2014. november 15., szombat

Kereszt-kérdés

Nem nagyon hiszem, hogy valaki is válaszolni tudna a kérdésemre, de felteszem, hiszen néha olyan elképesztő és hihetetlen dolgokat élek  meg a blogírás kapcsán, hogy magam se akarom sokszor elhinni….
Szóval a kérdés az lenne, hogy milyen vallásé lehet a füles kettős kereszt ???

Egy kedves barátom fotózta ezt:
Linsenbergi bildstock  (Lencsehegyi képoszlop)  Versend és Babarc között 
Képoszlop (Bildstock): A bel- és külterület határára képoszlopokat állítottak, de valószínű fogadalmi vagy egyéb vallási oka is lehetett.  Útszéli szentképtartónak is nevezik őket. A képoszlopok kőből illetve betonból készült oszlopok, amelyek felső részében egy fülkeszerű mélyedésben bádoglemezre festett képet helyeztek el. Az oszlop tetején vaskereszt volt. A funkciójuk nem teljesen tisztázott. A legvalószínűbb feltételezés, hogy határjelző szerepet töltöttek be, és a belterület és külterület illetve a dűlők határán álltak. De ismerünk olyat is, amelyet szerencsétlenség helyszínén állítottak fel emlékül. Mikor a falubeliek elmentek a képoszlop előtt, keresztet vetettek és németül mondták, hogy „Dicsértessék a Jézus Krisztus". Azt is mesélték, hogy ha a vihar a határban érte az embereket, odamentek a legközelebbi képoszlophoz és addig imádkoztak előtte, míg el nem vonult a vihar. http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/pilisszentivani_fuzetek/szulofoldem_szep_hatara_2/pages/001_hatar_es_dulonevek.htm


 









Elég sok keresztes témát átnézett(átnéztünk) – de nem találtunk magyarázatot arra, hogy a lotharingiai kettős-keresztre, ami kissé egy bizánci keresztre is hasonlít,  miképp kerülhetett fel egy „fül” (=a füles kereszt felső vége)?
Nos, ha egész véletlenül valaki mégis tudná a megfejtést, örülnék, ha megírná…
Itt vannak az ismert keresztfajták:

Persze nem  lehet kizárni, hogy az alábbi szövegek közül bizonyos tételek mégiscsak ismertek voltak, s akkor esetleg van magyarázat:

„Az ankh-ot,  az egyiptomi hurkos keresztet egyik legfontosabb amulettként viselték. Az egyiptomiak Tau formájában tiszteltek. A Tau az egyiptomi hajók jele volt, mely a lelkeket az alvilágba szállította. Az ankh, füleskereszt vagy Nílus-kereszt máig népszerű és egyetemes szimbólum, az élet kulcsa… Számlálhatatlan mennyiségben tűnik fel az egyiptomi és kopt emlékeken.
Nemcsak a véges földi életet jelképezte, hanem a halál utáni megdicsőült halhatatlanságot is. A lélekmadár az életet viszi szárnyán a magasba és a kulcsot, amely a szabadulás kapuját nyitja. A kör hozzáadása ezen a helyen vagyis a legfelsõbb égi síkon, az isteni ideát, az eszmét, a mentálsíkon a végső magasságot, a Harmadik Szemet jelenti….”(Idézet innen: http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=3251)

Mindenesetre különös lenne, ha ennek a (világvégi) keresztnek az állítói valamikor tán az 1900-as évek elején, vagy még előbb (?) tudtak volna az egyiptomi ank jelképrendszeréről. Én mégis valahogy ezt látom az egyetlen megoldásnak, csak mondjuk olyan szinten, hogy ez a fajta jel a kereszten – mint a fenti szövegben is olvasható: „Nemcsak a véges földi életet jelképezte, hanem a halál utáni megdicsőült halhatatlanságot is” – és akkor helye lehet akár a kettős kereszt tetején  – még ha nem is szokványos, vagy gyakran alkalmazott megoldás. És akkor is, ha állíttatói, vagy a kereszt készítője pontosan nem is tudta, hogy mit, miért von össze egy jelképben. Egyszerűen csak csinált egy keresztet – saját elgondolása szerint beletéve ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit - hiszen láthatott többféle keresztet.

Én meg töröm a fejem…s nem jutok semmire….

Azért örülnék, ha valaki megcáfolna….

16 megjegyzés:

  1. Most írta nekem egy muzeológus, hogy szerinte is csak gondolt egyet.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Holdgyöngy - átkutattuk az egész netet - ketten is kerestük - de semmi hasonlót nem találtunk, hát ezért gondoltam, hogy ez csak valamiféle "rögtönzés" lehetett....

    VálaszTörlés
  3. Én ezt a témát is "eltenném" azon gondolataim közé, hogy attól,hogy valamit nem tudok,nem hiszek (!) - az attól még létezhet.Nem is csodálom, hogy pl. a számítógép segítségével sem találtatok rá magyarázatot. (Kutatásokat érdemesebb pl. levéltárakban végezni - stb.) Miért lenne "különös," hogy kb. 1900-ban -vagy még előbb, tudtak az ankhról ? Tudtak róla pl. a kereszteslovagok is...(hogy másokat most ne is soroljak) - így aztán éppenséggel tudhatott a kereszt készítője,ill. az, aki megrendelte,hogy ilyet készítsenek. Mindenesetre "jó szeme" volt annak,aki észrevette,ill. nem ment el a téma mellett,hanem egy kicsit elgondolkodott azon, mit is lát.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem lehet véletlen. A prózai magyarázata szerintem az lehet, hogy egy kettős keresztet akart a megrendelő tetejére. A kovácsnak meg egy nyakba akasztható keresztet mutatta meg mintának. A nyakba akasztható kereszten volt a végén lyuk a láncon való átfűzéshez. Szerintem ez azért lehetett így, mert a keresztek végződése sem szokványos, hanem olyan barokkban alkalmazott forma.

    VálaszTörlés
  5. Múltmentő, a te magyarázatod tetszik és tökéletesen elfogadhatónak, hihetőnek érzem.Igen sokféle kereszt-formát átnéztem a napokban - (itt köszönöm mindenkinek, aki levélben küldött ötleteket) de pontosan ilyen formájú keresztet nem ismer a szakirodalom. De én azért nagyon örülök, hogy sikerült valami ritkaságot bemutatni....Itt jegyzem meg, hogy a keresztet és az egész témát
    INNEN HOZTAM

    VálaszTörlés
  6. Most fedeztem fel ezt az oldalt. Meglepetten néztem a fotókat és olvastam végig a hozzászólásokat. Helyi lakos vagyok gyerekkorom óta ismeren ezt a képoszlopot. Sőtt a falu határában van még egy ilyen! Kicsit utána járok én is a pontos történetének! Sajnos a cikk megjelenése óta 4 év telt már el, remélem olvassam még a szerző!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a te felfedezésedet, csak írd meg, hogy hol lehet megnézni/elolvasni.Én nem vagyok FB tag és elég sok olvasóm sem az. De kíváncsi lennék a sztoridra - szóval jó lenne, ha olyan helyen közölnéd, ahol bárki olvashatja. Ha nincs erre lehetőséged, akkor én a blogomban szívesen helyet adok a történetednek!
      A kommenteléssel légy türelmes, a régi anyagokhoz írt kommenteket - biztonsági okból - nem engedem azonnal megjelenni, de (mint látod), naponta ránézek a "félretett" anyagokra is! :-)

      Törlés
  7. Annyit sikerült kiderítenem hogy kb. mikor épült. Szajk temploma-kápolnái az 1700-as évek végén már megvoltak. Megnéztem az első katonai felmérés térképét azon még nincs jelölve de viszont a második felmérésen már jelölik őket! Igy kb az 1800-as évek elején épülhettek. A tetején lévő keresztről sok infóm nincs de viszont él még a faluban annak a kivács mester leszármazottja aki talán készíthette. Ők generációk óta ezt a mesterséget űzték. Esetleg még a levértárban kell utána nézzek a pontos keletkezési dátumnak. Viszont az nagyon is érdekelne milyen festmények is lehettek pontosan a képoszlop 3 fülkéjében. Sajnos az évek alatt nagyon romos állapotba került.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom, mit sikerül kinyomoznod.
      Nem tudsz róla, hogy esetleg ezeknek a halódó képoszlopoknak a helyrehozatalát tervezné valaki valamelyik faluban ? Mert van rá példa, nem is egy, ahol lelkes falubeliek felújították az ősrégi képoszlopaikat.
      Nyomozás szempontjából a levéltár is egy lehetőség, de valamelyik templomban nem próbáltál érdeklődni ? Akár ott is nyoma lehet. Versend és Babarc is szóba-jöhet.

      Törlés
  8. Tavasszal tervezem a teljes rekonstrukcióját! Én vagyok a terület tulajdonosa ezért szívügyemnek érzem ennek a műemléknek a megmentését! Teljesen eredeti állapotába szeretném visszaállítattni.A fülkéibe szeretném megfestetni a lemezre festett Szentképeket is. Ebben szeretnék tanácsot kérni milyen képek is lehettek!? ,, Hátha találok valahol valami írást róla,, Sajnos egy akácfa gyökerei miatt nagyon megdőlt, lesz vele dolgunk. Majd rögzítem a felújítás minden részletét és megosztom veletek!

    VálaszTörlés
  9. Ez a képoszlop Szajk közigazgatási területén helyezkedik el így Versenden vagy Babarcon semmilyen irásos forrást nem találnék róla. De a korabeli dokumentumok a pécsi levéltárban esetleg megtekinthetők.Mivel pár éve bekerültek oda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képoszlopok felújításában az alábbi blog tulajdonosa a "nagy mester" :-)
      http://baranyaidombsag.ucoz.hu/
      Elérhetőségei itt vannak: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/index/0-2
      Mindenképp ajánlom, hogy őt keresd meg, azt hiszem tud neked segíteni. Tán még a képekre vonatkozóan is lesz tippje.
      Feltétlenül írj az ügy további részleteiről, kíváncsian várom. Részletesebb levelet az aranyosfodorka@gmail.com -ra írhatsz.
      Ha elkészültél, s nincs jobb/más lehetőséged, ezt hírül adni a világnak, majd én beszámolok róla !

      Törlés
  10. Tisztelt Tulajdonos!

    Hatalmas öröm számomra, hogy 4 év után újabb bejegyzés érkezett, mégpedig, hogy felújítaná a képoszlopot. Én Biki Endre Gábor vagyok a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának elnöke. Itt, és a tágabb környékben, Mecsekben és a Baranyai-dombságban mi foglalkozunk az egyházi értékek (keresztek, kápolnák, képoszlopok) megmentésével. Kérem, keressen meg engem az alábbi elérhetőségeken, örömmel felvenném önnel a kapcsolatot. Tel.: 06-30-452-4579, e-mail: bienga38@gmail.com

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen a segítséget! Örülök hogy itt megtaláltam kihez is kell fordulnom segítségért!Aranyos fodorka neked pedig küldeni fogom a fotókat amint elkészült! Hálás lennék ha itt közzé tennéd őket!

    VálaszTörlés
  12. Izgatottan várom a fejleményeket ! :-)

    VálaszTörlés
  13. Akit érdekel a vég-kifejlet, itt olvashatja:
    http://aranyosfodorka.blogspot.com/2018/10/kis-csoda-aminek-nagyon-tudok-orulni.html

    VálaszTörlés