Versend és Babarc között 
Képoszlop (Bildstock): A bel- és külterület határára képoszlopokat állítottak, de valószínű fogadalmi vagy egyéb vallási oka is lehetett.  Útszéli szentképtartónak is nevezik őket. A képoszlopok kőből illetve betonból készült oszlopok, amelyek felső részében egy fülkeszerű mélyedésben bádoglemezre festett képet helyeztek el. Az oszlop tetején vaskereszt volt. A funkciójuk nem teljesen tisztázott. A legvalószínűbb feltételezés, hogy határjelző szerepet töltöttek be, és a belterület és külterület illetve a dűlők határán álltak. De ismerünk olyat is, amelyet szerencsétlenség helyszínén állítottak fel emlékül. Mikor a falubeliek elmentek a képoszlop előtt, keresztet vetettek és németül mondták, hogy „Dicsértessék a Jézus Krisztus". Azt is mesélték, hogy ha a vihar a határban érte az embereket, odamentek a legközelebbi képoszlophoz és addig imádkoztak előtte, míg el nem vonult a vihar. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/pilisszentivani_fuzetek/szulofoldem_szep_hatara_2/pages/001_hatar_es_dulonevek.htm


 

Elég sok keresztes témát átnézett(átnéztünk) – de nem találtunk magyarázatot arra, hogy a lotharingiai kettős-keresztre, ami kissé egy bizánci keresztre is hasonlít,  miképp kerülhetett fel egy „fül” (=a füles kereszt felső vége)?
Nos, ha egész véletlenül valaki mégis tudná a megfejtést, örülnék, ha megírná…
Itt vannak az ismert keresztfajták:

Persze nem  lehet kizárni, hogy az alábbi szövegek közül bizonyos tételek mégiscsak ismertek voltak, s akkor esetleg van magyarázat:

„Az ankh-ot,  az egyiptomi hurkos keresztet egyik legfontosabb amulettként viselték. Az egyiptomiak Tau formájában tiszteltek. A Tau az egyiptomi hajók jele volt, mely a lelkeket az alvilágba szállította. Az ankh, füleskereszt vagy Nílus-kereszt máig népszerű és egyetemes szimbólum, az élet kulcsa… Számlálhatatlan mennyiségben tűnik fel az egyiptomi és kopt emlékeken.
Nemcsak a véges földi életet jelképezte, hanem a halál utáni megdicsőült halhatatlanságot is. A lélekmadár az életet viszi szárnyán a magasba és a kulcsot, amely a szabadulás kapuját nyitja. A kör hozzáadása ezen a helyen vagyis a legfelsõbb égi síkon, az isteni ideát, az eszmét, a mentálsíkon a végső magasságot, a Harmadik Szemet jelenti….”(Idézet innen: http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=3251)

Mindenesetre különös lenne, ha ennek a (világvégi) keresztnek az állítói valamikor tán az 1900-as évek elején, vagy még előbb (?) tudtak volna az egyiptomi ank jelképrendszeréről. Én mégis valahogy ezt látom az egyetlen megoldásnak, csak mondjuk olyan szinten, hogy ez a fajta jel a kereszten – mint a fenti szövegben is olvasható: „Nemcsak a véges földi életet jelképezte, hanem a halál utáni megdicsőült halhatatlanságot is” – és akkor helye lehet akár a kettős kereszt tetején  – még ha nem is szokványos, vagy gyakran alkalmazott megoldás. És akkor is, ha állíttatói, vagy a kereszt készítője pontosan nem is tudta, hogy mit, miért von össze egy jelképben. Egyszerűen csak csinált egy keresztet – saját elgondolása szerint beletéve ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit - hiszen láthatott többféle keresztet.

Én meg töröm a fejem…s nem jutok semmire….

Azért örülnék, ha valaki megcáfolna….

5 megjegyzés:

 1. Most írta nekem egy muzeológus, hogy szerinte is csak gondolt egyet.

  VálaszTörlés
 2. Köszi Holdgyöngy - átkutattuk az egész netet - ketten is kerestük - de semmi hasonlót nem találtunk, hát ezért gondoltam, hogy ez csak valamiféle "rögtönzés" lehetett....

  VálaszTörlés
 3. Én ezt a témát is "eltenném" azon gondolataim közé, hogy attól,hogy valamit nem tudok,nem hiszek (!) - az attól még létezhet.Nem is csodálom, hogy pl. a számítógép segítségével sem találtatok rá magyarázatot. (Kutatásokat érdemesebb pl. levéltárakban végezni - stb.) Miért lenne "különös," hogy kb. 1900-ban -vagy még előbb, tudtak az ankhról ? Tudtak róla pl. a kereszteslovagok is...(hogy másokat most ne is soroljak) - így aztán éppenséggel tudhatott a kereszt készítője,ill. az, aki megrendelte,hogy ilyet készítsenek. Mindenesetre "jó szeme" volt annak,aki észrevette,ill. nem ment el a téma mellett,hanem egy kicsit elgondolkodott azon, mit is lát.

  VálaszTörlés
 4. Szerintem nem lehet véletlen. A prózai magyarázata szerintem az lehet, hogy egy kettős keresztet akart a megrendelő tetejére. A kovácsnak meg egy nyakba akasztható keresztet mutatta meg mintának. A nyakba akasztható kereszten volt a végén lyuk a láncon való átfűzéshez. Szerintem ez azért lehetett így, mert a keresztek végződése sem szokványos, hanem olyan barokkban alkalmazott forma.

  VálaszTörlés
 5. Múltmentő, a te magyarázatod tetszik és tökéletesen elfogadhatónak, hihetőnek érzem.Igen sokféle kereszt-formát átnéztem a napokban - (itt köszönöm mindenkinek, aki levélben küldött ötleteket) de pontosan ilyen formájú keresztet nem ismer a szakirodalom. De én azért nagyon örülök, hogy sikerült valami ritkaságot bemutatni....Itt jegyzem meg, hogy a keresztet és az egész témát
  INNEN HOZTAM

  VálaszTörlés