2014. november 21., péntek

Val Camonica



Kavics blogbarátném küldött egy filmajánlatot, amire rögtön rábuktam, tekintve, hogy én erről még nem hallottam. Próbáltam keresni magyar nyelven a filmet, de nem találtam – ettől persze még lehet, hogy valamelyik magyar adó adta valamikor.
Egy Olaszországi érdekességről van benne szó, a gleccser vájta völgyön az Oglio folyó halad keresztül, és a gleccserjég által lecsiszolt kőfalra vésték  a 6-8 ezer évvel (!) ezelőtt itt élt emberek rajzaikat. Érdekes, nehezen megfejtett írásjeleket, kozmikus képeket, emberábrázolásokat és főképp vadászatokat, rituális jeleneteket találtak a kutatók. Igaz, hogy találtak később keletkezett véseteket is – és sokféle feltevés létezik arról a népről, aki hajdanán itt élt. Ám mégiscsak csodálatra méltó, hogy ilyen sok ezer éven át nyomuk megmaradt…
Részletesebben itt lehet olvasni róluk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Val_Camonica




 
A film németül itt látható:  http://www.servustv.com/de/Medien/Menschen-Mythen-und-Legenden10  (nekem valamiért nagyon nehézkesen jött be, többször is megszakadt….)



2 megjegyzés:

  1. AF én is kerestem magyarul mikor Neked elküldtem, de én sem találtam semmit, sőt magyar vonatkozásban meglehetősen kevés infóra bukkantam.
    Mikor a filmet néztem az ugrott be, hogy ott járunk hányszor a Garda-tónál és onnan már nincs is olyan messze ez az érdekesség. Lehet eljutunk oda legközelebb és hozok saját képeket, nagyon izgat a dolog. :-)

    VálaszTörlés
  2. Valóban különös és jelentős, nem is értem, hogy lehet, hogy eddig nem hallottam róla. Több ismert hely van a Földön, ahol nyomot hagytak őseink, de ez valahogy tán nem kapott elég "reklámot" - pedig megérdemelné.

    VálaszTörlés